Η συζήτηση Σαρακιώτη – Βορίδη για τις Καλαμών και το δημοσκοπικό χάσμα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Η ιταλική εταιρεία επιτρέπεται να πουλάει στις ΗΠΑ αιγυπτιακές ελιές σαν αυθεντικές kalamata olives με την Ελλάδα υπερήφανη κάτοχο του εξουδετερωμένου ΠΟΠ Καλαμάτας

1

Παραθέτουμε παρακάτω το απόσπασμα από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής της συζήτησης μεταξύ του βουλευτή Φθιώτιδας κ. Ιωάννη Σαρακιώτη (ΣΥΡΙΖΑ) και του Υπουργού ΑΑ&Τρ κ. Μάκη Βορίδη. Το olivenews.gr δεν το ενδιαφέρουν οι κομματικές αντιπαραθέσεις, ωστόσο, το περιεχόμενο της συζήτησης δείχνει την αδυναμία των κομμάτων να προωθήσουν τις απαιτούμενες λύσεις, ενώ εξηγεί και το δημοσκοπικό χάσμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν ανέλαβε ο κ. Βορίδης τα προβλήματα της Καλαμών προϋπήρχαν (Κενό πολιτικής, κρίση στην αγορά της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς, χάος στα Καλαμών, 2/11), ακολούθησαν οι επίκαιρες διαφωτιστικές ερωτήσεις του βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλου -στο ίδιο κόμμα ανήκουν-, όταν δε η υφ. Φωτεινή Αραμπατζή προχώρησε σε μια πρώτη δειλή αναγνώριση ότι πράγματι υπάρχουν προβλήματα, τότε “πέσανε να την φάνε” και, προφανώς, τα προβλήματα παρέμειναν ανέγγιχτα να επιδεινώνονται έως ότου φτάσαμε στη σημερινή οξυμένη κατάσταση.

Αν, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο οποιοσδήποτε ήθελε να “στριμώξει” την ΝΔ, και προσωπικά τον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη, θα έπρεπε να τον εγκαλέσει για αυτό το διάστημα απραξίας. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ τι να επικαλεστεί όταν όχι μόνο έχασε 4 ολόκληρα χρόνια απραξίας αλλά βαρύνεται και με το “εθνικό έγκλημα” της kalamata olives, που “έθαψε” το ΠΟΠ, “έβαλε ταφόπλακα” στη μοναδική εφικτή λύση του σχεδόν πανελλαδικού ΠΓΕ, με αποτέλεσμα να νομιμοποιηθούν Αιγύπτιοι, Τούρκοι, Ιταλοί και ο κάθε ένας να πουλάει στη διεθνή αγορά kalamata olives, όπως φαίνεται καθαρότατα από τις σχετικές φωτογραφίες του εξανδραποδισμού του -κατά τα άλλα- “εθνικού μας προϊόντος”; Τυχαία ή όχι η πτώση των τιμών ακολουθεί χρονικά το kalamata olives. Κι εδώ να θυμηθούμε ότι το kalamata olives αποτέλεσε επιλογή και πίεση των ΠΕΜΕΤΕ/ΔΟΕΠΕΛ στον Γεν. Γρ. Νίκο Αντώνογλου υπό την εκβιαστική απειλή “των Ιταλών που κατεβάζουν τις ελιές μας από τα ράφια τους” ενώ κανείς, τότε, δεν εξέτασε τη γνωστή από παλιά πρόταση για το πανελλαδικό ΠΓΕ…

Προσέξτε την ετικέτα της κεντρικής φωτογραφίας, όπου μία ιταλική εταιρεία πουλάει στις ΗΠΑ αιγυπτιακές ελιές σαν αυθεντικές kalamata olives με την Ελλάδα υπερήφανη κάτοχο του εξουδετερωμένου ΠΟΠ Καλαμάτας:

– Kalamata olives (εμείς είχαμε το όνομα, άνευ αξίας σήμερα,),

– Supremo Italiano (οι Ιταλοί έχουν την εμπορική επωνυμία και την προστιθέμενη αξία)

– οι ελιές πουλιούνται στην αγορά των ΗΠΑ

– product of Egypt (οι Αιγύπτιοι πουλάνε χύμα, ενώ οι ελληνικές ελιές σαπίζουν απούλητες),

χωρίς να λείπουν από τη διεθνή αγορά και οι αμιγώς αραβικές εταιρείες.

