Μείωση της ισπανικής παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, άνοδος τιμής της Ηojiblanca

Οι υψηλές θερμοκρασίες, η έλλειψη βροχοπτώσεων και η παρενιαυτοφορία είναι κάποιοι από τους λόγους που κράτησαν την παραγωγή για 2η συνεχόμενη χρονιά χαμηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

0

Στους 539.000 τόνους ανέρχεται η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς, σύμφωνα με την Olimerca και τον Οργανισμό Πληροφοριών του Ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, η έλλειψη βροχοπτώσεων και η παρενιαυτοφορία είναι κάποιοι από τους λόγους που κράτησαν την παραγωγή για 2η συνεχόμενη χρονιά χαμηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας (562.000 τόνοι), με άμεση επίπτωση τη μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων κατά 19% συγκριτικά με πέρυσι.

Ωστόσο, αν και εκλείπουν τα πολύ μεγάλα μεγέθη, τόσο η ποιότητα όσο και το μέγεθος των ελιών της φετινής σοδειάς είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Όσον αφορά τις κύριες ισπανικές ποικιλίες και το που βρίσκονται συγκριτικά με τους μέσους όρους της τελευταίας πενταετίας:

-Για την ποικιλία Μanzanilla, η παραγωγή ανέρχεται στους 177.000 τόνους, ποσότητα 6% άνω του μέσου όρου. Οι τιμές βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη σεζόν, δηλαδή 0,85-0,90€/κιλό, ενώ η ζήτηση της εν λόγω ποικιλίας παρουσιάζεται λίγο μεγαλύτερη συγκριτικά με πέρυσι.

-Η παραγωγή της ποικιλίας Gordal, βρίσκεται κατά 12% χαμηλότερα του μέσου όρου, στους 35.000 τόνους. Χαμηλότερες συγκριτικά με πέρυσι κατά 25% είναι και οι τιμές της στην αγορά, οι οποίες από το 1,20€/κιλό υποχώρησαν στο 1€/κιλό.

-Υψηλότερη ποσότητα όλων, στους 284.000 τόνους έχει συλλεχθεί από την Ηojiblanca, 6% άνω του μέσου όρου και πολύ ανώτερη της προβλεπόμενης από τον τομέα. Η ποικιλία ξεκίνησε με τιμή 0,42€/κιλό η οποία χάρη στην αυξημένη ζήτηση από πλευράς βιομηχάνων και λόγω της περιορισμένης προσφοράς των υπολοίπων ποικιλιών, αυξήθηκε στη συνέχεια κατά 43%, φτάνοντας σήμερα στο 0,60€/κιλό.