Φέτα και ελιές Καλαμάτας, πόσο προστατεύονται; (Ανανεωμένο)

0

imageΝα μην επικυρώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί της Κυβέρνησης και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τα τελικά κείμενα των διμερών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Καναδά ζητούν με γραπτή παρέμβασή τους 21 βουλευτές όλων των κομμάτων που υπέγραψαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου με επικεφαλής τον ανεξάρτητο βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Κασαπίδη.

Οι βουλευτές αντιδρούν κάθετα στην εκχώρηση του ονόματος των Π.Ο.Π. ελληνικών προϊόντων της «φέτας» και των «ελαιών Καλαμάτας» στον Καναδά, που επιχειρείται μέσω της συμφωνίας CETA όπως περιγράφεται στα τελικά κείμενα των διαπραγματεύσεων στις 18 Οκτωβρίου 2013.

Όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς για το τόσο σοβαρό θέμα που αφορά δύο από τα εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας, παγκοσμίου φήμης και ζήτησης.

Δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν αναγνωρίζουν το κείμενο της συμφωνίας αυτής που ζημιώνει καίρια τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η συλλογή των υπογραφών που ξεκίνησε στη συνεδρίαση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου θα συνεχίσει μετά και την ενημέρωση του συνόλου των βουλευτών με αποστολή του κειμένου στις προσωπικές τους διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ήδη, οι 21 απαίτησαν από τον πρόεδρο της επιτροπής και πέτυχαν έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου με θέμα την πλήρη ενημέρωση και διαλεύκανση της υπόθεσης της φέτας και των ελαιών Καλαμάτας και την πορεία των διαπραγματεύσεων που κατέληξαν επιζήμια για τη χώρα μας.

Εδώ το πλήρες κείμενο των βουλευτών με τις μέχρι τώρα συλλεχθείσες υπογραφές.

Το ακριβές κείμενο της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, καθώς και η ανεπίσημη μετάφραση των επίμαχων σημείων για τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας:

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

– Περιορισμένα δικαιώματα Γεωγραφικών Ενδείξεων παραχωρούνται (παρέχονται) στην Ε.Ε. σχετικά με τα τυριά Αsiago, feta, fontina, Gorgonzola και Munster:
• δεν θα επηρεάσουν τη δυνατότητα όσων χρησιμοποιούν αυτά τα ονόματα σήμερα στον Καναδά, να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν,
• οι μελλοντικοί χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ονόματα μόνο όταν συνοδεύονται από εκφράσεις όπως «του είδους», «τύπου», «στυλ», «απομίμηση», ή τα ανάλογα.
– Ο Καναδάς διατηρεί τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το συνηθισμένο όνομα μιας φυτικής ποικιλίας ή ενός ζωικού είδους.
• Οι παραγωγοί μπορούν για παράδειγμα, να πωλούν την ποικιλία ελιών καλαμάτας και να χρησιμοποιούν το όνομα της ποικιλίας πάνω στην συσκευασία. 

GEOGRAPHICAL INDICATIONS (GIs)

– Limited GI rights provided to EU on Αsiago, feta, fontina, Gorgonzola and Munster:
• won’t affect ability of current users of these names in Canada to continue use
• future users will be able to use the names only when accompanied by expressions such as “kind”, “type”, “style”, “imitation”, or the like.
– Canada preserves the ability to use the customary name of a plant variety or an animal breed.
• Producers can, for example, sell the kalamata variety of olive and use the variety name in their packaging.