 

 

Μου είπε απόψε στο τηλέφωνο ο βουλευτής κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, που είχε τη δημοκρατική ευαισθησία να ανταποκριθεί στο ερώτημά μου -σημειωτέον ότι ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ αρνείται…!- ότι οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής του (Λοκρίδα, Λιβανάτες) είναι ανάστατοι με τις εξευτελιστικές τιμές (γιατί όμως δεν πιέζουν/απαιτούν μια μακροχρόνια συμφωνία με την ΠΕΜΕΤΕ σε τιμές αμοιβαίας ισορροπίας και κοινού οφέλους 1,40-1,60€/κιλό;), ενώ ήταν σύμφωνοι και με το kalamata olives. Θα με συγχωρήσετε κύριε βουλευτά και οι αγαπητοί ελαιοπαραγωγοί αλλά τα ζητήματα των ΠΟΠ/ΠΓΕ, της νομικής προστασίας που προσφέρουν και της εμπορικής τους αξιοποίησης είναι από τα πιο δύσκολα και σύνθετα για να τα αντιμετωπίζουμε έτσι απλά. Μια πολύ κατατοπιστική και σύντομη ανάλυση υπάρχει στο κεφάλαιο 29, σελ 487-498, της Εγκυκλοπαίδειας Ελαιοκομίας.

Κι από προτάσεις;

Έστω λοιπόν ότι χάθηκαν 4+1 χρόνια. Ποτέ δεν αργά. Άλλωστε η ιστορία του ΠΟΠ Καλαμάτας παραμένει ανοιχτή από το 1993 και μακάρι να ταν μόνο οι ελιές Καλαμών που αδυνατούμε να σχεδιάσουμε μια εθνική πολιτική με μακροχρόνια πρόβλεψη. Όμως, το βασικό ερώτημα είναι ποιές είναι οι προτάσεις τους; Παρά τις φαινομενικές διαφωνίες τους, και των δύο οι προτάσεις κινούνται στην ίδια λογική: κάποια έκτακτη επιχορήγηση, όχι επενδύσεις αλλά ψίχουλα για κατανάλωση και εκτόνωση της πολιτικής δυσαρέσκειας που έχει συσσωρευθεί. Μα ντε μίνιμις το πούμε, μα στρεμματική κορωνοϊού, το ίδιο είναι.

Για να μην σας κουράζω, κι επειδή τα έχω γράψει και ξαναγράψει, ο τομέας χρειάζεται:

– παραγωγικούς συνεταιρισμούς (ομάδες παραγωγών) με υποδομή σε δημοπρατήρια για τη συγκέντρωση του προϊόντος την εποχή της συγκομιδής, (η συνδικαλιστική οργάνωση καλή είναι αλλά είναι κάτι διαφορετικό),

– πολιτική ποιότητας με την αξιοποίηση και όχι την κατασπατάληση προγραμμάτων όπως οι ΟΕΦ,

– μακροχρόνια εκπαίδευση των Ελλήνων καταναλωτών αξιοποιώντας και τα κοινοτικά προγράμματα ώστε να φθάσουμε από το 1 κιλό/ ετήσιας κατά κεφαλή κατανάλωσης που έχουμε σήμερα, τουλάχιστον στα 4 κιλά της Ισπανίας,

– ισορροπία μεταξύ όλων των ελληνικών ποικιλιών (κονσερβολιάς, χαλκιδικής, θρούμπας, και όχι μόνο), γιατί η υπερβολική ενασχόληση με μία μόνο (καλαμών) τελικά είναι αδιέξοδη,

– και, πάνω απ΄όλα, οργάνωση του τομέα με την ίδρυση μιας σωστής, αντιπροσωπευτικής Διεπαγγελματικής, στην οποία θα αποκτήσουν φωνή και αυτόνομη υπόσταση και οι ελαιοπαραγωγοί, ενώ θα πρέπει να προβλεφθεί και η παρουσία των μεσιτών/εμπόρων, οι οποίοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αγροδιατροφική αλυσίδα αξίας του προϊόντος.

Με άλλα λόγια, η επιτραπέζια ελιά, όπως και το λάδι, χρειάζονται όχι (τόσο) λεφτά, αλλά πολιτική, οργάνωση, όραμα, ανθρώπους.

Η συζήτηση στη Βουλή

Συνεχίζουμε με την πρώτη με αριθμό 14/5-10-2020 ερώτηση του κύκλου των αναφορών-ερωτήσεων, του Βουλευτή Φθιώτιδος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Ιωάννη Σαρακιώτη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Άμεση αναγκαιότητα στήριξης των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας Καλαμών».

Θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μαυρουδής Βορίδης.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, εδώ και αρκετούς μήνες σάς έχουμε καταθέσει σειρά ερωτήσεων με τις οποίες αναδεικνύουμε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας, αλλά και συγκεκριμένα οι ελαιοπαραγωγοί της ελιάς ποικιλίας Καλαμών, ενός εξαιρετικού προϊόντος, το οποίο είναι εξαγώγιμο, με υψηλή διατροφική αξία και το οποίο ευδοκιμεί κατά κύριο λόγο σε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας: στην Αιτωλοακαρνανία, στη Λακωνία, στη Μεσσηνία και βεβαίως στη Φθιώτιδα.

Τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών δεν εμφανίστηκαν με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά υπάρχουν εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς οι τιμές της περσινής περιόδου είναι εξαιρετικά χαμηλές. Όταν το 2018 οι ελαιοπαραγωγοί πουλούσαν περίπου με 2,40-2,50 ευρώ το κιλό, πέρυσι έφτασαν να πωλούν το προϊόν τους με 50 λεπτά, 60 λεπτά, 70 λεπτά. Αντιλαμβάνεστε ότι υπήρχε μια κατακόρυφη πτώση της τιμής του προϊόντος που δυσχέραινε την όλη παραγωγική διαδικασία.

Εδώ και αρκετούς μήνες σάς έχουμε καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος και ρωτάμε αν προτίθεστε να προβείτε σε στήριξη μέσω της διάθεσης του προϊόντος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από συνεργασίες μεταξύ των Υπουργείων, ώστε να υπάρξει μια μικρή απορρόφηση μέρους του ποσού, αλλά και βεβαίως έχουμε προτείνει την υλοποίηση, την εκπόνηση ενός προγράμματος ελαιοποίησης του αδιάθετου προϊόντος.

Αυτή τη στιγμή στις περιοχές όπου ευδοκιμεί η συγκεκριμένη ποικιλία της  ελιάς πολλοί παραγωγοί δεν προβαίνουν καν στη συγκομιδή του προϊόντος, για πρακτικούς πρώτα απ’ όλα λόγους, καθώς δεν έχουν καν χώρο να αποθηκεύσουν τη φετινή σοδειά, αφού υπάρχει στις αποθήκες στις κάδες η περσινή.

Για αυτούς τους λόγους, κύριε Υπουργέ, αγωνιούν και αναμένουν τις απαντήσεις και τις ενέργειές σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ,  έχετε τον λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Το πρόβλημα είναι γνωστό. Το εντοπίζετε. Πράγματι, υπάρχει μια σημαντική μείωση της τιμής και, κατά την άποψή μας, η μείωση αυτής της τιμής πράγματι οφείλεται σε περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επομένως, είναι συνέπειες εξαιτίας του περιορισμού της ζήτησης και του κλεισίματος της εστίασης που οδήγησαν σε αυτήν τη μειωμένη ζήτηση, που οδήγησε με τη σειρά της στη μείωση της τιμής.

