Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (14/5/21)

Στην ελληνική αγορά οι τιμές έχουν κάνει το «σκαλοπάτι» για το οποίο γράφαμε στο Παρατηρητήριο της προηγούμενης Παρασκευής.

0

Δεν είναι η πρώτη φορά, και σίγουρα ούτε τη τελευταία, που τα νέα της εβδομάδας έρχονται από την Ισπανία. Η ανακοίνωση των δεδομένων του Απριλίου για την οποία γράψαμε στην Άμεσα επίκαιρη ανάλυση (12/5) μας προσέφερε κρίσιμες πληροφορίες.

-Η εσοδεία της Ισπανίας 2020/21 έφτασε τελικά μέχρι τους (σχεδόν) 1,4 εκ. τόνους. Λείπουν δηλαδή περί τους 230 χιλ. τόνους από τις αρχικές προβλέψεις του φθινοπώρου. Αυτό οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες αποδόσεις σε λάδι των ελαιοτριβείων και, σε μικρότερο βαθμό, στις περιορισμένες ζημιές που έκανε το κύμα κακοκαιρίας της Φιλομένα τον Ιανουάριο.

-Τα αποθέματα ανέρχονται στους 978 χιλ. τόνους, τα οποία μαζί με της Ιταλίας μπορεί μεν να φαίνονται πολλά, όμως στην πραγματικότητα είναι οριακά μέχρι να μπει σε φουλ παραγωγή η 2021/22.

Πολλά λοιπόν θα κριθούν από τις πωλήσεις (τη ζήτηση) των επομένων μηνών, οι ποσότητες των οποίων στην Ισπανία υποχώρησαν τον Απρίλιο στους 127 χιλ. τόνους μετά την εκπληκτική άνοδο των προηγουμένων μηνών (143 χιλ. τον Μάρτιο). Το άνοιγμα της μαζικής εστίασης και του τουρισμού αποτελεί έναν άγνωστο Χ σε τι βαθμό θα επηρεάσει τις διάφορες χώρες. Επίσης δεν πρέπει να υποτιμάμε τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο όλων σχεδόν των πρώτων υλών και εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των αγροτικών προϊόντων από τις μεγάλες ανατιμήσεις που παρατηρούνται διεθνώς τους τελευταίους μήνες.

Πολλά περισσότερα σε ό,τι αναφορά την εξέλιξη των τιμών θα εξαρτηθούν από τις πρώτες εκτιμήσεις της αναμενόμενης ελαιοπαραγωγής στις χώρες της Μεσογείου την 2021/22.

Στην ελληνική αγορά οι τιμές έχουν κάνει το «σκαλοπάτι» για το οποίο γράφαμε στο Παρατηρητήριο της προηγούμενης Παρασκευής. Αυτά τα προσωρινά (;) επίπεδα τιμών μεταφράζονται σε 3,45 με 3,50 για τα premium extra (οργανοληπτικά, χημικά, χωρίς υπολείμματα) με τη Ζάκρο π.χ. να πουλά ένα βυτίο στα 3,48 και την Έμπαρο, επίσης στην Κρήτη με 3,42€ /κιλό. Τα συνήθη έξτρα κινούνται γύρω στα 3,30€ /κιλό, ενώ το λαμπάντε 5ο περί τα 2,70€ /κιλό (όλες οι τιμές χονδρική, βυτίου, ex-factory).

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.