Οι ισπανικές επιτραπέζιες ελιές πέρασαν στην (αντ)επίθεση

0

Όχι που θα καθόντουσαν με σταυρωμένα χέρια να κλαίνε τη μοίρα τους.
Το καλοκαίρι του 2018 η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε δασμούς στις ισπανικές μαύρες ελιές. Το χτύπημα ήταν μεγάλο καθώς οι ισπανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 40% έως 50% περίπου, ενώ υπολογίζεται ότι η αξία τους μειώθηκε κατά 45,5 εκατομμύρια $ τη διετία 2018/2019.

Ήδη η Ισπανία έχει περάσει στην αντεπίθεση. Πέρα από τις νομικές διαδικασίες προσφυγών και υπομνημάτων, οι προσπάθειες εστιάζονται εκεί που είναι ο πυρήνας του προβλήματος: να αντισταθμιστούν οι απώλειες στις αγορές.
Με προϋπολογισμό 1,8 εκατομμύρια €, εκ των οποίων σχεδόν το 80% να προέρχεται από την Περιφέρεια της Ανδαλουσίας, άρχισε μια τριετής καμπάνια προώθησης σε Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ινδίες, με σύνθημα τις “Ελιές από την Ισπανία”.

Παράλληλα, η Διεπαγγελματική Επιτραπέζιας Ελιάς της Ισπανίας ξεκίνησε μια τριετούς διάρκειας καμπάνια που κινητοποίησε 50 κορυφαίους Ισπανούς σεφ με κύριο στόχο να ανανεώσουν την παρουσία των επιτραπέζιων ελιών στη μαζική εστίαση (HO.RE.CA) στο εσωτερικό της χώρας, συμπεριλαμβανομένων -προφανώς- και των εκατομμυρίων τουριστών. Είναι γνωστό ότι σε κάθε εστιατόριο, μπαρ, πριν καθήσει καλά – καλά ο πελάτης θα του προσφέρουν ένα μικρό πιατάκι με ελιές -ισπανικές και όχι εισαγωγής. Τα video είναι εντυπωσιακά, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και φέρνουν στο νου την ανάλογη καμπάνια της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου “Μεγάλη καμπάνια από την Ισπανική Διεπαγγελματική για την κατανάλωση ελαιολάδου (upd)”.

Από ελληνικής πλευράς μπορούμε να σχολιάσουμε:

  • Πόσο δίκοπο μαχαίρι μπορούν να αποδειχθούν οι δασμοί Τραμπ για τις ελληνικές ελιές (και λάδια) καθώς η Ισπανία θα εντείνει την ανταγωνιστική της παρουσία στις αγορές του υπόλοιπου κόσμου, αναζητώντας νέους διεξόδους, ενώ μέσα στις ΗΠΑ αυτοί που ωφελούνται κυρίως είναι το Μαρόκο και η Αίγυπτος, απειροελάχιστα η Ελλάδα.
  • Εντός της Ελλάδας η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας(4Ε) απευθυνόμενη στους καταναλωτές “Οι καταναλωτές επιζητούν να μάθουν για την ποιότητα και τη διατροφική αξία ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς(upd)” συμπεριέλαβε και τις επιτραπέζιες ελιές με την ομιλία “Φάε 5 ελιές την ημέρα”, η οποία μάλιστα προκάλεσε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κοινό. Τις εκδηλώσεις αυτές υποστηρίζουν δύο επιχειρήσεις ελαιολάδου, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών και η ΤERRA CRETA AE.