Εκείνο που ήθελα να σας ρωτήσω είναι αν αυτήν την ερώτηση την έχετε συντάξει εσείς.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ: Ναι.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εσείς. Και βάλατε και την υπέγραψαν, από ό,τι βλέπω, και αρκετοί Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήθελα να σας ρωτήσω: Πρώτα απ’ όλα, τι με ρωτάτε; Διαβάζω τα ερωτήματά σας για να τα απαντήσω, γιατί αν με ρωτούσατε πιο γενικά, θα ήταν διαφορετικό το θέμα. Αν με ρωτούσατε «τι θα κάνετε για την ελιά;», θα σας έλεγα. Δεν με ρωτάτε αυτό. Έχετε τρία ερωτήματα.

Με ρωτάτε, λοιπόν, αν σκοπεύουμε να προωθήσουμε ως Υπουργείο τη συνεργασία μονομερών ή συνεταιριστικών προσπαθειών με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν  ελέγχω τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Δεν ξέρω τι είναι το μονομερές και δεν έχω και εποπτεία στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άρα, δεν ξέρω τι με ρωτάτε.

Επίσης, μου προτείνετε εδώ οι δεύτεροι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να προμηθευτούν το προϊόν -δηλαδή υποθέτω ότι εννοείτε τις αδιάθετες ποσότητες ελιών Καλαμών-, να στηρίξουν, μέσω των προγραμμάτων που διαχειρίζονται, την παραγωγή της ποικιλίας, ενστερνιζόμενοι και βασιζόμενοι στην προσέγγιση του «κράτους-αγοραστή ύστατης καταφυγής», που είναι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ».

Να διευκρινίσω μερικά πράγματα, που ο συνυπογράφων κ. Αραχωβίτης έπρεπε να σας τα είχε επισημάνει όταν γράφατε την ερώτηση ή όταν φτιάχνατε το πρόγραμμα.

Κατ’ αρχήν, απαγορεύεται οποιαδήποτε ενίσχυση. Συμφωνούμε σε αυτό; Το έχετε αντιληφθεί ότι αυτό είναι το βασικό πλαίσιο της ενιαίας αγοράς; Κατ’ εξαίρεσιν, υπάρχουν συγκεκριμένα εργαλεία με τα οποία μπορούν να γίνουν οι στηρίξεις. Μπορώ να σας ενημερώσω αναλυτικά για τα εργαλεία αυτά. Υπάρχουν και ειδικές  εξαιρέσεις, στα πλαίσια των κανονισμών, που μας επιτρέπουν παρεμβάσεις στην αγορά.

Μπορείτε να μου πείτε σε ποιο μέτρο ποιου Κανονισμού προβλέπεται αυτό που έχετε συμπεριλάβει στο «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ»; Πού το λέει αυτό; Σας ρωτώ για να μπορέσουμε να συζητήσουμε με το Υπουργείο Εσωτερικών -όχι εγώ, οι συνεταιριστικές οργανώσεις- αν μπορούν να πάνε να αγοράσουν.

Το δεύτερο ερώτημά σας είναι: Προτίθεται το Υπουργείο να συμπράξει με άλλα Υπουργεία, προκειμένου τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου κλπ. να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες τους, μέσω της εκ μέρους τους προμήθειας του εν λόγω προϊόντος, υιοθετώντας τα ως άνω;

Ποια ως άνω; Να κάνουν αγορές απευθείας τα Υπουργεία; Πού τα βλέπετε, πού βρίσκονται αυτά;

Σταματώ εδώ και θα έρθω στο τρίτο ερώτημα στη δευτερολογία μου γιατί δεν έχω χρόνο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα):  Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αφού κάνατε αντιπολίτευση στις προτάσεις της Αντιπολίτευσης, δεν είπατε κουβέντα για το πρόβλημα.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να σας ενημερώσουν οι συνεργάτες σας ότι οι χαμηλές τιμές του προϊόντος δεν παρατηρήθηκαν μετά την έξαρση της πανδημίας. Υπάρχουν πριν την έξαρση του κορωνοϊού. Οπότε ξεκινήσατε την απάντησή σας από λάθος βάση.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι αγωνιούν. Φωνάζουμε και καταθέτουμε ερωτήσεις εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Αδιαφορείτε. Δεν πράττετε τίποτα. Το προϊόν παραμένει αδιάθετο. Χιλιάδες καλλιεργητές δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα έξοδα για τη συγκομιδή της νέας σοδειάς.

