Κύπρος: Το 90% της αγοράς εισαγόμενου ελαιολάδου είναι ελληνικό!

Στα 3,13 εκ. ευρώ ανήλθε το 2018 η αξία των εισαγωγών ελαιολάδου στην Κύπρο, με την Ελλάδα να είναι ο βασικός κύριος εξαγωγέας σε ποσοστό 90% σε αξία, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας η τάση στις εισαγωγές κατά την τελευταία τετραετία είναι αρνητική, με εξαίρεση το 2017, χρονιά κατά την οποία υπήρξε σημαντική αύξηση (+37%), προφανώς λόγω της μειωμένης παραγωγής εγχώριου ελαιολάδου του 2016.

Το ελαιόλαδο που εισήγαγε η Κύπρος το 2018, συνολικού βάρους 888,6 τόνων, είχε ως μέση αξία τα 3,52 €/κιλό, με την Ελλάδα να είναι ο κύριος προμηθευτής της Κύπρου σε ελαιόλαδο.

Πέρυσι, το ελληνικό ελαιόλαδο κάλυψε το 90% των συνολικών εισαγωγών με μέση τιμή τα 3,6€ /kg. Όσον αφορά την κατηγορία παρθένο ελαιόλαδο , το 2018 η Κύπρος προμηθεύτηκε από την χώρα μας το 89% των εισαγωγών, με μια μέση τιμή που ανήλθε σε 4,2 €/kg. Άλλες χώρες που εξήγαγαν παρθένο ελαιόλαδο στην Κύπρο το 2018 ήταν η Ισπανία (με μέση τιμή 2,78 Ευρώ/kg) , η Βουλγαρία (0,77 Ευρώ/kg) και η Ιταλία (7,2 Ευρώ/kg).

Έρευνα που πραγματοποίησε το γραφείο Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο στην λιανική αγορά ελαιολάδου έδειξε ότι η προτίμηση των Κύπριων καταναλωτών κλίνει προς το παρθένο και λιγότερο προς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Επίσης, στην Κύπρο διατίθεται το «λάδι σαλάτας», το οποίο αποτελεί υποκατάστατο ελαιολάδου και συνήθως προέρχεται από την μίξη ελαιολάδου, σπορέλαιου και πυρηνέλαιου.

Τέλος, ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο καταναλωτών στην Κύπρο προμηθεύεται ελαιόλαδο σε μορφή χύμα από ντόπιους παραγωγούς, παρακάμπτοντας εντελώς τα σημεία λιανικής πώλησης.

Δείτε ΕΔΩ τα αποτελέσματα της έρευνας για το ελαιόλαδο που δημοσίευσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας.