Συμπεριφορά ταύρου η αγορά ελαιολάδου στην Ισπανία

Η σαφής σταθερότητα της ισπανικής αγοράς ελαιολάδου έχει αντικατασταθεί από κλίμα αβεβαιότητας το οποίο συνοδεύεται και με νέα αύξηση των τιμών.

0

Πέρασε η εποχή της αρκούδας -ακινησία, τεμπελιά- και περάσαμε σε συμπεριφορά ταύρου -ανοδική, ορμητική- στην αγορά ελαιολάδου της Ισπανίας, αν υιοθετήσουμε τη χρηματιστηριακή αργκώ.

Αν και είναι νωρίς για να γίνει μία συνολική εκτίμηση της φετινής ισπανικής παραγωγής ελαιολάδου, σύμφωνα με το Olimerca και πηγές του ελαιοκομικού τομέα, η φετινή χρονιά αναμένεται σίγουρα κατώτερη των αρχικών εκτιμήσεων.

Η συγκομιδή στην περιφέρεια της Jaén έχει καθυστερήσει σημαντικά, λόγω του μεγάλου όγκου των βροχοπτώσεων και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά και λόγω δυσκολιών που προέκυψαν φέτος όσον αφορά την εξεύρεση εργατικών χεριών. Έτσι, εκκρεμεί προς συλλογή περίπου το 40% της σοδειάς, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε όλο τον ελαιοκομικό τομέα της χώρας.

Η σαφής σταθερότητα της ισπανικής αγοράς ελαιολάδου έχει αντικατασταθεί από κλίμα αβεβαιότητας το οποίο συνοδεύεται και με νέα αύξηση των τιμών, κυρίως όσον αφορά το λαμπάντε, του οποίου η τιμή ανέβηκε στο 2,15€/κιλό, αν και οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε αυτή την τιμή είναι λίγες σε αριθμό.

Οι τιμές του έξτρα παρθένου, εξαιτίας και της περιορισμένης διαθεσιμότητας βρίσκονται στο 2,70€/κιλό, με το βιολογικό να φτάνει το 3,40€/κιλό.

Από την πλευρά τους, οι τυποποιητές πραγματοποιούν πολύ συγκεκριμένες, μετρημένες σε αριθμό κινήσεις, καθώς ακόμη διαθέτουν επαρκή αποθέματα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες εφοδιασμού τους τόσο για την εγχώρια όσο και για την αγορά του εξωτερικού.