Ικανοποιητικά τα ιταλικά αποθέματα ελαιολάδου

Αν και ελαφρώς μειωμένα κατά 2,7% συγκριτικά με πέρυσι τα φετινά ιταλικά αποθέματα ελαιολάδου Απριλίου, ωστόσο δίνουν μια εικόνα ισορροπίας.

0

Σύμφωνα με το oliofficina και τα στοιχεία που παρείχε η Κεντρική Επιθεώρηση για την Προστασία της Ποιότητας και την Καταπολέμησης της Απάτης σε Γεωργικά Τρόφιμα (ICQRF) του Υπουργείου Γεωργίας της Ιταλίας τα αποθέματα ελαιολάδου ανέρχονται στους 346.462 τόνους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (311.037) αντιστοιχεί σε χύμα ποσότητα.

Όσον αφορά την ποιοτική τους διάκριση, το εξαιρετικό παρθένο με ποσοστό 72,4% καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος τους, με συνολική διαθεσιμότητα στους 250.774 τόνους, εκ των οποίων το 48,7% αφορά σε εθνικό προϊόν, ενώ το 44,8% είναι εισαγόμενο ελαιόλαδο ευρωπαϊκής προέλευσης.

Πλην του εξαιρετικού παρθένου, οι υπόλοιπες κατηγορίες καταλαμβάνουν ποσοστά κάτω του 10%.

 

Περί το ήμισυ των εθνικών αποθεμάτων ελαιολάδου (49%) είναι συγκεντρωμένο στη Νότιο Ιταλία, ενώ η περιφερειακή κατανομή δείχνει ότι πάνω από τα 2/3 συγκεντρώνονται σε δέκα ιταλικές περιφέρειες, με κύρια περιοχή την Απουλία μιας και εκεί βρίσκεται το 33,8% των αποθεμάτων (117.213 τόνοι).

Προκύπτει λοιπόν ότι αν και ελαφρώς μειωμένα κατά 2,7% συγκριτικά με πέρυσι τα φετινά ιταλικά αποθέματα ελαιολάδου Απριλίου, ωστόσο δίνουν μια εικόνα ισορροπίας. Όπως είχαμε γράψει στο olivenews.gr οι ιταλικοί οίκοι εισαγωγής έχοντας τις δεξαμενές τους γεμάτες αγοράζουν επιλεκτικά με συμφωνίες μελλοντικής παραλαβής του προϊόντος, πράγμα που σημαίνει ότι οι Έλληνες εξαγωγείς επωμίζονται το σχετικό δυσβάστακτο χρηματοοικονομικό κόστος.