Τα νέα από την Χαλκιδική, ενόψει της ελαιοσυγκομιδής

0
Φωτογραφία από το περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο

Η ελαιοσυγκομιδή στη Χαλκιδική προβλέπεται να ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου (12-20 Σεπτέμβρη) και να διαρκέσει 20 μέρες. Οι συνθήκες ανυδρίας έχουν καταπονήσει τα ελαιόδεντρα, τα οποία πασχίζουν να κρατήσουν τους καρπούς τους, ενώ φαίνεται ότι τα εντατικά ποτίσματα δεν επαρκούν, με κίνδυνο το ζάρωμα του καρπού. (Πολλοί κάνουν λόγο για απώλειες νερού από τη χρήση των επιφανειακών μπεκ, ενώ καλύτερη αποδοτικότητα χρήσης νερού έχει η στάγδην άρδευση).

Η ποσότητα του ελαιοκάρπου παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις από ελαιοπερίβολο σε ελαιοπερίβολο, οι οποίες πιθανόν να συνδέονται με ανεπάρκεια καλλιεργητικών πρακτικών  λόγω της καθυστέρησης των πληρωμών από τον ΕΛΓΑ. Πάντως, η συνολική παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά 20-30% σε σχέση με πέρυσι, λόγω των μη ευνοϊκών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη κρίσιμη φάση της καρπόδεσης. Από την άλλη, η ποιότητα αναμένεται βελτιωμένη συγκριτικά με πέρυσι.

Το ζήτημα των εργατικών χεριών

Όσον αφορά το μεγάλο ζήτημα των εργατικών χεριών, το διαδικαστικό σκέλος του προβλήματος φαίνεται να έχει διευθετηθεί. Οι εργάτες -στην πλειοψηφία τους αλβανικής καταγωγής- περνάνε τα σύνορα μέσω της σχετικής αίτησης μετακλητών εργατών τρίτων χωρών. Η διαδικασία της έλευσης περιλαμβάνει την αποστολή των δικαιολογητικών εγγράφων από τον εργάτη, την υπεύθυνη δήλωση από τον ελαιοπαραγωγό/ ιδιοκτήτη του κτήματος, αλλά και την καταβολή παράβολου εκ μέρους του παραγωγού (100€/ εργάτη). Από πλευράς του ο εργάτης πρέπει να κάνει το τεστ κορωνοϊού (72 ώρες πριν εισέλθει εντός των ελληνικών συνόρων), απαραίτητα σε κρατικό νοσοκομείο ώστε να αποφευχθούν τυχόν περιστατικά πλαστών τεστ. Συνολικά, το κόστος της όλης διαδικασίας πρόσκλησης και έλευσης υπολογίζεται ότι φτάνει τα 300€/ εργάτη  χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής του.

Ως γνωστόν, ο κάθε εργάτης πληρώνεται με την κλούβα/κασάκι/τελάρο (20-25 κιλά), με μέση τιμή στα 2-2,50 € το ένα, αναλόγως και από τις εκάστοτε συνθήκες του κάθε ελαιώνα. Η μέση απόδοση του κάθε εργάτη ανέρχεται στα 15-20 κλούβα/ημέρα δηλ. περίπου 30-50 €/ ημέρα. Οπότε αναλόγως διαμορφώνεται και το μεροκάματό του, κόστος του ελαιοπαραγωγό/ ιδιοκτήτη.

Εκτός των άλλων, μεγάλο θέμα αποτέλεσε ο περιορισμός (από νομοθετικής πλευράς) των αριθμού εργατών ανά στρέμμα. Συγκεκριμένα, υπήρχε περιορισμός 32 στρεμμάτων ελαιώνων να αντιστοιχούν σε έναν εργάτη. Μετά από 40-45 ημέρες προσπαθειών εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργου, του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Χαλκιδικής  Ιωάννη Κουφίδη, του Προέδρου ΣΕΒΕ Γιώργου Κωνσταντίνου κατάφεραν και με την παρέμβαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να τροποποιήσουν τον εν λόγω περιορισμό, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε, ειδικά για την ελαιοσυγκομιδή και για αυτή την περίοδο. Η τροποποίηση έχει μεγάλη σημασία αν αναλογιστεί κανείς τη δυσκολία συλλογής του ελαιοκάρπου λόγω του σύντομου χρονικού περιθώριου των 20-25 ημερών προκειμένου να συγκομιστεί σε καλή ποιοτική κατάσταση.

Φαίνεται πως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν πλέον οργανωθεί. Μένει τώρα να αποδειχθεί το αποτέλεσμα και στην πράξη, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η θετική έκβαση των πραγμάτων.