Μείωση του διεθνούς εμπορίου επιτραπέζιας ελιάς επέφερε η πανδημία (upd)

Η μεγαλύτερη μείωση συμβαίνει στις ΗΠΑ, ίσως επηρεαζόμενη από τους δασμούς Τραμπ, (-29% η Ισπανία), ενώ μεγάλη ωφελημένη είναι η Αίγυπτος (+139%).

0

Την επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια αγορά επιτραπέζιας ελιάς αντικατοπτρίζουν τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC).

Η μεγαλύτερη μείωση συμβαίνει στις ΗΠΑ, ίσως επηρεαζόμενη από τους δασμούς Τραμπ, (με αποτέλεσμα πτώση -29% η Ισπανία), ενώ μεγάλη ωφελημένη είναι η Αίγυπτος (+139%).

Οι εισαγωγές επιτραπέζιας ελιάς σημείωσαν πτώση της τάξης του 5% κατά την εμπορική σεζόν 2019/20 (Σεπτέμβριος 2019-Αύγουστος 2020) σε σύγκριση με τη χρονιά 2018/19, ενώ κατά το διάστημα της πανδημίας (Μάρτιος-Αύγουστος 2020) η πτώση έφτασε το 13,7%. Η τάση αυτή εκδηλώθηκε ιδιαίτερα στην αμερικάνικη αγορά, όπου κατά το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 30%.

Εισαγωγές επιτραπέζιας ελιάς σε τόνους, ανά εμπορική σεζόν, Πηγή IOC

 

Εισαγωγές επιτραπέζιας ελιάς σε τόνους, διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου, Πηγή IOC

Εξαίρεση αποτελεί η Βραζιλία, στην οποία οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ διατήρησαν την αυξητική τους πορεία και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κύριες χώρες εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς, με μερίδια αγοράς πάνω από 10% η καθεμία, ήταν κατά σειράν, η Ισπανία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Αργεντινή και η Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική αύξηση των εξαγωγών της Αιγύπτου, η οποία κατά το διάστημα της πανδημίας κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές της έως και 138,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, κερδίζοντας έτσι τη 2η θέση στις εξαγωγές.

Κύριες χώρες εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς και ποσότητες, διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου, Πηγή IOC