Αυξημένη κατά 13,8 % προβλέπεται η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στην Ισπανία

0

Ενώ η συγκομιδή των πιο πρώιμων ισπανικών ποικιλιών (aloreña, gordal, manzanilla και morona) βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης, ήδη έχουν γίνει οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με τα νούμερα της επερχόμενης σοδειάς επιτραπέζιας ελιάς, σύμφωνα με τις οποίες η φετινή ισπανική παραγωγή θα είναι αυξημένη κατά 13,8% σε σχέση με την 2019/20.

Βέβαια, δεν είναι λίγα τα ελαιόδεντρα (πλην των αρδευόμενων ελαιώνων και των περιοχών που επωφελήθηκαν των τελευταίων βροχοπτώσεων) τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα ρυτίδωσης των καρπών, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας.

Επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, η χαμηλή υγρασία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης των μυκητολογικών ασθενειών της ελιάς.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες προβλέψεις παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς σε σύγκριση με τις ποσότητες παραγωγής της 2019/20 ανά ποικιλία:

Ποικιλίες Προβλέψεις 2020/21

(σε τόνους)

Παραγωγή 2019/20 (σε τόνους) Διαφορά

(%)

Manzanilla 197,46 114,88 +71,88 %
Gordal 30,83 20,50 +50,39 %
Hojiblanca 233,01 230,57 +1,06%
Cacereña 18,75 48,32 -61,20%
Carrasqueña 19,49 19,43 +0,31%
Άλλες ποικιλίες 21,72 24,33 -10,73%
Σύνολο παραγωγής 521,26 458,03 +13,80%

 

Πηγή: Olimerca

ΥΓ Για άλλη μια ορά θα ομολογήσω τη λύπη και τη ζήλια μου αναλογιζόμενος την οδυνηρή φτώχεια ανάλογων στοιχείων στην Ελλάδα, ειδικά μάλιστα μια χρονιά έντονων προβλημάτων και για τις τρείς βασικές ποικιλίες. Όταν δεν υπάρχουν αξιόπιστα, κοινά αποδεκτά στοιχεία για την προβλεπόμενη παραγωγή, ούτε για την κατανάλωση, όταν η καχυποψία επικρατεί για το ενδεχόμενο εισαγωγών και ελληνοποιήσεων,  όταν απουσιάζει η  τεκμηρίωση του παραγωγικού κόστους, τότε πάνω σε ποιά βάση να συζητήσουν ελαιοκαλλιεργητές – έμποροι – μεταποιητές – εξαγωγείς;