Ο μακρύς δρόμος μέχρι την Κίνα

0

Τα …κουραστικά στατιστικά στοιχεία που κατά καιρούς παραθέτει ο Βασίλης Ζαμπούνης για το ελάχιστο ποσοστό του ελληνικού ελαιολάδου, στο σύνολο των μόλις 39.000 τόνων ελαιολάδου που εισάγει ετησίως η Κίνα, τα συμπύκνωσε με μιαν ερώτηση ένας Κινέζος μαθητής.

Εξηγούμαι: Την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018, επισκέφθηκαν το Δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, 23 μαθήτριες και μαθητές, καθώς και 3 καθηγήτριες από το 7ο Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Καλλιτεχνικό Σχολείο της Hangzhou, μιας πόλης με περίπου 9 εκατομμύρια κατοίκους, που βρίσκεται σε απόσταση 2 ωρών από τη Σαγκάη της Κίνας. Οι μαθητές και οι καθηγητές τους πραγματοποιούσαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Καλαμάτα.

Χαρακτηριστική ήταν η ερώτηση προς το Δήμαρχο ενός μαθητή για το «αν αρέσει στους Έλληνες το ελαιόλαδο». Το 15χρονο παιδί, μαθημένο προφανώς στο γευστικώς flat σογιέλαιο, βρήκε πολύ …εξωτικό το αρωματικό και με …πολύ φρουτώδες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Καλαμάτας και παραξενεύτηκε. Μου θύμισε τον τότε Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, τον Κοϊζούμι, που είχε πει στον Καραμανλή, όταν ο τελευταίος του προσέφερε ελαιόλαδο Καλαμάτα ΠΟΠ: «Αυτό εσείς το τρώτε;».

Ο Δήμαρχος απάντησε κατάλληλα και στο τέλος τους είπε: «Θα ζήσετε πολλά χρόνια παραπάνω εάν τρώτε ελαιόλαδο».

Θέλουμε πολύ δρόμο μέχρι την Κίνα, όπου όχι απλώς δεν γνωρίζουν το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, αλλά είναι ελάχιστοι όσοι ξέρουν τι είναι το ελαιόλαδο. Οπωσδήποτε, αυτό είναι ευκαιρία, που όμως θέλει συνεργασία (όχι τόσο κεφάλαια) και επιμονή, θα αποδώσει δε σε βάθος χρόνου.