Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Μεγάλη μείωση 30% προβλέπεται για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στην Ισπανία φέτος

Η συνολική παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στην Ισπανία αναμένεται να φτάσει τους 462.000 τόνους τη φετινή χρονιά, το οποίο συνιστά μείωση της τάξης του 29% σε σχέση με την περίοδο 2021/22.

Η συγκομιδή επιτραπέζιων ελιών έχει ξεκινήσει στην Ισπανία, γεγονός που επιτρέπει να εξαχθούν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα με έγκυρες προβλέψεις σχετικά με το μέγεθος της νέας παραγωγής της εμπορικής περιόδου 2022/23. Βασικό συμπέρασμα ότι η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου  θα συνοδευτεί και από ανάλογη στην επιτραπέζια ελιά.

Στους 462.000 τόνους οι εκτιμήσεις για την συνολική παραγωγή της Ισπανίας

Η συγκομιδή για όλες τις ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς έχει ήδη ξεκινήσει στην Ισπανία, όπως μας διαβεβαίωσε μέσα από δηλώσεις του Το Olivenews.gr μετά από επικοινωνία του με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Εξαγωγέων και Βιομηχάνων Επιτραπέζιας Ελιάς της Ισπανίας (Asemesa) κ. Antonio De Mora συγκέντρωσε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Πρώτη ξεκίνησε η ποικιλία Gordal στις 5 Σεπτεμβρίου, ακολούθησε η Manzanilla στα μέσα Σεπτεμβρίου, με τις υποποικιλίες της Manzanilla Cacereña και Carrasqueña στις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ τελευταία ξεκίνησε σήμερα η Hojiblanca (5 Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με τον κ. De Mora, η συνολική παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στην Ισπανία αναμένεται να φτάσει τους 462.000 τόνους τη φετινή χρονιά, το οποίο συνιστά μείωση της τάξης του 29% σε σχέση με την περίοδο 2021/22.

Από αυτήν την ποσότητα παραγωγής, το 45,5% αντιστοιχεί στην Hojiblanca (210 χιλ. τόνοι), το 38,7% στη Manzanilla (179 χιλ. τόνοι), το 6,1% στη Gordal (28 χιλ. τόνοι), το 3,7% στην Carrasqueña (17 χιλ. τόνοι), το 2,8% στην Cacereña (13 χιλ. τόνοι) και το υπόλοιπο 3,2% (15 χιλ. τόνοι) σε άλλες ποικιλίες.

Η εντυπωσιακά έγκαιρη και ακριβής πρόβλεψη, χαράζει ένα οδικό χάρτη για τις προσεχείς εμπορικές εξελίξεις κι έτσι περιορίζει τα “παιγνίδια” με τις τιμές, τα σκαμπανεβάσματα και την σπέκουλα.

Η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στην Ανδαλουσία

Η κυβέρνηση της Αυτόνομης Κοινότητας της Ανδαλουσίας (Junta de Andalucia) έδωσε στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία για την εκτιμώμενη παραγωγή επιτραπέζιων ελιών ανά ποικιλία στην περιφέρεια για τη νέα ελαιοκομική περίοδο (2022/23).

Η μείωση της αναμενόμενης παραγωγής στην Ανδαλουσία, όπως συμβαίνει και με το ελαιόλαδο, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις υψηλές θερμοκρασίες κατά την ανθοφορία και την καρπόδεση, καθώς και τη λειψυδρία του καλοκαιριού στην περιοχή, σε συνδυασμό με την παρενιαυτοφορία σε ποικιλίες όπως η Manzanilla.

Πίνακας 1: Εκτιμώμενη παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς ανά περιοχή της Ανδαλουσίας για την περίοδο 2022/23, καθώς και η ποσοστιαία μεταβολή α) συγκριτικά με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας β) συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο (2021/22)

Πηγή: Junta de Andalucia

Ο Πίνακας 1 αποτυπώνει τη μείωση της παραγωγής όχι μόνο στο σύνολο της Αυτόνομης Κοινότητας, αλλά και σε κάθε ελαιοπαραγωγό επαρχία της. Σε σύγκριση με πέρυσι η μείωση της παραγωγής ανέρχεται στο 32,8%,  ενώ μειωμένη κατά 23,5% θα είναι σε σύγκριση με το μέσο όρο της πρόσφατης πενταετίας.

Η εκτιμώμενη παραγωγή ανά ποικιλία

Εξετάζοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών για την παραγωγή κάθε ποικιλίας ξεχωριστά στην Ανδαλουσία (βλ. Πίνακας 2), επιβεβαιώνεται η κυριαρχία της Hojiblanca (204.366 τόνοι, 55,8% του συνόλου της παραγωγής ελιών). Ακολουθούν η Manzanilla και η Gordal (113.239 και 22.671 τόνοι αντίστοιχα), για τις οποίες έχουμε γράψει στο olivenews.gr, αναφορικά με τη διαμάχη που σχετίζεται με το ΠΓΕ των δύο αυτών ποικιλιών. Αξίζει να σημειωθεί πως στη Σεβίλλη η Manzanilla μάλλον θα ξεπεράσει την Hojiblanca σε παραγωγή.

Πίνακας 2: Εκτιμώμενη παραγωγή περιόδου 2022/23 ανά ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς σε κάθε περιοχή της Ανδαλουσίας

Πηγή: Junta de Andalucia

Η Ανδαλουσία έχει τόση βαρύτητα και συγκεντρώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί εκεί παράγεται κατά μέσο όρο το 68% του συνόλου των επιτραπέζιων ελιών της Ισπανίας, ενώ τη φετινή χρονιά αναμένεται ότι θα αντιπροσωπεύει το 79,3%. Το 2021 οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών μόνο από την Ανδαλουσία έφτασαν τους 325.000 τόνους, με αξία εξαγωγών 551 εκατομ. € και κύριες χώρες προορισμού τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Σαουδική Αραβία και την Γαλλία.

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα