Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς (11/6/21)

Πρόκειται για μια προσωρινή εικόνα αναμονής και όχι μεσο-μακροπρόθεσμης απαισιοδοξίας.

0

Συμπληρώσαμε ένα μήνα με τις τιμές να κάνουν σημειωτόν στο «σκαλοπάτι» που σταθεροποιήθηκαν μετά την άνοδο αρκετών εβδομάδων.

Ο Μάϊος 2021 σε σύγκριση με τον περυσινό βρίσκει τις ισπανικές τιμές ανεβασμένες κατά 67% το έξτρα, κατά 79% το κοινό παρθένο και κατά 92% (!) τον βιομηχανικό άσσο.

Επίσης είναι χαρακτηριστική η απραξία συναλλαγών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία.

Έτσι παραμένουμε σε αυτά που λέγαμε την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή τα Λακωνικά να προσπαθούν να πιάσουν τιμές άφιξη Ιταλία περί τα 3,50-3,55, μιλώντας πάντοτε για τα πολύ καλά έξτρα. Τώρα, ποιό μαγικό ραβδάκι μπορεί να φέρει τη μεταμόρφωση αυτής της τιμής  σε 3,65 αναχώρηση στην πόρτα του ελαιοτριβείου είναι ένα ζητηματάκι που εξετάσαμε στο προηγούμενο Παρατηρητήριο και δεν χρειάζεται πολλές-πολλές εξηγήσεις. Άλλο το ένα βυτίο, άλλο η πώληση 5-10 βυτίων (που ακόμη υπάρχουν και περιμένουν στις δεξαμενές). Στην ανάλογη κατάσταση στασιμότητας και αναμονής βρίσκονται και οι άλλες περιοχές με την Κρήτη να (συ)ζητά τα 3,35 περίπου €/κιλό αναχώρηση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ιταλία τα ακούει.

Το πάγωμα τιμών και συναλλαγών οφειλόταν στην έλλειψη ειδήσεων που θα σηματοδοτούσαν ποια θα είναι η νέα κατεύθυνση, ανοδική ή καθοδική.

Από σήμερα το πρωί (11/6) μπορούμε να έχουμε μια προσωρινή και πρόχειρη εικόνα της Ισπανίας, την οποία δεν θα χαρακτηρίζαμε σαν θετική και αισιόδοξη. Οι πωλήσεις στην εσωτερική κατανάλωση δεν δείχνουν σημάδια αύξησης, αντιθέτως έρευνα καταναλωτή δείχνει μείωση κατά 10-15% με αποτέλεσμα τα αποθέματα στα χέρια της βιομηχανίας τυποποίησης να παραμένουν στους 285 χιλ. τόνους περίπου. Συγχρόνως παραμένει η αβεβαιότητα για το τι τελικά θα γίνει με τους δασμούς που είχε επιβάλλει ο Τραμπ στα τυποποιημένα ισπανικά ελαιόλαδα.

Όμως, πρόκειται για μια προσωρινή εικόνα, που κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, παρατείνει την κατάσταση αναμονής και όχι μεσο-μακροπρόθεσμης απαισιοδοξίας. Ο βασιλιάς καταναλωτής θα αποφασίσει και ας έχουμε υπόψη την υποχώρηση των σπορελαίων -και του πυρηνελαίου (1,55 το ραφινέ και 1,05€ το μπρούτο)- μετά το ανοδικό ράλλυ των τελευταίων μηνών.

Επιτραπέζια ελιά

Μια, ας την πούμε θετική, εξέλιξη είναι το μικρό βήμα της Καλαμών που κινείται πια στα 1,10€/κιλό και μάλιστα μετρητοίς. Πολύ αργά και πολύ λίγο θάλεγε κάποιος αλλά, καλύτερο από το 0,70€…

Αυξημένη ζήτηση εμφανίζουν και οι άλλες βασικές ποιοτικές κατηγορίες όπως οι Κονσερβολιές και οι Χαλκιδικής.

 

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.