Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Ιταλικές εκτιμήσεις ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί τα αποθέματα ελαιολάδου στη λεκάνη της Μεσογείου (upd)

Η ελαιοπαραγωγή στη λεκάνη της Μεσογείου θα πληγεί από την ξηρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παραγωγή ελαιόλαδου σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας, η οποία θα πληγεί από την ξηρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, διαβεβαίωσαν οι ιταλικές ενώσεις παραγωγών και καταναλωτών ελαιολάδου στην EFE.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον μήνα Απρίλιο, τα αποθέματα ελαιόλαδου στην Ιταλία, το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως μετά την Ισπανία, μειώθηκαν κατά 8% σε 223.409 τόνους, 23,8% λιγότεροι από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το 73% των αποθεμάτων αυτών αντιστοιχεί σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με το 68,5% να είναι ιταλικής προέλευσης και το 22% να προέρχεται από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε το ιταλικό υπουργείο γεωργίας.

Ο Gianfranco Laccone, μέλος του προεδρείου της ένωσης καταναλωτών ACU, υποστήριξε πως οι εισαγωγές είναι κρίσιμες για τον εφοδιασμό της ιταλικής αγοράς. Ο Assitol, Andrea Carrassi, διευθυντή της ένωσης ελαιοβιομηχανιών (EFE), ανέφερε πως οι ανάγκες των ελαιοβιομηχανιών της Ιταλίας κυμαίνονται περίπου στους εκατομμύριο τόνους, γεγονός που τονίζει την αναγκαιότητα εισαγωγής καθότι οι ανάγκες αυτές δε δύναται να καλυφθούν από την παραγωγική δύναμη τους. Θεωρεί πως η καλλιεργητική περίοδος 2024-2025 θα έχει θετικό πρόσημο αλλά η κλιματική αλλαγή καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις.

Η βροχόπτωση είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες επηρεασμού της ελαιοκαλλιέργειας. Η κατανομή του νερού δεν είναι καλή καθότι σε άλλες περιοχές υπάρχει αρκετό και σε άλλες όχι σύμφωνα με τον Laccone. Ο Carrassi, προσθέτει πως η φετινή ανθοφορία ήταν πλήρης αλλά από τις καταρρακτώδεις βροχές καταστράφηκαν.

Επιπρόσθετο σημαντικό γεγονός αποτελεί η τροποποίηση του βιολογικού κύκλου των εντόμων εξαιτίας των θερμοκρασιακών μεταβολών καθώς και η εισαγωγή εντόμων λόγω της παγκοσμιοποίησης, επισήμανε ο διευθυντής της ACU.

Αναφορικά με τους καταναλωτές, ο Laccone αναφέρει πως η δυσκολία έγκειται στις τιμές των σούπερ μάρκετ και θεωρεί δυνατή τη μείωση των τιμών  των ελαιόλαδων χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα. Τέλος, τονίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερες απαιτήσεις πιστοποίησης, προκειμένου να αξιολογείται ορθότερα η ποιότητα του.

Πηγή: infobae.com

Σ.Σ. Όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράζουν την άποψή τους, όπως οι παραπάνω κύριοι της EFE και της ένωσης ιταλών καταναλωτών. Πράγματι τα αποθέματα είναι σε αυτά τα επίπεδα όπως άλλωστε εδώ καιρό έχουμε γράψει Τα αποθέματα ελαιολάδου της Ιταλίας αδειάζουν γρήγορα   γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η βιομηχανία προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις αγορές και τα αποθέματά της για να μην μείνει «με τον μουτζούρη στα χέρια» όπως εξήγησε το olivenews.gr στο Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου (31/05/2024)    Όμως, τα υπόλοιπα σημεία του άρθρου ότι η «παραγωγή ελαιόλαδου σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας, η οποία θα πληγεί από την ξηρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα» δεν προκύπτει, ενώ οι αντικειμενικοί παρατηρητές εκτιμούν πως την 2024/25 η παραγωγή στη Μεσόγειο θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα Πρώτες εκτιμήσεις της νέας παραγωγής 2024/25 από την Δήμητρα Αλιέως: έρχεται λαδιά!  (ΒΖ)

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα