Επηρεάζει η άνοδος των τιμών την κατανάλωση ελαιολάδου;

Οι Ισπανοί είναι πεπεισμένοι ότι ο καταναλωτής θα υποστηρίξει το ελαιόλαδο.

0

Αν και τα στοιχεία της Ισπανικής Ένωσης Τυποποιητών Βρώσιμων Ελαίων (Anierac) υποδεικνύουν το γεγονός ότι η συνολική κατανάλωση ελαίων διατηρήθηκε περίπου στα ίδια με πέρυσι επίπεδα κατά τους πρώτους 7 μήνες της φετινής σεζόν, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και με τις πωλήσεις των διαφόρων ποιοτικών κατηγοριών οι οποίες δείχνουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών.

Έχοντας υπόψη  την εξέλιξη των τιμών και το πως ενδεχομένως να επηρεάσει την πορεία της καταναλωτικής ζήτησης του ελαιολάδου, ως olivenews.gr απευθυνθήκαμε στην Anierac, όπου η απάντηση που λάβαμε από τον Γενικό Διευθυντή της κ. Primitivo Fernández, ήταν σαφής: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο καταναλωτής θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ελαιόλαδο. Η αύξηση των τιμών (σ.σ. στο ράφι) είναι η λογική μετατόπιση της αύξησης των τιμών παραγωγού που ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το έτος και ελπίζουμε ότι ο καταναλωτής θα το καταλάβει και θα το αποδεχθεί».

H Dcoop, μία εκ των μεγαλύτερων ισπανικών κοοπερατίβων (συνεταιρισμών) φαίνεται να έχει την ίδια γνώμη. Όπως μας είπαν: «Θα πρέπει να δούμε πως εξελίσσεται η αγορά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο καταναλωτής θα είναι σε θέση να εκτιμήσει αυτό το πολύ υγιεινό και σημαντικό προϊόν για τη διατροφή μας».

Από την πλευρά της, η αρχισυντάκτρια του Olimerca, κα Nieves Ortega, πιστεύει πως η άνοδος των τιμών θα έχει αντίκτυπο στην κατανάλωση ο οποίος θα φανεί μακροπρόθεσμα.

Πάντως, όπως όλοι μας τόνισαν, η κάθε εταιρεία τυποποίησης αλλά και αλυσίδα λιανικής λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο καθορίζοντας τις τιμές αναλόγως με τις δικές της εμπορικές στρατηγικές, γεγονός που προσδίδει στην αγορά απόλυτη ελευθερία.