Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (23/4/21)

Το ΠΟΠ Καλαμάτας έπιασε τα 3,51€/κιλό, ενώ στα 3,42€ συνέπεσαν τόσο ο Λακωνικός Βλαχιώτης, όσο και η Μεσσηνιακή Γλυφάδα

0

Αν γράφαμε χτες θα γράφαμε άλλα πράγματα κι αν γράψουμε αύριο θα γράψουμε άλλα πράγματα. Αυτά συμβαίνουν όταν η αγορά έχει πάρει φωτιά και οι τιμές ανεβαίνουν με ξέφρενους ρυθμούς. Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, δεν έχει νόημα να πούμε ότι ο Α ή ο Β πούλησε στην Χ ή στην Ψ τιμή, που ακόμη και με τις ταχύτητες του ίντερνετ μπορεί να είναι ξεπερασμένη.

Η εκρηκτική άνοδος της Ισπανίας έχει εδώ και μέρες συμπαρασύρει και την Ελλάδα με τις τιμές να ξεπέρασαν αρχικά το φράγμα των 3 ευρώ για μεμονωμένες πράξεις και ήδη πια για το σύνολο των διαπραγματευόμενων συναλλαγών για τα εξτρίσιμα παρθένα (τιμές βυτίου, ex-factory, <0,5ο με άψογα ποιοτικά χαρακτηριστικά, χωρίς υπολείμματα).

Ήδη σήμερα (χτες) το ΠΟΠ Καλαμάτας έπιασε τα 3,51€/κιλό, ενώ στα 3,42€ συνέπεσαν τόσο ο Λακωνικός Βλαχιώτης, όσο και η Μεσσηνιακή Γλυφάδα χωρίς κανείς να «βάζει το χέρι του στη φωτιά» αν πρόκειται για τιμές που απηχούν τα μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον δεδομένα της αγοράς ή κάποιες βραχυχρόνιες κινήσεις.

Το βέβαιο είναι ότι με αυτούς τους ρυθμούς σχεδόν καθημερινής ανόδου των τιμών ούτε οι ελαιοπαραγωγοί, ούτε το εμπόριο, ούτε- πολύ περισσότερο- η βιομηχανία τυποποίησης δεν μπορεί να γνωρίζει και να προγραμματίσει τις κινήσεις της. Μην ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά εξαρτιέται από τις ιταλικές διαθέσεις κι εκείνοι με τη σειρά τους από τους ισπανικούς σχεδιασμούς.

Το άλλο αφύσικο -που επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί- είναι το κλείσιμο της ψαλίδας τιμών μεταξύ των διαφόρων ποιοτικών κατηγοριών. Όχι μόνο στην Ισπανία, όπου το λαμπάντε 1ο είναι στα 3,036€, το κοινό παρθένο στα 3,104 και το έξτρα στα 3,248 €/κιλό, αλλά και στην Ιταλία το ραφινέ ξεπερνά τα 3,20 ενώ τα μεσαίας ποιότητας έξτρα παρθένα πωλούνται με 3,50 €/κιλό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ελληνική αγορά εκτός από τα σούπερ εξτρίσιμα που προαναφέραμε μπορεί να βρει κανείς τα συνήθη έξτρα σε περιοχές όπως π.χ. η Στερεά Ελλάδα με τιμές 2,70€/κιλό, ενώ το λαμπάντε 5ο δείχνει μια ακατανόητη συμπεριφορά από τα ύψη του 2,75€ έως και τα βάθη του ενός €, προφανώς λόγω των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών τους και της συγκεκριμένης περιοχής και ποικιλίας.

Η εβδομάδα λοιπόν κλείνει με την Ισπανία να έχει επιτύχει μεσοσταθμική αύξηση των τιμών περίπου 10% μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Τα μηνύματα της Ιταλία είναι αντιφατικά, αν και σε τι βαθμό υπάρχουν πραγματικές εκτεταμένες ζημίες στα ελαιόδενδρα από τον παγετό εκτός από τις άλλες καλλιέργειες (αμπέλι, πυρηνόκαρπα, οπωροκηπευτικά).

«Πυρετός το Σαββατόβραδο» που τραγούδαγε κάποτε ο Τζων Τραβόλτα, και ραντεβού τη (Μεγάλη) Δευτέρα με το καλό.

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.