Μην κινδυνολογείτε με fake news! Συνεχίζονται οι εξαγωγές προς Ιταλία (συνεχής ενημέρωση)

0

 Συνεχής ενημέρωση (23/3/2020)

Ανακοινώθηκε στην Ιταλία ότι σταματά κάθε παραγωγική δραστηριότητα σαν μια προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας, από το μέτρο της απαγόρευσης εξαιρείται ο κλάδος των τροφίμων, άρα και το ελαιόλαδο. Οπότε οι συναλλαγές με την αποστολή βυτίων από Ελλάδα συνεχίζονται με τους ρυθμούς και τους όρους που γράψαμε τις προηγούμενες ημέρες (βλ. παρακάτω).

———————————————————

Διαβάζω σε ανυπόγραφο άρθρο του agronews.gr ότι, δήθεν, σταμάτησαν λόγω κορωνοϊού οι εξαγωγές ελαιολάδου από Ελλάδα προς Ιταλία. Ανάλογα fake news είχε δώσει στη δημοσιότητα η πρόεδρος εξαγωγικού φορέα. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι εξαγωγές (για την ακρίβεια, οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές) συνεχίζονται με μειωμένους ρυθμούς για λόγους που είχαμε αναλυτικά εξηγήσει πριν από 9 ημέρες στο olivenews.gr (βλέπε παρακάτω).

Το νέο στοιχείο είναι η απαγόρευση διακίνησης επιβατών με τα πλοία που κάνουν το δρομολόγιο Ελλάδα προς Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο οδηγός του τράκτορα αφήνει το βυτίο μέσα στο αμπάρι του πλοίου για να το παραλάβει στο ιταλικό λιμάνι ένας άλλος, Ιταλός, οδηγός με άλλον τράκτορα για να το μεταφέρει στο εργοστάσιο της παραγγελίας. Αυτά όλα συνεπάγονται χρόνο και χρήμα, όπως άλλωστε είχαμε επισημάνει στο olivenews.gr (βλέπε παρακάτω), όχι όμως διακοπή του εμπορίου. Οι μόνοι -ελάχιστοι- που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις νέες καταστάσεις είναι όσες εταιρείες μεταφορών δεν διαθέτουν αποσπώμενους τράκτορες, οπότε θάπρεπε ο οδηγός να συνοδεύσει το φορτηγό – βυτίο σε όλο το ταξίδι.

Επίσης μια άλλη παράμετρος που επηρεάζει το ελληνο-ιταλικό εμπόριο είναι ότι οι ιταλικές εταιρείες είναι μεν καλυμμένες με στοκ, όμως η ζήτηση έχει αυξηθεί, είτε από ιταλούς καταναλωτές που άδειασαν τα ράφια των σ/μ, είτε από τις μεγάλες αλυσίδες σε μη ελαιοπαραγωγές χώρες όπως π.χ. η Γερμανία. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, η ζωή όλου του πλανήτη έχει αλλάξει, βαδίζουμε μέρα με τη μέρα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, ενώ σε χώρες όπως η Ιταλία, αλλά και η Ισπανία, η κατάσταση με την επιδημία έχει ξεφύγει.

(γράφτηκε στις 20/3/2020)

————————————

Σ.Σ. Μας το επεσήμανε ένας αναγνώστης μας, κι έχει δίκηο. Σαν πόσο τυμβωρύχος, ποιο αρρωστημένο μυαλό μπορεί να σκέφτεται, όπως ο ανώνυμος συντάκτης του agronews.gr, που, στο ίδιο άρθρο, γράφει: “Φαίνεται ότι οι περιορισμοί στις μεταφορές των Ιταλών, θα μπορούσαν να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ελληνική παραγωγή ώστε να διεκδικήσει κάποια ελάχιστα μερίδια στις διεθνείς αγορές, καλύπτoντας έστω και προσωρινά το κενό αυτό”.

Ευκαιρία, από τους χιλιάδες νεκρούς; Ντροπή.

Όσο για τη συνέχεια του ίδιου άρθρου : “Παραμένει ωστόσο το εμπόδιο της αδυναμίας τυποποίησης μεγάλων ποσοτήτων ελληνικού ελαιολάδου εντός των συνόρων της χώρας, κάτι που καθιστά την προοπτική αυτή επισφαλή”, αυτό συγχωρείται λόγω δεδηλωμένης άγνοιας της ελληνικής πραγματικότητας για τη δυναμικότητα της ελληνικής βιομηχανίας/ βιοτεχνίας να τυποποιήσουν δεκάδες φορές όλη την ελληνική πρωτογενή παραγωγή.

