Μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου στο Μαρόκο, στα ύψη οι τιμές

Η αγροτική / ελαϊκή πολιτική που έχουν χαράξει και συντεταγμένα ακολουθούν στο Μαρόκο, αποδίδει καρπούς

0

Μεγάλη είναι η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου που παρατηρείται τη φετινή χρονιά στο Μαρόκο.

Aπό τους 145.000 τόνους της προηγούμενη σεζόν 2019/20, φέτος η παραγωγή προβλέπεται με δυσκολία να φτάσει τους 100.000 τόνους, χαμηλότερα δηλαδή και από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, που κυμαίνεται στους 145.000 τόνους.

Η φετινή μειωμένη παραγωγή είναι αποτέλεσμα της χαμηλής ανθοφορίας και καρπόδεσης που έδωσαν και χαμηλές αποδόσεις τόσο στο Μαρόκο όσο και στην Πορτογαλία, με την οποία άλλωστε γεωγραφικά γειτνιάζουν.

Έτσι, οι τιμές έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη, με το έξτρα να βρίσκεται στα 3,50€/κιλό ενώ ακόμη και το ραφινέ έχει φτάσει σε επίπεδα υψηλότερα του ισπανικού, στα 2,15-2,20€/κιλό.

Η χαμηλή προσφορά, σε πρώτη φάση, είχε ως συνέπεια τη διακοπή των εξαγωγών τις οποίες το Μαρόκο πραγματοποιούσε κυρίως προς Αμερική, ενώ σε δεύτερη φάση, προκειμένου να καλυφθούν οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της τοπικής κατανάλωσης, επιτράπηκαν μεν τυπικά οι εισαγωγές, των οποίων όμως η πραγματοποίηση δυσχεραίνεται από γραφειοκρατικά εμπόδια που θέτει η μαροκινή κυβέρνηση.

Πριν αρκετά χρόνια, το 2009, είχαμε επισκεφθεί ως Άξιον Αγροτική το Μαρόκο οργανωμένα με τέσσερεις Ενώσεις Συνεταιρισμών της Κρήτης, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΟΕΦ, με την υποστήριξη του IOC και του Υπουργείου Γεωργίας του Μαρόκου. Αναλυτικό ρεπορτάζ υπάρχει στο τεύχος 63 του Ελιά & Ελαιόλαδο υπό τον τίτλο “Μαρόκο, η χώρα των αντιφάσεων και της δυναμικής ανάπτυξης”.

Πράγματι, λοιπόν, έντεκα χρόνια αργότερα φαίνεται πως η αγροτική / ελαϊκή πολιτική που είχαν χαράξει και συντεταγμένα ακολουθούν, αποδίδει καρπούς. Βασικοί παράμετροι της μαροκινής πολιτικής αποτελούν οι οργανωμένες φυτεύσεις ελαιώνων και οπωροκηπευτικών, που αντικαθιστούν τις χαμηλού εισοδήματος παραδοσιακές καλλιέργειες δημητριακών, ο εκσυγχρονισμός των ελαιοτριβείων, η επέκταση της επιτραπέζιας ελιάς, η έμφαση στην εκπαίδευση με επίκεντρο τη σχολή του Meknes, η συνεργασία με ξένες εταιρείες και οργανισμούς.