Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (2/7/2021)

Οι πιέσεις είναι γενικευμένες, σε όλες τις χώρες και για όλες τις ποιοτικές κατηγορίες αν και σε διαφορετικό βαθμό

0

Περνάμε μία δύσκολη εβδομάδα με καύσωνα που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς αλλά και με ψύχος στις τιμές του ελαιολάδου που φαίνεται να έχουν παγώσει και να συστέλλονται.

Οι πιέσεις είναι γενικευμένες, σε όλες τις χώρες και για όλες τις ποιοτικές κατηγορίες αν και σε διαφορετικό βαθμό. Εργαλείο πίεσης η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα ακόμη και στην Ισπανία οι πράξεις να έχουν περιοριστεί σε ελάχιστα βυτία. Στην Ιταλία οι τιμές των καλών έξτρα στο χρηματιστήριο του Bari υποχωρούν κατά 0,20€/ κιλό στα 4,50 έναντι 4,70 έως και 4,90€/κιλό της προηγούμενης εβδομάδας.

Αποτέλεσμα να έχουν υποχωρήσει από 3,50 στο 3,40€/κιλό οι τιμές άφιξης CIF Ιταλία για τα ελληνικά ελαιόλαδα με ελάχιστες όμως πράξεις κυρίως από την Κρήτη ενώ η Λακωνία αρνείται να πουλήσει σε αυτά τα επίπεδα. Άλλωστε όπως επισημάναμε στο παρατηρητήριο της 25/6, “το έξυπνο χρήμα” προέβη σε μαζικές αγορές το προηγούμενο διάστημα.

Στην Ισπανία τον τελευταίο μήνα οι τιμές υποχώρησαν για το έξτρα από το 3.346€/τόνος στο 3.129€/τόνος, για το κοινό παρθένο από το 3.129€/τόνος στο 3.014€/τόνος και για το βιομηχανικό 1° από 3.016/τόνος στα 2930€/τόνος. Για τα βιομηχανικά, που συγκεντρώνουν και το κύριο ενδιαφέρον, οι κοοπερατιβες προσπαθούν να αντισταθούν στις πιέσεις που ασκούν οι ραφιναρίες και οι βιομηχανίες τυποποίησης.

Σύμφωνα με σοβαρούς και αξιόπιστους γνώστες της αγοράς πρόκειται για μία προσωρινή κατάσταση, η οποία θα αλλάξει όταν αρχίζει να κατεβαίνει η στάθμη των σημερινών αποθεμάτων, να καταγράφεται η καταναλωτική ζήτηση και να διακρίνεται πιο καθαρά η εικόνα της νέας εσοδείας 2021/22.

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.