Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Τιμές : Καλά στα φυτικά, ισχνά στα ζωικά

Στα μέσα κοινοτικά επίπεδα για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής, αλλά αρκετά χαμηλότερα στα ζωικά προϊόντα, κινήθηκαν οι τιμές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2010 – Σεπτεμβρίου 2011, με βάση τα στοιχεία για την εξέλιξη των παραγωγικών τιμών σε βασικά αγροτικά προϊόντα, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το εν λόγω χρονικό διάστημα οι τιμές παραγωγού στο μαλακό στάρι αυξήθηκαν στη χώρα μας κατά 4%, έναντι 0% για το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με πιο ακραίες τιμές το -11% στην Γαλλία και το +19% στη Σλοβακία). Στο σκληρό στάρι η αύξηση τιμών παραγωγού ήταν της τάξης του 49% στη χώρα μας, έναντι 44% στο σύνολο των κρατών μελών της Κοινότητας (με πιο ακραία τιμή το +77% στην Κύπρο).
Στο ίδιο μήκος κύματος η αύξηση των τιμών παραγωγού στο καλαμπόκι, που για μεν τη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 12%, ενώ σε κοινοτικό επίπεδο κατά 11% κατά μέσο όρο (με πιο ακραίες τιμές το -4% στην Γαλλία και το +23% στη Σλοβακία). Στο κριθάρι η ελληνική αύξηση ήταν 27%, ενώ η μέση κοινοτική 15% (με πιο ακραίες τιμές το +3% στην Ιρλανδία και το +55% στη Ρουμανία).
Στον κτηνοτροφικό τομέα συνεχίστηκε για άλλο ένα δωδεκάμηνο η καχεξία τιμών στα εγχώρια ζωικά προϊόντα, τα οποία στο μεν βόειο αυξήθηκαν κατά 4%, έναντι +12% της μέσης κοινοτικής αύξησης, στο χοιρινό κρέας στο 5%, έναντι +7% του μέσου κοινοτικού και στα πουλερικά στο 2%, έναντι +11% του μέσου κοινοτικού όρου αύξησης τιμών.

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα