Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (18/12/2020)

Παραμένουμε στις αρχικές εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου για μια ελαιοκομική χρονιά ισορροπίας μεταξύ προσφοράς - ζήτησης, με τις τιμές ελαφρά ανεβασμένες σε σύγκριση με πέρυσι και αναμενόμενες εξελίξεις για τα premium extra

0

Συνεχίζει και αυτή η εβδομάδα, όπως και η προηγούμενη (Πανελλαδικό Παρατηρητήριο 11/12/2020), να έχει βασικά της χαρακτηριστικά την σταθερότητα τιμών με περιορισμένο όγκο εμπορικών συναλλαγών.

Αυτή η στασιμότητα δεν θα διατηρηθεί επ΄άπειρον, οπότε αναμένουμε να δούμε την κατεύθυνση που θα πάρουν οι τιμές τις επόμενες εβδομάδες όταν η αγορά αρχίσει να κινείται πιο ζωηρά. Συνεχίζουμε να έχουμε ενδείξεις για ελλείψεις της Ισπανίας σε πραγματικά πολύ καλά έξτρα παρθένα με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για κάποια ελληνικά λάδια που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα στάνταρντς από άποψη χημικών, οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, όπως και καθαρότητας από υπολείμματα.

Στο μεταξύ, κινούμενοι πάντοτε στους τρείς άξονες των βασικών αγορών, διαπιστώνουμε ότι για τα έξτρα παρθένα, οι τιμές ex-factory, βυτίου, στην πόρτα του ελαιοτριβείου/ελαιουργείου κινούνται στα εξής επίπεδα:

-Η Μεσσηνία μεταξύ 2,45-2,55 €/κιλό

-Η Κρήτη 2,55-2,70€ με τις υψηλότερες τιμές στα Χανιά

-Η Λακωνία από 2,80€ έως και μάξιμουμ σε μερικές περιπτώσεις να πλησιάζουν τα 3,00€ /κιλό, ενώ τα έξτρα με προβλήματα ποιότητας βρίσκονται ένα σκαλί πιό κάτω, στα 2,60 με 2,70€/κιλό.

Τέλος, στο λαμπάντε, βάσης 5°, υπάρχει μια μικρή υποχώρηση, παρά τη μεγάλη έλλειψή τους, να βρίσκεται στο 1,65€/κιλό, παράδοση Πειραιά.

Ο ρυθμός συγκομιδής και ελαιοποίησης προχωρά κανονικά, με την Μεσσηνία, Ηλεία, κ.λπ. όπως και τα Χανιά, να έχουν ολοκληρώσει το 80% περίπου της σοδειάς, ενώ το Ηράκλειο είναι στο 50% και το Λασήθι στο 40%.

Για την Ισπανία ισχύουν τα όσα γράψαμε προχτές (Η τέλεια ισορροπία της ισπανικής αγοράς ελαιολάδου, 14/12) με τη ροή της προσφοράς να αυξάνεται και την συγκομιδή να προχωρά σε φουλ ρυθμούς.

Αντίθετη άποψη έχουν ορισμένοι “επιστημονικοί συνεργάτες” (τα εισαγωγικά μπαίνουν γιατί το επιστημονικό τους πεδίο είναι άσχετο με την αγροτική οικονομία και τα θέματα αγοράς και τιμών), οι οποίοι επανήλθαν διασπείροντας fake news ότι οι οι τιμές του έξτρα παρθένου στην Ισπανία παρουσίασαν άνοδο 40% (!!!) και είναι 4,50€/κιλό.

Οι Ισπανοί διαθέτουν ένα πολύ καλά οργανωμένο και αξιοζήλευτο σύστημα στατιστικών. Μία, κάπως αμφιλεγόμενη πηγή είναι το γνωστό Pool Red, πολύ διαδεδομένο, το οποίο όμως πρέπει να ξέρεις να το διαβάζεις, αλλιώς μπορεί να γράφεις παραπλανητικά fake news.

