Από τα Χανιά έως την Καβάλα, ένας νέος ελαιοκομικός χάρτης ποιότητας σχηματίζεται (upd)

Μακάρι οι φετινές διακρίσεις να αποτελέσουν αφορμή να ξαναδούμε το θέμα «εθνική στρατηγική ποιότητας» σε νέες βάσεις.

0

Τα φετινά βραβεία του διαγωνισμού Mario Solinas που ανακοινώθηκαν χτες δίνουν τροφή για πολλές σκέψεις και συμπεράσματα.

-Ο διαγωνισμός Mario Solinas του IOC αποτελεί έναν από τους ελάχιστους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα –άρα κατά τεκμήριο πιο αξιόπιστους- με παγκόσμια ταυτόχρονα προβολή.

Το 2000, πριν 21 χρόνια δηλαδή, είχα προσπαθήσει να πείσω για τη διοργάνωση ενός αξιόπιστου ελληνικού διαγωνισμού (βλέπε εδώ το σχετικό ντοκουμέντο) με τη συνεργασία όλων (Υπουργείου Γεωργίας, του μοναδικού επίσημου πάνελ του Υπ. Εμπορίου, του AgroCert, ιδιωτικών εταιρειών, συνεταιρισμών, κ.ά). Δεν εισακούστηκα κι έτσι έχουμε οδηγηθεί, και διεθνώς, στον σημερινό «πληθωρισμό» κερδοσκοπικών διαγωνισμών και βραβείων αμφίβολης από άποψη μάρκετινγκ τουλάχιστον αποτελεσματικότητας.

Ακριβώς εκείνη την πρότασή μου του 2000 έχουν υιοθετήσει Τυνήσιοι και Τούρκοι, σε στενή συνεργασία με τον IOC -τον οποίο άλλωστε συνδιοικούν με τους Ισπανούς- ακολουθώντας τα χνάρια του Mario Solinas.

– Στους δύο πρώτους διαγωνισμούς του Mario Solinas γνωρίσαμε ανεπανάληπτες δόξες με τα δύο απανωτά χρυσά βραβεία που κατέκτησε η Ένωση Σητείας επί αείμνηστου Μανώλη Βακόντιου. Έκτοτε οι ελληνικές επιτυχίες είναι σποραδικές, κυριαρχεί η Ιβηρική χερσόνησος με Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ αναδεικνύονται και νέες δυνάμεις. Πέρσι π.χ. βραβεύτηκε η Κίνα ενώ η Ελλάδα ήταν απούσα.

Αλλά και η ελληνική συμμετοχή στο πάνελ των γευσιγνωστών -όπως και συνολικά στον IOC- έχει εκλείψει τελείως με προφανή δυσάρεστα αποτελέσματα.

Η φετινή πολύ σημαντική βράβευση της Terra Creta επιβεβαιώνει αυτό που λίγο-πολύ όλη η αγορά γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια. Δηλαδή, πρόκειται για μια εταιρεία με σημαντικές υποδομές, με επενδύσεις, με στελέχη και προσωπικό, που επιλέγει την πρώτη ύλη που αγοράζει, που την πληρώνει και σε υψηλότερη τιμή, καθετοποιημένη με ελαιοτριβείο και τυποποίηση κ.λπ.

Το συγκεκριμένο βραβευμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο προέρχεται από μια ομάδα παραγωγών που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη της Terra Creta δείχνοντας τον υποχρεωτικό δρόμο της ολοκληρωμένης ποιότητας σε όλη τη διαδρομή από τον ελαιώνα έως το μπουκάλι.

