Η τιμή καταναλωτή στην Ιταλία

0

Ενδιαφέρουσες αν και αμφιλεγόμενες απόψεις της SLOWFOOD.IT. Η σωστή τιμή καταναλωτή στην Ιταλία θα πρέπει βρίσκεται κοντά στα 8€ / λίτρο.

Για τους καταναλωτές η αγορά ελαιολάδου είναι συχνά, μεταξύ των πιο δύσκολων επιλογών. Δεν έχουμε πάντα την ευκαιρία να συναντήσουμε τον παραγωγό ή να πάμε σε ένα ελαιοτριβείο, οπότε πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να στραφούμε προς τις μεγάλες αλυσίδες λιανικών πωλήσεων με όλες τις παγίδες και τις πιθανές απάτες που αφορούν στο συγκεκριμένο προϊόν. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να καταλάβουμε πώς μπορούμε να αμυνθούμε κατά της απάτης και της νοθείας.

Η τιμή

Φέτος, ένα μπουκάλι ενός λίτρου πραγματικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου 100% ιταλικής προέλευσης, (MADE IN ITALY), δεν πρέπει να κοστίζει λιγότερο από 8 €. Κάτω από αυτή την τιμή είναι εύλογο να αμφιβάλουμε για την προέλευση και την ποιότητά του.
Από αυτόν τον κανόνα εξαιρούνται οι προσφορές, οι προωθητικές ενέργειες, ακόμα και όταν είναι κάτω από το κόστος, όπως π.χ. τρεις φιάλες στην τιμή των δύο. Αυτό γίνεται πολλές φορές από τα σούπερ μάρκετ για να τραβήξουν το ενδιαφέρον του καταναλωτή, ή για να γνωρίσει ένα νέο προϊόν.
Προσοχή στο έτος συγκομιδής, εάν αναγράφεται, σημαίνει ότι όλες οι ελιές από τις οποίες παράχθηκε αυτό το λάδι συγκομίστηκαν εκείνη την χρονιά.

Πως καθορίζεται αυτή η τιμή

Ο ελαιοπαραγωγός εισπράττει 4,7 ευρώ (*) ανά κιλό έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Στο χονδρικό εμπόριο, η τιμή αυξάνεται στα 5,5 ευρώ. Μόλις τυποποιηθεί από τη βιομηχανία ελαιολάδου (και γίνει και η μετατροπή από λίτρα σε kg (το 1 λίτρο ισοδυναμεί με 915 – 918 γραμμάρια, δηλαδή το ένα κιλό είναι 1,089 – 1,093 λίτρα), το κόστος αυξάνεται σε 6,67 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, μισθών των εργαζομένων, κόστος διαφήμισης και κόστος φιάλης.
Προσθέτοντας το κέρδος της βιομηχανίας που είναι περίπου 4% και το περιθώριο κέρδους της διανομής στα σημεία πώλησης που είναι περίπου 15%, φθάνουμε σε μία τιμή κοντά στα 8 €.
Χαμηλότερες τιμές υποδηλώνουν μείγματα με ελαιόλαδα προέλευσης άλλων χωρών.

Η εξαπάτηση του καταναλωτή

Περίπου ένα στα δύο μπουκάλια έξτρα παρθένου ελαιολάδου, περιέχει άλλα ελαιόλαδα που στη συνέχεια αναμιγνύονται με ιταλικά ελαιόλαδα, για να δώσουν κάποια «γεύση και την επίτευξη των χημικών παραμέτρων και των βασικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών ώστε να φέρουν την ένδειξη έξτρα παρθένο. Μετά από δύο μήνες στο ράφι, αυτά τα λάδια, στα πάνελ γευσιγνωστικών δοκιμών, παρουσιάζουν αλλοιωμένα τα βασικά οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά » όπως δηλώνει ο Sicolo Gennaro, συντάκτης αυτής της έρευνας και πρόεδρος της Ovicola (οργάνωση που περιλαμβάνει το 50% των ελαιοπαραγωγών της Ιταλίας).

Ας δούμε όμως πως γίνεται η εξαπάτηση του καταναλωτή.
Στην Ιταλία, οι ελιές συγκομίζονται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στη σωστή φάση ωριμότητας, με απόδοση 10-13 κιλά λάδι για κάθε 100 κιλά ελιές.
Στην Ισπανία και την Τυνησία η συγκομιδή αρχίζει τον Ιανουάριο, όταν η πρώτη ύλη είναι πολύ ώριμη, για να έχουν υψηλότερη απόδοση. Αλλά από μία ελιά πολύ ώριμη βγαίνει ένα ελαιόλαδο με υψηλή οξύτητα, το οποίο για να διορθωθεί αναμιγνύεται με μία ποσότητα από 100% ιταλικό ελαιόλαδο, έτσι ώστε να αποκτήσει ένα ελαφρύ φρουτώδες άρωμα που να θυμίζει ελιά. Η τιμή; Στην χονδρική αυτά τα ελαιόλαδα κοστίζουν περίπου 2,2-2,4 ευρώ ανά λίτρο, αλλά για τον καταναλωτή αυτά τα μίγματα κοστίζουν τουλάχιστον 5 ευρώ … Έτσι η τιμή θα παραμένει ένας δείκτης (όχι ο μόνος) αν όχι της ποιότητας, αλλά της απουσίας της.

(*) στην πραγματικότητα η τιμή παραγωγού σήμερα στην Ιταλία υπερβαίνει τα 5,5 €/κιλό.

(Σ.Σ. ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή όχι, το άρθρο προσφέρει τροφή για σκέψη και σχολιασμό)
 
Πηγή: http://www.slowfood.it/