Ως Άξιον Εκδοτική (Ελιά & Ελαιόλαδο και olivenews.gr) αδυνατούμε να χαρούμε ή να σκεφτούμε ότι θα εκμεταλλευτούμε τη δυστυχία που πλήττει συνανθρώπους μας όπως τα θύματα του κορωνοϊού στην Ιταλία, και όχι μόνο, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την ελιά και το λάδι της, το παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού, του ανθρωπισμού, της υγείας.

———————————————–

Γράφαμε στο olivenews.gr στις 

Πώς ο κορονοϊός επηρεάζει τις αγορές ελαιολάδου

Την ώρα που τα θύματα του κορονοϊού πολλαπλασιάζονται και η παγκόσμια οικονομία κλονίζεται συθέμελα, οι αγορές του ελαιολάδου έχουν μεν επηρεαστεί, αλλά συνεχίζουν να κινούνται σε σχετικά κανονικούς ρυθμούς, αν και κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποιά θα είναι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης.

Μετά την Κίνα, η Ιταλία, με 631 μέχρι και αυτή τη στιγμή θανάτους, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει «σφραγιστεί» επηρεάζοντας αναπόφευκτα και τη διακίνηση προϊόντων όπως το ελαιόλαδο. Οι παραδόσεις βυτίων συνεχίζονται μεν, όμως με ρυθμούς που καθυστερούν έχοντας προσαρμοστεί στις έκτακτες συνθήκες. Έτσι κάθε βυτίο θα πρέπει να υποστεί εξονυχιστικούς ελέγχους στα «σύνορα» που χωρίζουν πια την Ιταλία όχι μόνο με τις άλλες χώρες αλλά και στο εσωτερικό της, από χωριό σε χωριό. Στη συνέχεια όταν φτάσει στον προορισμό του ψεκάζεται για να απολυμανθεί και θα πρέπει να περιμένει αρκετές ώρες μέχρι να αποσφραγιστεί. Οι ιταλικές επιχειρήσεις εισαγωγής και τυποποίησης εργάζονται με μειωμένο προσωπικό, οπότε οι δειγματισμοί, οι χημικές αναλύσεις, οι μεταγγίσεις, όλη δηλαδή η διαδικασία παρατείνεται, ανεβάζοντας και το κόστος.

Παρ’ όλα αυτά τα εμπόδια οι εξαγωγές (ή μάλλον, οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές) της Ελλάδας προς την Ιταλία συνεχίζονται και μάλιστα από ελληνικής πλευράς ίσως υπάρχει και μια διάθεση να επιταχύνουν τις πωλήσεις, να «διώξουν» οι παραγωγοί/ ελαιοτριβείς / έμποροι τα λάδια τους φοβούμενοι «τι τους ξημερώνει».

Στην εσωτερική αγορά της Ιταλίας, οι πιο αρνητικές επιπτώσεις θα προέλθουν από την ανάσχεση του τουριστικού ρεύματος, γεγονός που αναπόφευκτα θα μειώσει την κατανάλωση.

Η μαζική εστίαση (HORECA) ίσως επηρεαστεί αρνητικά και από τους ίδιους τους Ιταλούς, που θα μειώσουν τις εξόδους τους, όμως αυτό μάλλον αντισταθμίζεται από την αύξηση της οικιακής κατανάλωσης γιατί οι οικογένειες θα μαγειρεύουν συχνότερα.

Οι παραπάνω «λεπτομέρειες» έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τη χώρα μας, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, να βαδίζουμε στα ίδια χνάρια με τους Ιταλούς, εκτός αν εκτονωθεί η κρίση.

Σε άλλες χώρες εισαγωγής όπως π.χ. την Γερμανία, εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα αξιοπρόσεκτη ζήτηση από τις αλυσίδες διανομής που στοκάρουν τυποποιημένο προϊόν, θέλοντας ίσως να προλάβουν είτε αύξηση της εσωτερικής τους κατανάλωσης, είτε/και δυσκολίας στις ελαιοπαραγωγές χώρες εξαγωγής.