Και εδώ έρχεστε εσείς και κάνετε κριτική, αντί να μας προτείνετε λύσεις, να ενημερώσετε τους αγρότες πώς θα καταφέρουν να πληρώσουν ακόμα και τα έξοδα των εργατών γης, για να μαζέψουν το προϊόν τους, αλλά και τι θα το κάνουν, γιατί σήμερα η τιμή είναι 60 λεπτά. Προανέφερα ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε φτάσει -το 2018- 2,5 ευρώ, 2,40 ευρώ και 2 και κάτι ευρώ. Διαβάζουμε κάποια δημοσιεύματα για στηρίξεις, τις οποίες εν τέλει παίρνετε πίσω, πολύ μικρά τα χρηματικά ποσά. Θα μπορούσαμε, αν προχωρήσει αυτή η πρόταση, να τη σχολιάσουμε και να την αξιολογήσουμε.

Όμως, πραγματικά δώσατε μία απάντηση, στην οποία δεν αναφερθήκατε ούτε σε ένα μέτρο ούτε σε μία πρωτοβουλία που σκοπεύετε να πάρετε. Ήρθατε απλά να κάνετε κριτική στις προτάσεις. Έχετε σχέδιο; Γνωρίζετε πρώτα απ’ όλα το πρόβλημα; Απ’ ό,τι κατάλαβα, από την απάντησή σας, δεν το γνωρίζετε πολύ καλά γιατί το ρίξατε και αυτό στην πανδημία. Έχετε κάποιο σχέδιο για την στήριξη αυτών των ανθρώπων;

Θα σας καταθέσω και δύο ακόμη επιστολές πρόσφατες, μία του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται οι άνθρωποι και μία του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας. Πρόκειται για χθεσινή επιστολή, η οποία έχει σταλεί σε όλους τους Βουλευτές της Φθιώτιδας. Ίδιες επιστολές λαμβάνουν όλοι οι Βουλευτές από τις πληττόμενες περιοχές στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες που σας ανέφερα.

Όλοι αναμένουν απαντήσεις και εσείς ήρθατε και κάνετε κριτική στις προτάσεις της Αντιπολίτευσης. Θα το αξιολογήσουν οι αγρότες.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Σαρακιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες επιστολές, οι οποίες βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα):  Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, λοιπόν, με παρακινείτε να αδιαφορήσω για τα ερωτήματά σας και να συζητήσουμε για το τι πρόκειται και τι σκοπεύουμε να κάνουμε για τη στήριξη πάνω στη συγκεκριμένη διαταραχή. Αυτό είναι μία καλή τοποθέτηση, αλλά θα μπορούσατε να μην το κάνετε όλο αυτό, γιατί μου λέτε ότι κάνω κριτική στις προτάσεις σας.

Εσείς με ρωτάτε εάν πρόκειται να κάνω αυτά που με ρωτάτε, αν θα προωθήσω τη συνεργασία μονομερών ή συνεταιριστικών φορέων. Σας απαντώ ότι αυτό που με ρωτάτε, δεν πατάει πουθενά και μου λέτε ότι κάνω κριτική στην πρότασή σας. Με ρωτάτε εν συνεχεία αν προτίθεμαι –το Υπουργείο- να κάνω κάτι με άλλα Υπουργεία για να καλύψω τις υφιστάμενες ανάγκες. Σας απαντώ. Δεν πατάει πουθενά. Πρόκειται περί άσχετης θέσης, η οποία είναι παράνομη. Μου λέτε ότι κάνω κριτική στις προτάσεις σας.

