Ο ΣΕΒΙΤΕΛ έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά των ελληνικών εξαγωγών

Ο πρόεδρός του ΣΕΒΙΤΕΛ κ. Ανανίας Καραχανίδης, πολύ σωστά, επισημαίνει ότι τα σημερινά μεγέθη δεν ικανοποιούν και οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν.

0

Μεγάλη αύξηση διαπιστώνει ο ΣΕΒΙΤΕΛ για τις εξαγωγές ελληνικών ελαιολάδων και πυρηνελαίων. Ο πρόεδρός του κ. Ανανίας Καραχανίδης, πολύ σωστά, επισημαίνει ότι τα σημερινά μεγέθη δεν ικανοποιούν και οι προσπάθειες για εξωστρέφεια πρέπει να ενταθούν.

Για το πιο μακρινό παρελθόν δεν γνωρίζω, όμως είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 38 χρόνια που μπορώ να θυμηθώ, που ο ΣΕΒΙΤΕΛ δίνει στη δημοσιότητα κάποια στατιστικά στοιχεία. Χρονικά η κίνηση αυτή ακολουθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση της OLAF και την αποκάλυψη της ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ που το έφερε στη δημοσιότητα, όπως και του πρόσφατου Ελιά & Ελαιόλαδο «Το παγόβουνο των ελληνικών εξαγωγών με κορυφή τον ΣΕΒΙΤΕΛ». Επίσης, συμπίπτει με μια πρόσφατη συζήτησή μου με κορυφαίο του στέλεχος από τον οποίο ζήτησα να δώσουν στη δημοσιότητα τις εξαγωγές των επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒΙΤΕΛ και ειδικότερα των ΕΛΑΪΣ και ΜΙΝΕΡΒΑ (επειδή αυτές οι δύο κατείχαν επί δεκαετίες τις θέσεις της προεδρίας όπως και των εκπροσώπων στα διεθνή όργανα) και όχι τις συνολικές ελληνικές εξαγωγές των τελευταίων 18, και όχι 20 ετών. Ωστόσο, δεν παύει, η δήλωση του κ. Καραχανίδη και τα στοιχεία να δίνουν έναυσμα για έναν ενδιαφέροντα διάλογο.

Ακολουθεί το πλήρες Δελτίο Τύπου και οι σχετικοί πίνακες.

 

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2Ο ΕΤΙΑ»

Aθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2021

Εντυπωσιακή καταγράφεται η διαχρονική αύξηση των εξαγωγών επώνυμου τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου και πυρηνελαίου, κατά την περίοδο των ετών 2002-2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου (DG TRADE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επεξεργάσθηκε ο ΣΕΒΙΤΕΛ.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές του τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου προς χώρες της Ε.Ε εκτινάχθηκαν από τους 7.561 τον. το 2002 στους 26. 872 τον. το 2019, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 355%.

Αντίστοιχη αύξηση εμφανίζουν και οι εξαγωγές τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου προς Τρίτες – εκτός ΕΕ χώρες, οι οποίες από 7.290 τον. το 2002 άγγιξαν τους 19.807 τον. το 2019, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 272 %.

Την πρώτη θέση στις εξαγωγές τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε, κατέχει η Γερμανία με 10.760 τον. και ακολουθεί με διαφορά (2.747 τον) η γειτονική της Αυστρία. Η Κύπρος (1.932 τον), η Μεγάλη Βρετανία (1.890 τον), η Γαλλία (1.670 τον), Βέλγιο (1.569 τον) και η Σουηδία (1.222 τον) συμπληρώνουν τους κυριότερους κοινοτικούς προορισμούς του ελληνικού ελαιολάδου για το έτος 2019.

Στις εκτός Ε.Ε αγορές, τα σκήπτρα, με απόσταση, κατέχουν οι ΗΠΑ με 9.644 τον. το 2019 και αυξητική τάση.

Ενδιαφέρουσες αγορές για το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελούν στη συνέχεια και με σειρά βάσει του όγκου των εξαγωγών, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ουκρανία,  η Ταιβάν, η Βραζιλία, η Σερβία, η  Κίνα και η Νορβηγία.

“Το ελληνικό ελαιόλαδο, παρά τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό και τις υψηλότερες τιμές του, λόγω της εξαιρετικής ποιότητάς του, διατηρεί μια αξιόλογη και διαρκώς διευρυνόμενη παρουσία στην παγκόσμια αγορά” αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ Ανανίας Καραχανίδης. “Φυσικά τα μεγέθη αυτά, παρά τη μεγάλη αύξησή τους τα τελευταία χρόνια, δεν μας ικανοποιούν και για το λόγο αυτό η προσπάθεια για περαιτέρω εξωστρέφεια και ανάπτυξη θα πρέπει να αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Ευελπιστούμε ότι την αύξηση θα επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία του παρελθόντος έτους 2020, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας”, καταλήγει στην δήλωσή του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου.

Οι σχετικοί πίνακες με τα σχετικά διαγράμματα για την περίοδο 2002 – 2019, παρατίθενται συνημμένοι.