Success story το βιολογικό Eirini Plomariou

0

image

Η οικογένεια Καλαμποκά από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης έχει αφοσιωθεί στην οργανική καλλιέργεια της ελιάς από το 1996 και κερδίζουν βραβεία σε διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο με το βιολογικό ελαιόλαδο Eirini Plomariou, το οποίο παράγει από το 2008. Με ετήσια παραγωγή πάνω από 10 τόνους και το 90% των πωλήσεων να πραγματοποιείται στο εξωτερικό η οικογένεια Καλαμποκά γράφει το δικό της success story, το οποίο παρουσίασε σε εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ ο Νίκος Καλαμποκάς. Μάλιστα, ο κ.Καλαμποκάς βραβεύτηκε στην εν λόγω εκδήλωση για την ποιοτική παραγωγή ελαιολάδου.

Βασική κινητήριος δύναμη για την οικογένεια Καλαμποκά είναι η αγάπη για τη βιολογική καλλιέργεια. Η ενασχόληση της οικογένειας με την καλλιέργεια της ελιάς ξεκίνησε το 1996 όταν αγόρασαν τα κτήματα, τα οποία ήταν άγρια και απρόσιτα. Ο Νίκος και η σύζυγός του Μύρτα, εκπαιδευτικοί στο επάγγελμα κατάφεραν με περίπου 10.000 ορεινές ρίζες, τη στήριξη από την πολύτεκνη οικογένεια τους και χωρίς καμία επιδότηση να φτιάξουν στην πορεία το δικό τους βιολογικό λάδι, να το συσκευάσουν και να αποσπάσουν πολλά διεθνή και εγχώρια βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ άλλων του Biol στην Ιταλία και του MariosSolinas στην Ισπανία.

Μόνο το 2013 το βιολογικό ελαιόλαδο Eirini Plomariou έλαβε στο Λος Άντζελες πλατινένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό Extra Virgin Olive Oil, στο Τόκιο, χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Olive Japan, στο Πεκίνο, χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό China Oil, στην Αθήνα, χρυσό μετάλλιο στον πανελλήνιο διαγωνισμό Ε-λάδι-οίνος και στην Ιταλία και ασημένιο μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό BIOL.

Όπως τονίζει ο κ.Καλαμποκάς στο olivenews.gr, το βιολογικό ελαιόλαδο σήμερα ταξιδεύει σε Ιαπωνία, Γερμανία, Βέλγιο, Σκανδιναβικές χώρες κα, όπου διατίθεται σε καταστήματα delicatessen. Στην Ελλάδα διατίθεται μόνο σε καταστήματα των ΚΑΕ σε τρία αεροδρόμια σε Ρόδο, Μυτιλήνη και Αθήνα.

imageΓια να μην χαθεί η αυθεντικότητα του ελαιολάδου η οικογένεια Καλαμποκά το εμφιαλώνει αφιλτράριστο, ώστε να διατηρηθούν τα μοναδικά αρώματα της άγριας αγκινάρας του φρέσκου χόρτου και του πικραμύγδαλου που περιέχει. Το βιολογικό ελαιόλαδο Eirini Plomariou κυκλοφορεί σε γυάλινα μπουκάλια 250 και 500 ml και μεταλλικές συσκευασίες του ενός και πέντε λίτρων.

Το μάζεμα του καρπού ξεκινά στις αρχές Νοεμβρίου με την άγουρη ελιά να κόβεται απ’ ευθείας από το κλαδί , αφού «απαγορεύεται» να πέσει στο χώμα. Η οικογένεια Καλαμποκά θέλει την ελιά φρέσκια, ζουμερή και άγουρη να πέσει στα δίχτυα και την ίδια μέρα να φτάνει στο λιοτρίβι όπου με ψυχρή έκθλιψη θα γίνει η συλλογή του χυμού της. Όσες ελιές πέσουν στο χώμα ανήκουν στα ζώα και στα πουλιά που διαβιούν στα κτήματα της οικογένειας.