Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (30/4/21)

Oι πωλητές ζητούν τιμές που οι αγοραστές δεν είναι διατεθειμένοι -τώρα τουλάχιστον- να δώσουν.

0

Για «πυρετό το Σαββατόβραδο» γράφαμε στο Παρατηρητήριο της προηγούμενης Παρασκευής 23/4. Ήταν οι μέρες που απανωτές συναλλαγές ανέβαζαν τον δείκτη των τιμών. Αυτή την εβδομάδα η αγορά στην Ελλάδα έχει φρενάρει γιατί οι πωλητές ζητούν τιμές που οι αγοραστές δεν είναι διατεθειμένοι -τώρα τουλάχιστον- να δώσουν. Μιλάμε πάντα για τα έξτρα και οι μόνες δύο πράξεις που αξίζει να καταγραφούν, έστω και αν επρόκειτο για μικρές ποσότητες εξαιρετικών από κάθε άποψη περιπτώσεων, είναι στην Έμπαρο Κρήτης με 3,35 €/κιλό και στις Κροκεές Λακωνίας με 3,50 €/ κιλό, η οποία αποτελεί και το μάξιμουμ που μέχρι τώρα έχει επιτευχθεί (το 3,51 του ΠΟΠ Καλαμάτας ανήκει σε άλλη κατηγορία).

Με την ευκαιρία αυτή να υπογραμμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι σκοπός κάποιου που έχει αρκετές ποσότητες προς πώληση θα πρέπει να είναι να πετύχει την καλύτερη δυνατή μέση τιμή (μουαγιέν για τους γαλλομαθείς) μέσω σταδιακών πωλήσεων τις ημέρες που η αγορά ανεβαίνει και όχι όταν είναι σε πτώση. Διαφορετικά, το να πιάσει μια μάξιμουμ τιμή αλλά για μικρή ποσότητα, ενώ τα υπόλοιπα θα πουληθούν πολύ φτηνά είτε γιατί βιάστηκε, είτε γιατί τα κράτησε μέσα και οι τιμές έπεσαν (σύνηθες…), αυτά αποτελούν λαθεμένες νοοτροπίες και τακτικές.

Κατά τα άλλα, όπως γράψαμε χτες, το ισπανικό λαμπάντε οδηγεί τις αγορές και είναι η πρώτη φορά που και οι τρεις ποιοτικές κατηγορίες, έξτρα, παρθένο, λαμπάντε 1ο βρίσκονται στην Ισπανία πάνω από τα 3 €/κιλό, ενώ κλείνει ακόμα περισσότερο η ψαλίδα των μεταξύ τους διαφορών.

Η Ιταλία βρίσκεται σε φάση αβεβαιότητας, με γεμάτες δεξαμενές περιμένοντας πως θα αντιδράσουν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις αυξημένες τιμές της πρώτης ύλης και της βιομηχανίας. Ο παγετός της προηγούμενης εβδομάδας μάλλον -γράφουμε «μάλλον» γιατί όλοι είναι επιφυλακτικοί- έκανε πολύ μεγάλες ζημιές σε άλλες καλλιέργειες ενώ η ελαιοπαραγωγική Πούλια είχε περιορισμένες ζημιές.

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα, να το γιορτάσετε με υγεία και χοληστερίνη με μέτρο!.

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.