Πίνακας 1. Pool Red

Έξτρα παρθένο Ελάχιστη τιμή Μέση τιμή Μέγιστη τιμή
17 Δεκεμβρ. 2020 2.250 2.547 4.500
18 Δεκεμβρ. 2020 2.250 2.544 2.900

(τιμές σε €/τόνο, χύμα, στην έξοδο του ελαιουργείου/ ελαιοτριβείου)

Αναρωτιόμαστε αν πράγματι μέσα σε δύο ημέρες η τιμή ανέβηκε 40% και πήγε στα 4,5€ και την επομένη ξανάπεσε 40% στα 2,9%. Προφανώς, και επειδή η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα με μια αγορά που παράγει και εμπορεύεται το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, κάτι άλλο συμβαίνει, δεν μπορεί οι τιμές να ανεβοκατεβαίνουν 40% συν, πλήν, κάθε μέρα, πάνω κάτω. Η εξήγηση είναι πολύ απλή, πρόκειται για μια “Μέγιστη τιμή”, που προέκυψε από κάποια αγοραπωλησία λίγων τόνων και την κατέγραψε το σύστημα. Εδώ έχουμε μια φανερή αδυναμία του Pool Red, η οποία άλλωστε φαίνεται αν δούμε τη Μέση τιμή, η οποία διατηρείται σχεδόν σταθερή, μειώθηκε μόλις κατά 0,003€/κιλό και καθόλου δεν επηρεάστηκε από το +/- 40% της Μέγιστης. Η Μέση Τιμή είναι σταθμισμένη με τις συνολικές ποσότητες που έχουν γίνει αγοραπωλησίες και τις κατάγραψε το σύστημα. Φαντάζομαι οι Έλληνες “επιστημονικοί συνεργάτες” να κατανοούν την έννοια του “σταθμισμένου”.

Άρα, τα fake news για 4,50€/κιλό στην Ισπανία, πρόκειται, είτε περί συνειδητής λαθροχειρίας και εξαπάτησης, είτε περί στοιχειώδους άγνοιας, και μάλιστα όχι κάποιας βαθειάς επιστημοσύνης αλλά στοιχειώδους αριθμητικής. Ανεξάρτητα από πού πηγάζουν, σαν αποτέλεσμα μπορεί να έχουν τις ίδιες επιπτώσεις, που οδηγούν στο “ξεστέλιωμα” *** της ελληνικής αγοράς στο μέτρο που διαδίδονται και γίνονται πιστευτά.

Μία άλλη πιο λεπτομερής ισπανική πηγή δίνει τα εξής στοιχεία:

Πίνακας 2. Ανδαλουσία

όλες οι ποιοτικές κατηγορίες έξτρα παρθένο κοινό παρθένο λαμπάντε 1°
εβδομάδα

30/11 έως 6/12

609 τόνοι

2.168€

259 τόνοι

2.449€

125 τόνοι

2.000€

225 τόνοι

1.938€

μέσος όρος 3 προηγούμενων εβδομάδων 1.604 τόνοι

2.310€

920 τόνοι

2.570€

347 τόνοι

1.981€

337 τόνοι

1.918€

(ποσότητες συναλλαγών σε τόνους και τιμές σε €/τόνο, χύμα, στην έξοδο του ελαιουργείου/ ελαιοτριβείου)

Από αυτόν τον Πίνακα 2 βλέπουμε πως στην Ισπανία την τελευταία πρόσφατη εβδομάδα:

– μειώνονται κατακόρυφα οι συναλλαγές,

– οι τιμές διατηρούνται σχεδόν σταθερές με πολύ μικρές διακυμάνσεις,

– μειώνεται η συνολική τιμή όλων των ποσοτήτων μαζί επειδή μειώθηκαν κυρίως οι συναλλαγές του έξτρα.

Τελικά, ο Πίνακας 2 επιβεβαιώνει απόλυτα τις Μέσες τιμές  του Πίνακα 1 του Pool Red, καταρρίπτοντας φυσικά και αυτός τα fake news ότι οι οι τιμές του έξτρα παρθένου στην Ισπανία παρουσίασαν άνοδο 40% (!!!) και είναι 4,50€/κιλό.

Συμπερασματικά, παραμένουμε στις αρχικές εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου για μια ελαιοκομική χρονιά ισορροπίας μεταξύ προσφοράς – ζήτησης, με τις τιμές ελαφρά ανεβασμένες σε σύγκριση με πέρυσι και αναμενόμενες εξελίξεις για τα premium extra.

*** “ξεστελιώνω”, στην Κρητική διάλεκτο, σημαίνει διαλύω, αποσυναρμολογώ.

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ΄ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.

Καθώς οι επόμενες δύο Παρασκευές είναι μέσα στις Γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θα τα ξαναπούμε το νέο έτος. Σας εύχομαι το 2021 να είναι καλύτερο από το 2020 που σιγά-σιγά φεύγει.