Πάω και στο τρίτο ερώτημα. Δεν με ρωτήσατε, κύριε συνάδελφε, τι προτίθεμαι να κάνω. Αν με ρωτάγατε τι προτίθεμαι να κάνω, θα σας απαντούσα τι προτίθεμαι να κάνω. Με ρωτάτε αν προτίθεμαι αυτά. Εάν δεν σας αρέσουν αυτά που ρωτάτε, να τα ρωτάτε αλλιώς. Και στο τέλος με ρωτάτε αν προτίθεμαι να κάνω πρόγραμμα ελαιοποίησης των αδιάθετων αποθεμάτων για να υπάρξει αποσυμφόρηση. Θα μιλήσω λίγο περισσότερο γι’ αυτό.

Όμως, προσέξτε. Εγώ λέω ότι το κάνετε με την καλή σας την καρδιά. Εάν σας πήραν συνήγορο για τα αιτήματά τους οι ελαιοπαραγωγοί, πρέπει να αλλάξουν γρήγορα. Γιατί; Διότι ενώ το μόνο εργαλείο, το οποίο έχουμε για να τους στηρίξουμε είναι η διαταραχή εξαιτίας του κορωνοϊού, μόλις μου είπατε ότι η διαταραχή δεν είναι εξαιτίας του κορωνοϊού, άρα δεν μπορώ να τους στηρίξω!

Ελπίζω να μην ακούει κανείς, γιατί αν δεν υπάρχει διαταραχή εξαιτίας του κορωνοϊού και είναι διαταραχή εξαιτίας εμπορικών αιτίων, τότε δεν υπάρχει δυνατότητα στήριξης, κύριε συνάδελφε!

Άρα, λοιπόν, εμείς επιμένουμε -δεν σας ακούμε- και το έχουμε τεκμηριώσει ότι η διαταραχή είναι εξαιτίας του κορωνοϊού και γι’ αυτό θα δώσουμε κρατική ενίσχυση και γι’ αυτό θα δώσουμε 13 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε το προϊόν.

Κάνουμε, λοιπόν, αυτό το οποίο είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε και επειδή δεν σας ακούμε -και ευτυχώς, δεν σας ακούν και άλλοι- πήραμε και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αυτό. Άρα, η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αυτήν την ενίσχυση έχει δοθεί, αλλά ευτυχώς δεν σας ακούν γιατί είναι έγκριση λόγω κορωνοϊού, γιατί αν δεν ήταν, δεν θα είχε καθόλου ενίσχυση.

Και έρχομαι στο τελευταίο, στην ελαιοποίηση. Η ελαιοποίηση από ποιο μέτρο του κανονισμού προβλέπεται για να είναι νόμιμη; Γιατί η απόσταξη κρίσης που κάναμε προβλέπεται από συγκεκριμένο μέτρο του κανονισμού στα μέτρα οργάνωσης της αγοράς. Η ελαιοποίηση από πού προβλέπεται για να την κάνουμε; Αυτό είναι το πρώτο.

Και δεύτερον, πώς θα την κάνουμε την ελαιοποίηση; Υπάρχει αντίστοιχο μητρώο το οποίο προκύπτει και γίνεται δήλωση παραγωγής, για να ξέρω ότι αυτός που μου προσκομίζει τις ελιές μού φέρνει τις δικές του ελιές και δεν μου φέρνει ελιές από οπουδήποτε, για να μπω, ακόμα και αν υπήρχε το μέτρο του κανονισμού, που δεν υπάρχει; Και δεν υπάρχουν τα μητρώα, ακριβώς γιατί η οργάνωση αγοράς στον ελαιοκομικό τομέα που διατείνεστε ότι τον γνωρίζετε δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Άρα, καλά κάνετε και μεταφέρετε την αγωνία, την αγωνία την ξέρουμε και παίρνουμε μέτρα. Επίσης, καλά κάνουν να μην σας ακούν αυτοί που σας ακούν να λέτε τέτοια, γιατί τους οδηγείτε στην απώλεια των ενισχύσεων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αν οι πολιτικοι δεν μπορουν να δημιουργησουν νομοθετικο πλαισιο το οποιο θα προστατευει ενα εθνικο προιον οπως η ελια, τοτε εμεις θα πρεπει να τους οδηγησουμε σε πολιτικο αφανισμο.οι παραγωγοι πλεον δεν μπορουν να ανταπεξελθουν στο κοστος της καλλιεργειας…..