Η Ιταλία δηλώνει: Μειωμένη παραγωγή, εξαιρετική ποιότητα

0

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Coldiretti-Ismea-Unaprol η παραγωγή για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο θα είναι κάτω από τους 500.000 τόνους. (Σ. Σ. Οι γνώστες της αγοράς θεωρούν ότι πάντοτε τα ιταλικά στοιχεία παραγωγής ήταν υπερβολικά αισιόδοξα και μεγεθυμένα)
Το κυριότερο αίτιο που οδήγησε στην πτώση αυτή είναι οι καιρικές συνθήκες που κάθε άλλο παρά ευνοϊκές ήταν. Η ξηρασία του καλοκαιριού, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις βροχές στις αρχές του Σεπτέμβρη, επηρέασε την καρποφορία. Από την άλλη όμως, λόγω της απουσίας επιθέσεων από εχθρούς της ελιάς , η ποιότητα φαίνεται να είναι εξαιρετική.
Αναλυτικά η παραγωγή ανά περιοχή:
Στην Apulia η παραγωγή εμφανίζεται μειωμένη κατά 12% και στην Calabria μειωμένη κατά 15%.
Στη Σικελία εμφανίζεται μια καλή παραγωγή σε σχέση με τον υπόλοιπο Νότο. Έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 5%. Η συνολική παραγόμενη ποσότητα θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν δεν ήταν τόσο εκτεταμένη και διαρκής η ανομβρία και η ζέστη. Αυτός επίσης ήταν και ο λόγος που στην Campania είχαμε μείωση κατά 20%.
Μετά από μια χαμηλή περσινή παραγωγή η Σαρδηνία ανακάμπτει και παρουσιάζει αύξηση κατά 40%. Η φετινή παραγωγή όμως αν και αυξημένη εξακολουθεί να είναι κάτω από το μέσο όρο της περιοχής.
Στο Abruzzo και ειδικότερα στις νησιωτικές περιοχές είχαμε μια μείωση κατά 23% που οφείλεται κυρίως στα χιόνια του Φεβρουαρίου που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.
Μικρή πτώση της παραγωγής στην περιοχή Lazio (3%), όπου οι βροχές στα τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτέμβρη κατάφεραν να «σώσουν» μια καμπάνια που έδειχνε αρκετά προβληματική το καλοκαίρι.
Μείωση κατά 35% και στην Umbria, ενώ στην Τοσκάνη δεν είχαμε κάποια μεταβολή σε σχέση με πέρσι καθώς η μειωμένη παραγωγή σε Siena και Arezzo αντισταθμίστηκε από την υψηλή παραγωγή της Φλωρεντίας.
Στον ιταλικό Βορρά τώρα, παρατηρούμε αυξήσεις κατά 20% σε Liguria και Λομβαρδία.