Διατηρεί την ισχυρή παρουσία του το ελαιόλαδο στην μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων του κόσμου, την γαλλική SIAL, που διεξήχθη στο Παρίσι, ενώ προκύπτουν νέες δυνατότητες διείσδυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη γαλλική αγορά.
Από πληροφορίες των ελληνων εκθετών και των διοργανωτών της ελληνικής συμμετοχής στη SIAL, προκύπτει ότι η ελληνική συμμετοχή στο τομέα του ελαιολάδου αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των ελλήνων συμμετεχόντων ενώ οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε προϊόντα ελιάς, αντιπροσώπευαν το 20%.
Από τα στοιχεία που έχουν αναρτήσει οι διοργανωτές, προκύπτει ότι στη φετινή SIAL έλαβαν μέρος 184 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των φυτικών ελαίων (συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου), μαργαρίνης και λοιπών φυτικών ελαίων.
Η Ελλάδα κατείχε την 3η θέση μεταξύ των εκθετών με προϊόντα ελαιολάδου με 23 εταιρείες, μετά την Ιταλία (η οποία συμμετείχε με 40 εταιρείες ελαιολάδου) και την Ισπανία (με 33 συμμετοχές). Tην πεντάδα των σημαντικότερων εκθετών ελαιολάδου ολοκληρώνει η Γαλλία (η οποία συμμετείχε με 15 εταιρείες ελαιολάδου) και η Τουρκία (με 7 συμμετέχουσες εταιρείες).
Το ελαιόλαδο, είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα ελληνικά προϊόντα στην έκθεση SIAL, μαζί με το γιαούρτι και τη φέτα. Ωστόσο, την πρώτη θέση των ελληνικών εξαγωγών στη Γαλλία καταλαμβάνουν τα τυροκομικά προϊόντα (€60 εκατ.), τα προϊόντα αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας (€45 εκατ.), τα ροδάκινα (€28 εκατ.), το γιαούρτι (€18 εκατ.) και οι ελιές και το ελαιόλαδο (€17 εκατ. και €13 εκατ. αντιστοίχως).
Το olivenews.gr, επικοινώνησε με τον Δρ. Νικόλαο Μπελιά, προϊστάμενο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Γαλλία, Γενικό Σύμβουλο Ο.Ε.Υ. Β’, ο οποίος μας περιέγραψε έναν γενικότερο απολογισμό της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων “SIAL PARIS 2024” (19-23 Oκτωβρίου 2024), ενώ μας έδωσε και μια εικόνα της γαλλικής αγοράς και των δυνατοτήτων διείσδυσης των ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτήν.
Ορισμένες σημαντικές διαπιστώσεις του Δρος Νικόλαου Μπελιά, είναι οι ακόλουθες:
- Οι δυνατότητες ισχυροποίησης της παρουσίας των μικρομεσαίων ελληνικών