Παρέλυσαν οι ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ

Πολλές από τις εξαγωγικές εταιρείες ελαιολάδου έχουν ακινητοποιημένα τα εμπορευματοκιβώτιά τους από τις 7 Απριλίου.

0

Οι τιμές μπορεί να ανεβαίνουν, όμως τα προβλήματα δεν φαίνεται να λείπουν από τον ισπανικό τομέα ελαιολάδου, καθώς η πρόοδος των εξαγωγών των τελευταίων μηνών έχει ανακοπεί τον Απρίλιο, εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης στα λιμάνια με προορισμό τις Η.Π.Α, τον Καναδά και την Ασία.

Η πανδημία του κορωνοϊού, η απουσία επιβατικών πλοίων, η μεγάλη ζήτηση σε εμπορικά πλοία και το μπλοκάρισμα της κυκλοφορίας στη διώρυγα του Σουέζ στις αρχές του μήνα έχουν παραλύσει τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με το Olimerca, το λιμάνι του Αλχεθίρας δεν δέχεται την είσοδο εμπορευμάτων σε πλοία προς τους προαναφερόμενους προορισμούς, με αποτέλεσμα πολλές από τις εξαγωγικές εταιρείες -μεταξύ άλλων και ελαιολάδου- να έχουν ακινητοποιημένα τα εμπορευματοκιβώτιά τους από τις 7 Απριλίου.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το πρόβλημα δεν αναμένεται να λυθεί σε διάστημα λιγότερο του ενός ή 1,5 μήνα, γεγονός που εξουδετερώνει -προς το παρόν- τα εμπορικά πλεονεκτήματα που προέκυψαν από την προσωρινή αναστολή των αμερικανικών δασμών της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν για τις ισπανικές επιτραπέζιες ελιές και το τυποποιημένο ελαιόλαδο, η οποία και φέρει καταληκτική ημερομηνία την 11η Ιουνίου.