Προβληματισμοί των Ισπανών για τις επιτραπέζιες ελιές εσοδείας 2020/21

Αβεβαιότητα επικρατεί σχετικά με την εξέλιξη της επερχόμενης εσοδείας επιτραπέζιας ελιάς, όπως αποτυπώνεται από την πρώτη εκτίμηση της Ισπανικής Αγροτικής Ένωσης (COAG) της Ανδαλουσίας. Επιβεβαιώνεται η πρωιμότητα της συγκομιδής η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τοω Σεπτέμβρη ή ακόμη και νωρίτερα για ορισμένες ποικιλίες και περιοχές.

Από άποψη ποιότητας και ποσότητας η φετινή συγκομιδή αναμένεται λίγο καλύτερη από την περσινή αλλά χειρότερη των προηγούμενων 5 ετών αφού δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 500.000 τόνους.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του τομέα της Επιτραπέζιας Ελιάς της COAG, Antonio Rodríguez, λόγω του κορωνοϊού, απαιτείται η έγκαιρη λήψη μέτρων -ώστε να υπάρχει και ο απαραίτητος χρόνος οργάνωσης- που αφορούν τη διαδικασία της συγκομιδής, (ειδικότερα για τις ποικιλίες manzanilla και gordal, όπου η συλλογή γίνεται μόνο χειρωνακτικά).

Ο Rodríguez επισημαίνει ακόμη τον προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με τις τροποποιήσεις στις συμβάσεις αγοραπωλησίας, και συγκεκριμένα στην προσθήκη του κόστους παραγωγής σε αυτές. Όπως λέει ο ίδιος: «Υπάρχουν μελέτες για την αλυσίδα αξίας, σύμφωνα με τις οποίες, πρέπει να γίνει κατηγοριοποίηση του κόστους ανάλογα με τον τρόπο που γίνεται η συγκομιδή (χειρωνακτικά ή με τεχνητά μέσα). Είναι καιρός να τεθεί σε ισχύ η δική μας πρόταση για τυποποιημένα συμβόλαια στα οποία θα περιλαμβάνονται επικαιροποιημένα τα κόστη παραγωγής».

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η δασμολογική επιβάρυνση που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, η οποία επηρέασε ορισμένες ποικιλίες περισσότερο από άλλες. Ο εκπρόσωπος της COAG ζητά την εύρεση λύσης στο πρόβλημα τόσο από το ισπανικό κράτος όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να σταματήσουν οι αγρότες να πληρώνουν το τίμημα ενός εμπορικού πολέμου που ουδεμία σχέση έχει με τον αγροτικό τομέα.

Πηγή: Olimerca