Η νεογέννητη αγορά ελαιολάδου του 2021

0

Ενώ ακόμη η αγορά ελαιολάδου βρίσκεται στην εορταστική απραξία, καταγράφουμε τις πρώτες ενδείξεις για το ποιο θα είναι το ξεκίνημά της το νέο έτος 2021.

Η ζώνη της αθηνολιάς στη νότια Λακωνία έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει τις αγοραπωλησίες. Η κορωνέικη της Λακωνίας κυμαίνεται (τιμές ex-factory, FOB)σε ένα πάρα πολύ μεγάλο εύρος τιμών από 2,60 έως 2,90 €/κιλό ανάλογα με ποιότητα, υπολείμματα και οργανοληπτικά. Δίπλα η Μεσσηνία φθάνει το 2,70 με το ΠΟΠ της, ενώ τα συνήθη έξτρα υποχωρούν μεταξύ 2,45 και 2,50€/κιλό.

Στην Κρήτη, που όπως επανειλημμένα έχουμε πει για φέτος εστιάζεται το ενδιαφέρον, ο μεγάλος προβληματισμός αφορά τον “κίνδυνο φρακαρίσματος των δεξαμενών”, άρα και βιαστικών πωλήσεων όσο-όσο, σαν αποτέλεσμα και των λαθεμένων συμβουλών “μην πουλάτε” και περί “τεχνητής κρίσης”, που -υποτίθεται- ότι θα ανεβάσουν τις τιμές. Πράγματι τις τελευταίες ημέρες οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με ελαιουργούς να συναγωνίζονται ποιος θα δώσει τις πιο ψηλές τιμές στους παραγωγούς ώστε να μαζέψει τα πιο πολλά τσουβάλια (αλεστικά) στην αυλή του. Μακάρι το έδαφος να είναι στέρεο, οι μεσολαβούντες μεσίτες να πληρώσουν στο ακέραιο και οι τιμές που ακούγονται για “άκοπα λάδια” να επαληθευθούν (τιμολογηθούν). Ωστόσο, αφήνει ερωτηματικά πως γίνεται η τιμή παραγωγού και αναχώρησης να είναι υψηλότερη από την τιμή άφιξης που προσφέρουν αξιόπιστοι ιταλικοί οίκοι.

Εν πάση περιπτώσει, οι γιορτές τελειώνουν, η αγορά θα ζωηρέψει, “θα στρώσει” και θα δούμε πως θα εξελιχθεί.