Η παραγωγή μειώνεται, οι τιμές (πότε) θα ανέβουν; (upd)

0

Η ανομβρία των τελευταίων τριών μηνών δημιούργησε νέα δεδομένα κατεβάζοντας τον πήχυ της προβλεπόμενης παραγωγής ελαιόλαδου στην Ελλάδα στους 240 περίπου χιλιάδες τόνους έναντι 300 χιλ. της προηγούμενης εκτίμησης.

Ανάλογες είναι και οι εξελίξεις στην Ισπανία με αποτέλεσμα η προβλεπόμενη παραγωγή να έχει κατέβει από τους 1,35 εκατομμύρια τόνους στους 1,0 με 1,1 εκατομμύρια τόνους.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι προβλέψεις για την Τυνησία (300 – 330 χιλ.), την Ιταλία (290 – 310 χιλ.), την Τουρκία (170 – 180 χιλ), την Πορτογαλία (120 -140 χιλ.) και την Συρία (90 – 100 χιλ.) τόνους.

Οπότε, σε γενικές γραμμές, σε σύγκριση με πέρυσι 2018/19, η γενική εικόνα αναμένεται να είναι: ισορροπία.

*** Η σημαντικά μειωμένη ισπανική παραγωγή θα αντισταθμιστεί από τα υψηλά της αποθέματα περί τους 700 χιλ. τόνους καθώς και τις μεγάλες παραγωγές των άλλων Μεσογειακών χωρών.

Ο ελληνικός χάρτης

Σύμφωνα λοιπόν με τις αποκλειστικές και αξιόπιστες πληροφορίες και εκτιμήσεις του olivenews.gr, αναλυτικά, η πρόβλεψη για την Ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου διαμορφώνεται ως εξής σε χιλ. τόνους:

Ελάχιστη Παραγωγή(τόν.) Μέγιστη Παραγωγή(τόν.) Μ.Ο. (τόν.)
Πελοπόννησος 88.000 102.000 95.000
Κρήτη 62.000 76.000 69.000
Δυτική Ελλάδα 30.000 38.000 34.000
Βόρεια Ελλάδα 4.000 8.000 6.000
Κεντρική Ελλάδα 10.000 14.000 12.000
Λέσβος 14.000 18.000 16.000
Λοιπή Ελλάδα 6.000 10.000 8.000
Σύνολο Ελλάδα 214.000 266.000 240.000

 

Για την Πελοπόννησο:

Ελάχ. Παραγωγή(τόν.) Μέγ. Παραγωγή(τόν.) Μ.Ο. (τόν.)
Μεσσηνία 34.000 37.000 35.500
Λακωνία 22.000 24.000 23.000
Ηλεία 13.000 16.000 14.500
Αχαΐα 9.000 11.000 10.000
Κορινθία 5.000 7.000 6.000
Αργολίδα 3.000 4.000 3.500
Αρκαδία 2.000 3.000 2.500
Πελοπόννησος 88.000 102.000 95.000

[visualizer id=”22720″]

Για την Κρήτη:

Ελάχ. Παραγωγή(τόν.) Μέγ. Παραγωγή(τόν.) Μ.Ο. (τόν.)
Ηράκλειο 25.000 30.000 27.500
Χανιά 19.000 23.000 21.000
Ρέθυμνο      9.000 11.000 10.000
Σητεία          9.000 12.000 10.500
Κρήτη 62.000 76.000 69.000

[visualizer id=”22722″]

Συγκεντρωτικά:

[visualizer id=”22710″]

[visualizer id=”22727″]

 

Στην παραπάνω παραγωγή θα πρέπει να προσθέσουμε περί τους 30 χιλ. τόνους αποθέματα λήξης της φετινής περιόδου, εκ των οποίων σημαντικό μέρος παρουσιάζει σοβαρά ποιοτικά προβλήματα.

Αυτό όμως που θα πρέπει να τονιστεί είναι η αισιόδοξη θεαματική βελτίωση της ποιότητας σε σύγκριση με την 2018/19. Φέτος είχαμε ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, ιδίως το χειμώνα, με κρύα και άφθονες βροχές. Επίσης, μετά τις καταστροφικές δακοπροσβολές το καλοκαίρι του 2018 (επί Αντώνογλου και Αποστόλου στο ΥΠΑΑΤ), που κόστισαν πάνω από 200 εκ €, φέτος, το 2019 η έγκαιρη οργάνωση με τις παρεμβάσεις Αραχωβίτη, αλλά και οι καιρικές συνθήκες ελαχιστοποίησαν τις προσβολές.

Η πορεία των τιμών

Φυσικό επακόλουθο της μείωσης των προηγούμενων εκτιμήσεων για την παραγωγή 2019/20 είναι η συγκράτηση της πτωτικής πορείας των τιμών, ίσως με ελαφρώς αυξητικές τάσεις. Επίσης παρατηρούμε το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των τιμών των διαφόρων ποιοτικών κατηγοριών, αποτέλεσμα των έντονων διαφοροποιήσεων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Αν συνυπολογίσουμε και την οψιμότητα της νέας εσοδείας κατά ένα ολόκληρο μήνα, τότε -λογικά- οι τιμές θα πρέπει να κινηθούν ελαφρά ανοδικά έως τον Δεκέμβριο, έως ότου δηλαδή η Ισπανία μπει σε φουλ παραγωγή. Άρα, θα έχουμε μία πορεία αντίστροφη με της προηγούμενης χρονιάς 2018/19, όπου καθώς οι προβλέψεις για την ισπανική παραγωγή συνεχώς ανέβαιναν -από τους 1,4 έφτασαν στους 1,8 εκ τόνους- οι τιμές από το φθινόπωρο του 2018 άρχισαν να υποχωρούν.

Εδώ εμφιλοχωρεί το ερώτημα αν και πότε συμφέρει τους παραγωγούς μία μικρή άνοδος των τιμών με αντάλλαγμα τη μείωση της παραγωγής τους. Αλλά, ας το αφήσουμε, γιατί πρόκειται για μεγάλη συζήτηση…

Η γεωπονική και κλιματολογική προσέγγιση

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υποσχέσεις μιας μεγάλης ανθοφορίας του Μαΐου διαψεύδονται από την καρπόδεση του Σεπτεμβρίου. Ακόμη πιο μεγάλο και σοβαρό θέμα και μεγάλη πρόκληση έρευνας και συζήτησης…