Εν αναμονή καταχώρισης ΠΓΕ η Jaen

0

Πηγή: lavanguardia.com

Το ισπανικό αίτημα για Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) "Aceite de Jaén" ("Ελαιόλαδο της Jaén") βρίσκεται σε αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε περίπτωση θετικής απάντησης της Κομισιόν, το "Ελαιόλαδο της Jaén" θα ενταχθεί στο μητρώο ΠΟΠ/ΠΓΕ της Κοινότητας.

Με αυτό τον τρόπο θα γίνει πραγματικότητα ένα όραμα που έχει δημιουργήσει πολλές προσδοκίες στον ελαιοκομικό κλάδο της Jaén, (του κυριότερου ελαιώνα του πλανήτη) και έχει στόχο να συγκεντρώσει κάτω από τον ίδιο διακριτικό τίτλο τα ελαιόλαδα που προέρχονται από την επαρχία αυτή, αξιοποιώντας την προέλευσή τους και την αναγνωρισμένη τους ποιότητα με ένα κοινό σήμα.

Το σχέδιο για ΠΓΕ της επαρχίας της Jaén δρα συμπληρωματικά και είναι συμβατό με τα 3 ΠΟΠ της περιοχής (Sierra Mágina, Sierra de Segura και Sierra de Cazorla).

Οι διαδικασίες ξεκίνησαν το 2010, αν και η πορεία κατάθεσής του είχε διακοπεί για αρκετό καιρό εξαιτίας της προσφυγής της Ένωσης Βιομηχάνων του ΠΟΠ Sierra de Cazorla. Στην προσφυγή τους είχαν αναφέρει ότι με το ΠΓΕ "Aceite de Jaén" (το οποίο θα περιελάμβανε το λάδι και των 97 δήμων της περιοχής που πληρούν τα κριτήρια) θα παραγκωνιζόταν το ελαιόλαδο της τοπικής ποικιλίας της περιοχής της Cazorla (Royal de Cazorla), από το μονοποικιλιακό picual, η οποία είναι και η επικρατούσα ποικιλία στην επαρχία της Jaén. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανδαλουσίας απέρριψε την προσφυγή και έτσι η κατάθεση του αιτήματος προς την Κομισιόν επανενεργοποιήθηκε.

Ο Manuel Parras Rosa, πρόεδρος της Ομοσπονδίας παραγωγών ελαιολάδου της Jaén, οργάνωσης που ηγείται της πρωτοβουλίας μαζί με τις οργανώσεις "Asociación de Productores Campiña de Jaén", "Sierra Sur", καθώς και των φορέων των ΠΟΠ "Sierra Mágina" και "Sierra de Segura", εξηγεί στο πρακτορείο Efe: "Ο στόχος του ΠΓΕ 'Aceite de Jaén' προστατεύει όλα τα ελαιόλαδα της επαρχίας που πληρούν τα κριτήρια της, καθιερώνοντας τη Jaén σαν την μεγαλύτερη ζώνη παραγωγής ελαιολάδου ποιότητας στον κόσμο".

Τα έγγραφα για το ΠΓΕ 'Aceite de Jaén' (το οποίο εδώ και χρόνια έχει καθεστώς εθνικής μεταβατικής προστασίας από το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας) κατατέθηκαν τον Ιούλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεχιστούν οι διαδικασίες για την εγγραφή του στο μητρώο ΠΟΠ/ΠΓΕ. Σε περίπτωση που η Επιτροπή δώσει το πράσινο φως, το επόμενο βήμα θα είναι η σύσταση ρυθμιστικού συμβουλίου και η ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, ώστε τα προϊόντα που πληρούν τα κριτήρια να μπορούν να λάβουν την πιστοποίηση.

"Πιστεύουμε ότι το αίτημα θα έχει ομαλή πορεία και ότι θα γίνει κανονικά η εγγραφή στο κοινοτικό μητρώο", αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Ελαιολάδου της Jaén.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του επαρχιακού σύμβουλου της Jaén, αρμόδιου για τη γεωργία, Juan Balbín, ο οποίος τονίζει ότι το ΠΓΕ "Aceite de Jaén" αντιπροσωπεύει μια "πιο δυνατή μάρκα, η οποία ενισχύει τη θέση της επαρχίας της Jaén και του ποιοτικού ελαιολάδου της σε διεθνές επίπεδο", μέσω αυτού του ειδικού σήματος ποιότητας.

Στην επαρχία της Jaén στην Ισπανία παράγονται πάνω από 500.000 τόνοι ελαιολάδου ανά ελαιοκομική χρονιά από τα 66 εκατομμύρια δέντρα και 600.000 εκτάρια ελαιώνων που υπάρχουν στην περιοχή.