Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ
Ο José Pont Amenós είναι πρόεδρος της ASOLIVA (Ένωσης Ισπανών Εξαγωγέων Ελαιολάδου) και Γενικός Διευθυντής της ΒΟRGES HOLDING S.L. που ιδρύθηκε το 1890. Αν και αποτελεί μια οικογενειακού χαρακλτήρα επιχείρηση είναι μια από τις μεγαλύτερες ισπανικές εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου, με σοβαρές εξαγωγές (πχ το brand STAR στις ΗΠΑ) και άλλων αγροτικών προϊόντων της Μεσογειακής Διατροφής.
Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια την παραγωγή ελαιολάδου να παγκοσμιοποιείται με νέες υπερεντατικές φυτεύσεις χαμηλού κόστους σε χώρες της Νότιας Αμερικής, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Βόρεια Αφρική κ.α. Πως θα μπορέσουν να τους ανταγωνιστούν και να επιβιώσουν οι ελαιοπαραγωγοί που συνεχίζουν να καλλιεργούν με τις παραδοσιακές μεθόδους και υψηλό κόστος σε χώρες όπως οι Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία;
Κατά τη γνώμη τη δική μου, αλλά και των εμπειρογνώμων, σε χώρες που διατηρείται η παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια, όπως σε Ελλάδα. Ιταλία και Ισπανία, εκεί η κατάσταση πρέπει να αλλάξει σταδιακά και να εκσυγχρονιστεί εάν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, αυτή η αλλαγή έχει αρχίσει αρκετά χρόνια τώρα και είτε νωρίτερα είτε αργότερα, μεγάλες εκτάσεις παραδοσιακών ελαιώνων πρέπει να αλλάξουν.
Η παγκοσμιοποίηση δεν συμβαίνει μόνο στο χώρο της παραγωγής αλλά επίσης και της κατανάλωσης με την είσοδο νέων χωρών όπως Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία κ.α. Τα όρια (στάνταρντ) ποιότητας και γνησιότητας που έχει καθιερώσει η Ευρ. Ένωση αφορούν άμεσα και στους αγοραστές και καταναλωτές των νέων χωρών. Αφορά όμως και στις ελαιοπαραγωγικές τρίτες χώρες ενώ επηρεάζουν και το διεθνές εμπόριο. Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει τα στάνταρντ του κανονισμού 2568/91 να τροποποιηθούν από την Ε.Ε.;
Σε ό, τι αφορά στον κανονισμό 2568/91 σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ελαιολάδων και πυρηνελαίων και τις σχετικές μεθόδους ανάλυσης, πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. πρέπει να συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, και η οποία να αναθεωρήσει τις φυσικοχημικές παραμέτρους που καθορίζουν την ποιότητα των ελαιολάδων. Επιπλέον, πραγματικά έχω την γνώμη ότι πρέπει να αναπτύξουμε μια νέα μέθοδο και να προσδιορίζουμε με αντικειμενικό τρόπο την ποιότητα των ελαιολάδων, ώστε να καταργήσουμε τη μέθοδο του Πάνελ Τεστ. Το Πάνελ Τεστ είναι μια υποκειμενική μέθοδος που πρόσφατα δημιουργεί πολλά προβλήματα γιατί παράγει αμφίβολα αποτελέσματα και, συνεπώς, αβεβαιότητα στις εταιρείες, χωρίς να παραβλέπουμε την κακή χρήση που κάνουν ορισμένες χώρες όπως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.