Χωρίς ενστάσεις στις Βρυξέλλες για το ΠΟΠ Καλαμάτα

0

Μέχρι και σήμερα το πρωί, 28 Δεκεμβρίου 2012, δεν είχε φθάσει στο Τμήμα ΠΟΠ-ΠΓΕ της Διεύθυνσης Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κάποιο μέιλ από τις Βρυξέλλες που να αναφέρει ότι έχει υποβληθεί ένσταση κατά της αίτησης τροποποίησης των προδιαγραφών του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, όπως ανέφερε στο γράφοντα η προϊσταμένη της αρμόδιας υπηρεσίας Πελαγία Αδαλή. Την πληροφόρησή του περί μη υπάρξεως ενστάσεως ανέφερε χθες και έτερος καλός γνώστης του θέματος.

Η κα Αδαλή προσέθεσε πως η πληροφόρηση που είχε, πέραν της μη υπάρξεως μέιλ προς την υπηρεσία που να αναφέρει ότι έγινε ένσταση, ήταν ότι μέχρι λίγο πριν τα Χριστούγεννα δεν είχαν υποβληθεί ενστάσεις. Η δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της αίτησης τροποποίησης όσον αφορά στο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα έγινε στις 26 Ιουνίου φέτος και η περίοδος 6 μηνών, εντός της οποίας ήταν δυνατή η υποβολή ενστάσεων, έληξε ανήμερα τα Χριστούγεννα. Επομένως, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, όπως έγραφαν και οι παλιοί δημοσιογράφοι, ανοίγει ο δρόμος για την επικύρωση του αναθεωρημένου ΠΟΠ Καλαμάτα στο ελαιόλαδο, που σημαίνει μεταξύ άλλων αυστηροποίηση των προδιαγραφών ποιότητας με κάθοδο της οξύτητας στα 5 δέκατα αντί για τα 8 που είναι το όριο του έξτρα παρθένου, με αποκλεισμό του μαυρολήσιου ελαιολάδου από το ΠΟΠ Καλαμάτα και – φυσικά – με την επέκταση της ζώνης σε όλη τη Μεσσηνία, αντί της τέως επαρχίας Καλαμάτας όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Η επικύρωση του αναθεωρημένου ΠΟΠ θα γίνει και πάλι με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σα να λέμε «θα πάρει ΦΕΚ»). Εφόσον όντως δεν έχει υποβληθεί στην εκπνοή της προθεσμίας κάποια ένσταση, η δημοσίευση αυτή δεν θα αργήσει.

Ο καλός γνώστης του θέματος, στον οποίο έγινε ανωτέρω αναφορά, μας είπε ότι η υποβολή ένστασης στη λήξη της προθεσμίας είναι κάτι πολύ δύσκολο, επειδή εάν αυτή γινόταν από κάποιον εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προωθείτο μέσω των αρχών της χώρας του, οι οποίες θα έπρεπε να πεισθούν και να κινήσουν τη σχετική διαδικασία. Εάν ο ενιστάμενος προήρχετο εκτός Ε.Ε. (για παράδειγμα, από τις ΗΠΑ), η ένσταση θα υπεβάλλετο στις αρμόδιες αρχές της Κομισιόν (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης).
Ο δρόμος για το «νέο» ΠΟΠ Καλαμάτα στο ελαιόλαδο και την επέκταση της ζώνης σε όλη τη Μεσσηνία φαίνεται πως είναι ορθάνοιχτος!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

Επισημαίνεται πως, απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, η κα Αδαλή ανέφερε ότι στην υπηρεσία της έχει φτάσει και η αίτηση για επέκταση της ζώνης του ΠΟΠ Καλαμάτα όσον αφορά στη βρώσιμη ελιά. Το αίτημα αναφέρεται σε επέκταση στους όμορους της Μεσσηνίας νομούς. Η κα Αδαλή περιορίστηκε να αναφέρει πως η υπηρεσία της θα το μελετήσει.
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ Νέλος Γεωργούδης είχε αναφέρει μιλώντας στο γράφοντα την αντίθεση των μεταποιητών στο ενδεχόμενο επέκτασης μόνο σε Λακωνία, Άστρος Αρκαδίας και Ζαχάρω Ηλείας. Είχε μάλιστα γνωστοποιήσει την πρόθεση των μεταποιητών να ζητήσουν ακύρωση του ΠΟΠ Καλαμάτα εφόσον η επέκταση δεν αφορά και την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα.
Επιπλέον, προ ολίγων ημερών, οι Ενώσεις Στυλίδας και Αταλάντης εξέφρασαν την επιθυμία τους να υποβάλουν αίτημα επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτα και για την παραγωγή σε ελιά ποικιλίας Καλαμών στις περιοχές τους, προφανώς χωρίς τη συναίνεση του δικαιούχου της ονομασίας που είναι η Ένωση της Μεσσηνίας. Η τελευταία, σε συνεργασία με την ΕΔΟΕΕ και την Ένωση Λακωνίας, αιτείται την επέκταση της ζώνης στις όμορες με τη Μεσσηνία περιοχές.