Άνοδος των τιμών επιτραπέζιας ελιάς στην Ισπανία

0

70.000 τόνοι παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς αναμένονται στην επαρχία της Κόρντοβα (κυρίως ποικιλίας hojiblanca). Η καλλιέργεια εμφανίζει φέτος μία πρωιμότητα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές αλλά και φαινόμενα ρυτίδωσης των καρπών, αποτέλεσμα της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να υφίστανται στο χωράφι.

Μειωμένη παραγωγή κατά 10-20%  αναμένεται και στη Σεβίλλη αφού τόσο η ποσότητα ελαιοκάρπου στα δέντρα είναι μειωμένη αλλά και το βάρος/ ελαιόκαρπο σύμφωνα και με την επιτροπή για την επιτραπέζια ελιά της ASAJA (Αγροτικής Ένωσης Νέων Αγροτών Ανδαλουσίας).

Πάντως, όπως επισημαίνει η ASAJA, η πραγματική παραγόμενη ποσότητα δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφήνεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί γεωργοί επιλέγουν να δώσουν τις ελιές τους σε συνεταιρισμούς με αποτέλεσμα αυτές οι ποσότητες να μη προσμετρώνται στη συνολική παραγωγή, πρακτική που απαγορεύεται σύμφωνα με το νόμο για την αγροδιατροφική αλυσίδα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ανταγωνισμός έχει ζωηρέψει αφού μετά από μία περίοδο χαμηλής ζήτησης, οι τωρινές τιμές ήδη ξεπερνούν τις περσινές. Έτσι, η ποικιλία manzanilla, που ξεκίνησε με τιμή στα 0,70€/κιλό, τώρα ανεβαίνει στα 0,80-0,85€/ κιλό (αναλόγως με το μέγεθος). Παρομοίως, η gordal που αρχικά ήταν στα 0,80€/κιλό, σήμερα κυμαίνεται στα 0,90-0,95€/ κιλό.

Προβληματισμοί από την UPA Andalucía

Ενώ η νέα σεζόν μόλις ξεκίνησε και οι τιμές είναι ανεβασμένες, με ανακοίνωσή της η UPA Andalucía (Ένωση Μικρών Γεωργών και Κτηνοτρόφων Ανδαλουσίας) εκφράζει την ανησυχία της για τις τιμές παραγωγού που για 5η συνεχόμενη χρονιά βρίσκονται χαμηλότερα από τα κόστη παραγωγής. Τονίζει μάλιστα το γεγονός ότι όχι μόνο το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατά 4,8% τα τελευταία 5 χρόνια αλλά έχουν αυξηθεί σημαντικά (κατά 10-20%)  τα προϊόντα (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, καύσιμα κλπ.)  και οι υπηρεσίες που συνιστούν τις βασικές παραγωγικές δαπάνες. Επομένως, θα πρέπει  οι τιμές παραγωγού να εναρμονισθούν με τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα της αύξησης του κόστους ζωής και των προϊόντων- εισροών παραγωγής.

Η UPA προτείνει τη διεξαγωγή μελέτης προκειμένου να προσδιορισθούν και να επικαιροποιηθούν τα σημερινά κόστη παραγωγής καθώς και τη διατήρηση ενός παρατηρητηρίου τιμών αγοράς, προκειμένου να  εδραιωθεί η διαφάνεια στον τομέα.