Έμφραγμα στις αρτηρίες των επιτραπέζιων ελιών

0
Από το αρχείο του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας

Ενώ η συγκομιδή της Κονσερβολιάς (Αμφίσσης, κ.λπ.) άρχισε και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς φαίνεται ότι το «ομαλό κλίμα» που έγραφα προχτές πάει για να διαψευστεί και να χαλάσει. Αιτία είναι η μεγάλη παραγωγή, ενώ οι διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι είναι περιορισμένοι εξ αιτίας των αδιάθετων περυσινών αποθεμάτων.

Η ηρτημένη παραγωγή της Κονσερβολιάς εκτιμάται στους 75.000 – 80.000 περίπου, όμως είναι δύσκολες οι προβλέψεις για το ποσοστό που τελικά θα οδηγηθεί για επιτραπέζια χρήση και μάλλον θα είναι χαμηλότερο του συνήθους λόγω:

– Μεγάλης αναλογίας ψιλών μεγεθών που θα οδηγηθούν στα ελαιοτριβεία για ελαιοποίηση

– Της σχέσης τιμών μεταξύ ελιών (πτωτικές τάσεις) με το ελαιόλαδο (ανοδικές τάσεις)

– Της έλλειψης εργατών για τη συγκομιδή

Οι τιμές τις οποίες είχαν εξαγγείλει ορισμένες εταιρείες (π.χ. η Intercomm 0,55€-κιλό για τα 200 τεμάχια) μάλλον βαδίζουν προς μικρή περαιτέρω μείωση παρά για αύξηση, τουλάχιστον για τα μεσαία/ψιλά μεγέθη που φέτος βρίσκονται σε αφθονία. Το ακόμα χειρότερο σενάριο είναι να έρθουν κάποιοι έμποροι που θα προθυμοποιηθούν να αποσυμφορήσουν τις πλεονάζουσες ποσότητες, φυσικά με το αζημίωτο, αγοράζοντας δηλαδή όσο-όσο, με ανοιχτές τιμές.

Ενδιαφέρον θα έχει η ανακοίνωση τιμών από την Ένωση Συνεταιρισμών Στυλίδας, ωστόσο πρόκειται για μια συγκυρία που έχει πολλά χρόνια να συμβεί στην Ελλάδα.

Παράλληλα, προχωρά μεν αλλά με δυσκολίες η συγκομιδή των Χαλκιδικής με την ηρτημένη παραγωγή στους 80.000 – 100.000 τόνους περίπου και τις τιμές να κινούνται στο 1,0 € για το μέγεθος των 110 τεμαχίων, ενώ όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για μια χρονιά με εξαιρετική ποιότητα