Μικρή αύξηση της παραγωγής με διατήρηση τιμών στα τωρινά επίπεδα προβλέπει ο Juan Villar

0

Σε άρθρο του στο ιταλικό Tetronaturale, ο Ισπανός στρατηγικός αναλυτής Juan Vilar, έκανε τις πρώτες του εκτιμήσεις σχετικά με την επερχόμενη εμπορική περίοδο 2021/22.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως την επόμενη εμπορική περίοδο, η προσφορά ελαιολάδου θα είναι ελαφρώς υψηλότερη από την περσινή, με μια μικρή αύξηση της συνολικής παραγωγής στις μεσογειακές χώρες. Την αύξηση αυτή, την προέβλεψε κοντά στο 9%.

Παράλληλα, ανέφερε πως η παγκόσμια ζήτηση θα παραμείνει και αυτή ελαφρώς υψηλότερη από την προσφορά. Αυτή η σχέση μεταξύ του μηχανισμού προσφοράς και ζήτησης θα επιτρέψει να διατηρηθεί η σταθερότητα στο τρέχον υψηλό επίπεδο τιμών. Επεσήμανε πως και φέτος θα επιβεβαιωθεί η συμπεριφορά της αγοράς που παρατηρείται εδώ και 20 χρόνια, σύμφωνα με την οποία οι κύκλοι τιμών διαρκούν περισσότερο από 2 χρόνια.

Κλείνοντας, o Juan Vilar αναφέρθηκε στην έλλειψη των λαμπάντε η οποία οδήγησε και στην αύξηση των τιμών τους, τάση η οποία και θα συνεχίσει να κρατάει τις τιμές  ασυνήθιστα υψηλά, έως ότου να έρθει ο Δεκέμβριος, οπότε και θα επανεκκινήσει η παραγωγή λαμπάντε ελαιολάδου της νέας εσοδείας.