Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Οι Τούρκοι εξαγωγείς σε απόγνωση για τα συσσωρευμένα αποθέματα ελαιολάδου από την απαγόρευση εξαγωγών

στην Τουρκία μπορεί να υπάρχουν άνω των 120.000 τόνων αποθέματα

Η απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλλε η τουρκική κυβέρνηση Έκτακτη είδηση: η Τουρκία επέβαλε απαγόρευση εξαγωγών των ελαιολάδων της (1/8/2023) μπορεί να ήταν ένα καλό μέτρο για τα λαϊκά στρώματα καθώς ανέκοψε την αλματώδη άνοδο των τιμών στην εσωτερική αγορά, συγχρόνως όμως ήταν και μία πολύ κακή είδηση για τους εμπόρους και εξαγωγείς, ιδίως σε μία χρονιά (δηλ. την 2022/23)  που η αυξημένη διεθνής ζήτηση (από Ισπανία και Ιταλία) συνέπεσε με υψηλές τιμές και μια τουρκική παραγωγή ρεκόρ, που υπολογίζεται στους 350.000 όσα δηλαδή και η ελληνική πέρσι. 

Έκτοτε η απαγόρευση των εξαγωγών έρχεται και ξανάρχεται στην επικαιρότητα Η Τουρκία παρατείνει την απαγόρευση εξαγωγών ελαιολάδων ενώ τα αποθέματα συσσωρεύονται με τους εμπόρους – εξαγωγείς να είναι σε απόγνωση.  Έστω και αν η φετινή παραγωγή έχει την ίδια πτώση όπως η ελληνική -ούτε 150.000 τόνους- ωστόσο δεν παύει να προσθέτει τοννάζ στις δεξαμενές.

Χύμα και τυποποιημένο

Η απαγόρευση αφορά μόνο το χύμα ενώ τυποποιημένο είναι ελεύθερο. Ωστόσο, έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μια μικρή αναλογία ούτε είναι εύκολη η μέσα σε λίγες εβδομάδες και μήνες επίτευξη συμφωνιών με τα μεγάλα δίκτυα λιανικού εμπορίου στις χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και παντού. Μία προσπάθεια να «παρακαμφθεί» η απαγόρευση μέσω εξαγωγής πεντόλιτρων είχε πολύ μικρή απήχηση.

Οι τιμές 

Σύμφωνα με την Olimerca οι τιμές του παρθένου ελαιολάδου είχαν μειωθεί στο τέλος του έτους περίπου στα 8,65 ευρώ ανά λίτρο, και μετά ανήλθαν πάνω από 14,4 ευρώ, ακόμα και φτάνοντας τα 20,18 ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο οι τιμές έπεσαν στα 11,53 έως 14,41 ευρώ. Ένας από τους λόγους που αναφέρονται είναι ότι οι οι εταιρείες προσφέρουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές για να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους αλλά και για να αποφύγουν την υποβάθμιση της ποιότητάς τους. Να σημειωθεί ότι το τουρκικό ελαιόλαδο έχει στη διεθνή αγορά μια έντονη παρουσία κυρίως στην ποιοτική κατηγορία του βιομηχανικού (λαμπάντε) και του ραφινέ.

Και οι προοπτικές

Αν είναι σωστές οι εκτιμήσεις ότι στην Τουρκία μπορεί να υπάρχουν άνω των 120.000 τόνων αποθέματα τότε η διοχέτευσή τους στην ευρωπαϊκή αγορά θα αποτελούσε «μάννα εξ ουρανού» για τις ιταλικές και ισπανικές βιομηχανίες ανατρέποντας τα σημερινά δεδομένα. Πολλοί συνδέουν αυτή την πιθανότητα με τις επερχόμενες στις 31/3 τουρκικές δημοτικές εκλογές και ένα αποτέλεσμα ευνοϊκό για το κυβερνών κόμμα ώστε να ανάψει πράσινο στο σημερινό κόκκινο της απαγόρευσης.