Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (16/7/2021)

Φέτος, οι καλοκαιρινές διακοπές ήρθαν νωρίτερα.

0
Greece, Crete, Blooming field with Olive trees

Η αγορά του ελαιολάδου βρίσκεται σε θερινή νάρκη και οι συναλλαγές γίνονται με το σταγονόμετρο. Ίσως θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες αγοραπωλησίες λίγων βυτίων σε τιμές που προσφέρουν αγοραστές -πχ το 3,60 ex-work αναχώρηση στη Λακωνία- , όμως οι πωλητές προτιμούν να κρατήσουν τα ελαιόλαδά τους, των οποίων έτσι κι αλλιώς τα αποθέματα είναι στην Ελλάδα πολύ λίγα.

Αντιθέτως στην Ιταλία τα αποθέματα είναι αρκετά υψηλά για την εποχή αυτή, περί τους 300 χιλ. τόνους όπως γράψαμε στο olivenews.gr, γεγονός που ενισχύει και ερμηνεύει τη σχετική απραξία της εποχής.

Κρίσιμες είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία όπου οι καταναλωτές δυσκολεύονται να αποδεχθούν τις υψηλότερες τιμές στα ράφια με αποτέλεσμα η κατανάλωση να δείχνει σημεία υποχώρησης θέτοντας δύσκολα διλήμματα στις εταιρείες τυποποίησης αλλά και στις κοοπερατίβες.

Για τις εκτιμήσεις της επερχόμενης εσοδείας 2021/22 αναφερθήκαμε στο Παρατηρητήριο της προηγούμενης εβδομάδας. Πάντως η πρώτη εικόνα για τη λεκάνη της Μεσογείου είναι αρκετά επιφυλακτική όσον αφορά τις αναμενόμενες ποσότητες.

Η αλήθεια είναι ότι άλλες εμπορικές περιόδους ο Ιούλιος ήταν αρκετά πιο δραστήριος. Φέτος, που οι καλοκαιρινές διακοπές ήρθαν νωρίτερα, οι μεν αγοραστές ετοιμάζονται για παραλίες και βουνά, οι δε πωλητές κρατούν και συντηρούν τα ελαιόλαδά τους, δίνοντας ραντεβού για μετά τον δεκαπενταύγουστο, ευχόμενοι,

Καλές διακοπές!

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.