Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (12/3/21)

Η Κρήτη διατηρεί μια σημαντική ποσότητα πολύ καλών ποιοτήτων, πολύ χρήσιμων στις μέρες μας, τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά αν υπήρχαν οι απαραίτητες δομές οργάνωσης.

0

Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα (5/3) πως ίσως η επόμενη εβδομάδα να δείξει καλύτερα το προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι αγορές τους επόμενους μήνες.

Πράγματι λοιπόν τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας επισημοποιεί την σημερινή πραγματικότητα και μας επιτρέπει να φωτίσουμε τις επερχόμενες εξελίξεις.

Η πολυαναμενόμενη ισπανική παραγωγή του Φεβρουαρίου έδειξε 219.154 τόνους, γεγονός που επιβεβαιώνει πόσο όψιμη είναι η εφετινή εσοδεία. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως με βάση κάποιες λογικές εκτιμήσεις η φετινή ισπανική παραγωγή θα κλείσει τον Μάϊο γύρω στους 1.450.000 τόνους, όπως άλλωστε γράφαμε στο Παρατηρητήριο Τιμών στις 12 Φεβρουαρίου.

Ανεβασμένες ήταν τον Φεβρουάριο και οι πωλήσεις στους 137 χιλ. τόνους (εσωτερική αγορά και εξαγωγές).

Με βάση τα παραπάνω οι ισπανικές δεξαμενές περιείχαν 1.192.929 τόνους με το μεγαλύτερο μέρος τους να βρίσκεται στα χέρια των ελαιοτριβείων και των κοοπερατίβων (887 χιλ. τόνοι), ενώ υψηλά για την εποχή αποθέματα 225 χιλ. τόνων κρατάνε οι βιομηχανίες τυποποίησης και οι ραφιναρίες.

Κι όλα αυτά με τον αστερίσκο ότι η φετινή ποσοτικά μέτρια ισπανική παραγωγή είναι εξ’ ίσου μέτρια και ποιοτικά.

Τι γίνεται λοιπόν στην Ελλάδα μας; Η εβδομάδα κλείνει χωρίς σημαντικές αλλαγές, άλλωστε θα χρειαστούν λίγες μέρες να φτάσουν οι όποιες ισπανικές επιπτώσεις.

Παραμένουμε λοιπόν με την Μεσσηνία στα 2,70€/κιλό (2,80€ το ΠΟΠ της), την Λακωνία περί τα 2,85 και την Κρήτη να κινείται σε ένα μεγάλο εύρος από 2,75 έως 2,85€/κιλό. Πάντοτε αναφερόμαστε στα καλά έξτρα, τιμή βυτίου στην πόρτα του ελαιοτριβείου (ex-factory).

Σε ελληνικό site, που αρέσκεται στους εντυπωσιασμούς, γράφτηκε για τιμή 3,12 στην Έμπαρο, μόνο που ξέχασαν τον…ΦΠΑ, άρα γράψτε 2,76€/κιλό για ένα βυτίο πραγματικά πολύ ποιοτικού λαδιού.

Η Κρήτη διατηρεί μια σημαντική ποσότητα πολύ καλών ποιοτήτων, πολύ χρήσιμων στις μέρες μας, τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά αν -όπως γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα- υπήρχαν οι απαραίτητες δομές οργάνωσης. Όμως, πολύ συζήτηση γίνεται στα ραδιόφωνα αλλά λίγη πρόοδος στην πράξη.

Βρισκόμαστε λοιπόν εν αναμονή των επόμενων εβδομάδων για να δούμε αν το κλειδί της κατανάλωσης θα ξεκλειδώσει τον γρίφο των τιμών.

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ΄ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.