Με ενδιαφέρον θα άκουγα μια τεκμηριωμένη γνώμη αν το βραβείο σχετίζεται με την καλή ποιότητα που είχαν φέτος ειδικά τα κρητικά ελαιόλαδα, σε σύγκριση τουλάχιστον με τις προηγούμενες εσοδείες. Πάντως, το γεγονός ότι βραβεύτηκε στην κατηγορία του mild (ήπιου, απαλού) θάλεγε κανείς ότι έχει ιδιαίτερη σημασία πως το λάδι ήταν αποκλειστικά 100% από ελιές κορωνέικης ποικιλίας. Απλά το σημειώνω γιατί δεν θέλω να μπω σε ξένα χωρικά ύδατα, που μάλιστα πρόσφατα κυκλοφορούν κάτι άγνωστες έως τώρα ειδικότητες (;) όπως «ελαιοποιός» (!;) ή «ελαιολόγος»(!;). Γι αυτό λοιπόν θα αναζητήσουμε και θα περιμένουμε την έγκυρη γνώμη των χημικών-γευσιγνωστών/στριών.

-Η μεγάλη -φαινομενικά- έκπληξη προέρχεται από την άλλη διάκριση, ως φιναλίστ, της Agriston από την Καβάλα. Πρόκειται για ελαιοτριβείο, που κάνει και τυποποίηση και μάλιστα σε εξαιρετικά καλαίσθητη γυάλινη φιάλη.

Όπως μας πληροφόρησαν, ιδιοκτήτες της επιχείρησης είναι τα δύο αδέλφια, οι Γιάννης και Βαγγέλης Χρυσαφούδης, ενώ ο κ. Οδυσσέας Βλαχάβας είναι ο υπεύθυνος ποιότητας και γευσιγνώστης.

-Μίλησα για έκπληξη όχι γιατί η Καβάλα βρίσκεται στην Βόρεια Ελλάδα, άλλωστε και ο γνωστός πολυβραβευμένος Κύκλωπας στην ακριτική Αλεξανδρούπολη βρίσκεται, ενώ και το Παγγαίο ήταν γνωστό και για τα ελαιόλαδά του -θυμάμαι την ΕΑΣ Παγγαίου. Όμως, το ελαιόλαδο της Agriston προέρχεται από ποικιλία Χαλκιδικής επιβεβαιώνοντας ότι η φύση κρύβει πολλά μυστικά και εναπόκειται στην ανθρώπινη έρευνα και φιλοπονία να τα ανακαλύψει.

 

– Συγχαρητήρια λοιπόν στις ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν και, πολύ περισσότερο, που διακρίθηκαν στον φετινό διαγωνισμό του Mario Solinas. Ελπίζω όλα αυτά να αποτελέσουν αφορμή να ξαναδούμε το θέμα «εθνική στρατηγική ποιότητας» σε νέες βάσεις.

σ.σ. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:

Eλληνική απουσία βραβείων στο φετινό διαγωνισμό Mario Solinas

11/12 Mario Solinas

Διεθνής Διαγωνισμός απονομής βραβείων Mario Solinas από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου

Βραβεία Mario Solinas. Ποια ποιότητα; (Ανανεωμένο)

Success story το βιολογικό Eirini Plomariou

Το IOC απένειμε τα βραβεία Mario Solinas 2014

Mario Solinas: Ελλάδα χωρίς βραβείο

Mario Solinas: Ποιοι κέρδισαν στον 2ο γύρο

Mario Solinas 2016: κανένα βραβείο η Ελλάδα

Μario Solinas: Δύο βραβεία η Χιλή κανένα η Ελλάδα

Οι “μπουνταλάδες” της γευσιγνωσίας (upd)

Η Καλαμάτα και η Σητεία θα πάνε Κίνα; (upd/σχόλια)

Διεθνή βραβεία Mario Solinas 2017

Βραβεία Mario Solinas: “Και η Ελλάδα, κύριε;”

Νικητές του Βραβείου Mario Solinas 2018

Βραβεία Mario Solinas 2019

Απούσα η Ελλάδα, παρούσα η Κίνα, σάρωσε η Ισπανία στα βραβεία MARIO SOLINAS 2020

Τιμώντας τον Μανώλη Βακόντιο