Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (9/7/2021)

Αναπόφευκτα τα βλέμματα έχουν αρχίσει και στρέφονται περισσότερο προς την επερχόμενη εσοδεία 2021/2022 παρά το ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς και υπάρχει άφθονος χρόνος για αλλαγές και εκπλήξεις.

0

Το σκαλοπάτι σταθεροποίησης των τιμών έχει εξελιχθεί σε μία μεγάλη πίστα αναμονής επί δύο μήνες. Υπό αυτές τις συνθήκες, πραγματικά θαυμάζω την εφευρετικότητα όσων γράφουν ολόκληρα κατεβατά για να περιγράψουν αυτή τη στάση αναμονής. Πάλι καλά δηλαδή γιατί μέχρι πρόσφατα έβλεπαν και καλλιεργούσαν ανοδικές προσδοκίες. Νομίζω ότι επιβεβαιώθηκε -ειδικά για την εσωτερική αγορά- αυτό που έγραφα εξαρχής. ότι δηλαδή το άνοιγμα της μαζικής εστίασης δεν θα φέρει αύξηση της κατανάλωσης, καθώς η ταβέρνα χρησιμοποιεί φοινικέλαιο κ.λπ. ενώ η νοικοκυρά στο σπίτι μαγειρεύει με ελαιόλαδο, έστω και του 16κιλου τενεκέ. Πάντως πολλούς παραξένεψε η εκκωφαντική απουσία των μεγάλων (ποσοτικά) εταιρειών τυποποίησης από την συζήτηση που οργανώθηκε -βλ. olivenews.gr και Ελιά & Ελαιόλαδο στο τεύχος που κυκλοφορεί- για τον 16κιλο τενεκέ. Συμβιβάστηκαν και εγκατέλειψαν ή ξέμειναν από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα προώθησης που κάποτε υλοποιούσαν και στην ελληνική αγορά;

Είναι φανερό ότι η βιομηχανία τυποποίησης, αλλά και οι μεγάλες αλυσίδες διανομής τηρούν στάση επιφυλακτικότητας και αναμονής, χωρίς να προβαίνουν σε αγορές, εφ όσον μάλιστα έχουν στοκαρισμένο προϊόν.

Οι τιμές σήμερα

Αν και οι συναλλαγές είναι τόσο περιορισμένες, που δύσκολα συγκροτούν αυτό που λέμε “αγορά” με την πραγματική σημασία της λέξης, ωστόσο για τους λάτρεις των στατιστικών να πούμε ότι υπάρχει μια μικρή, θεωρητική υποχώρηση κατά 10 λεπτά. Δηλαδή, η Κρήτη υποχωρεί από τα 3,55 στα 3,45€/κιλό, η Καλαμάτα από τα 3,50 στα 3,40€/κιλό (τιμές CIF, άφιξη Ιταλία), ενώ στη Λακωνία το 2,50 ex-factory τώρα αποτελεί διαπραγματεύσιμη τιμή CIF άφιξης.

Στην Ισπανία όλο το παιχνίδι (el classico για τους ποδοσφαιρομαθείς) παίζεται στο γήπεδο του λαμπάντε, άλλωστε αυτή είναι η ποιοτική κατηγορία που ανέκαθεν προκαλούσε το κύριο ενδιαφέρον τους. Οι μεν κοοπερατίβες προσπαθούν με κάθε τρόπο να συγκρατήσουν τη τιμή του να μην υποχωρήσει κάτω από την πίεση των ραφιναριών και της ιδιωτικής βιομηχανίας τυποποίησης. Φυσικά, εκεί, ακόμη και το 0,01€/κιλό έχει μεγάλη σημασία.

Η νέα εσοδεία 2021/2022

Αναπόφευκτα τα βλέμματα έχουν αρχίσει και στρέφονται περισσότερο προς την επερχόμενη εσοδεία 2021/2022 παρά το ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς και υπάρχει άφθονος χρόνος για αλλαγές και εκπλήξεις.

Ωστόσο, σημειώνεται, με κάθε επιφύλαξη, σήμερα 9/7/2021, τις παρακάτω πρώτες εκτιμήσεις, τις οποίες όσοι τις αντιγράψουν ας έχουν την καλοσύνη και επαγγελματική δεοντολογία να αναφέρουν πού τις πρωτοδιάβασαν. Λοιπόν:

Τυνησία: Μεγάλη υποχώρηση εν σχέσει με τις αρχικές προβλέψεις.

Ιταλία: Μείωση κατά 10-20%,  κυρίως λόγω της ανομβρίας, αλλά όχι μόνο.

Ισπανία: Μέτρια παραγωγή, μακριά από τα ρεκόρ του παρελθόντος με φόβους, και εδώ, λόγω ανεπαρκών βροχοπτώσεων.

Ελλάδα: Μήπως έχετε κάποια καλή εκτίμηση, πέρα από το «περίπου όσο πέρσι και μάλλον λίγο χαμηλότερα;»

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.