Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Η αγορά ελαιολάδου των ΗΠΑ “εκ των έσω”

Την τελευταία πενταετία έχουν "κλέψει" ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς διάφορα έλαια, όπως της καρύδας, του αβοκάντο, το σησαμέλαιο, το σταφυλέλαιο κ.λπ.,καθώς και blends, δηλαδή μίγματα διαφορετικών ελαίων, τα οποία έχουν καταφέρει να υιοθετήσουν την ταυτότητα του «υγιεινού», κερδίζοντας έδαφος σε βάρος του ελαιολάδου. Αν και η παραγωγή τους κοστίζει πολύ φτηνότερα από την παραγωγή του ελαιολάδου, ωστόσο πουλιούνται σε υψηλές τιμές, περίπου στα 12€/λίτρο.

O κ. Jorge Pena κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας τηλεδιάσκεψης

Η αγορά των ΗΠΑ θεωρείται σαν η “ατμομηχανή ” του παγκόσμιου εμπορίου ελαιολάδου καθώς κατέχει τα πρωτεία με τις εισαγωγές της να έχουν ξεπεράσει τους 300.000 τόνους ετησίως.

Οι ΗΠΑ αποτελούν την 3η σημαντικότερη χώρα κατανάλωσης μετά την Ιταλία και την Ισπανία γεγονός που αποτυπώνεται και στην κατά κεφαλή κατανάλωση, η οποία φτάνει τα 900 ml ποσότητα σχεδόν διπλάσια του παγκόσμιου μέσου όρου. Η ποσότητα αυτή παρουσιάζει αργή αλλά σταθερή αύξηση ενώ ταχύτερη άνοδο ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το βιολογικό ελαιόλαδο, κερδίζοντας αξιοπρόσεκτο μερίδιο αγοράς.

Την τελευταία πενταετία έχουν “κλέψει” ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς διάφορα έλαια, όπως της καρύδας, του αβοκάντο, το σησαμέλαιο, το σταφυλέλαιο κ.λπ., τα οποία έχουν καταφέρει να υιοθετήσουν την ταυτότητα του «υγιεινού», κερδίζοντας έδαφος σε βάρος του ελαιολάδου.

Επίσης, σημαντική είναι η παρουσία των blends, δηλαδή μιγμάτων διαφορετικών ελαίων (π.χ. μίγμα ελαιολάδου με αραβοσιτέλαιο και σταφυλέλαιο), τα οποία προσομοιάζοντας το ελαιόλαδο διεκδικούν σημαντικό μερίδιο αγοράς. Αν και η παραγωγή τους κοστίζει πολύ φτηνότερα από την παραγωγή του ελαιολάδου, ωστόσο πουλιούνται σε υψηλές τιμές, περίπου στα 12€/λίτρο.

Η καταναλωτική ζήτηση ελαιολάδου ξεπερνά κατά 15 φορές περίπου την εγχώρια παραγωγή που εστιάζεται κυρίως στην Καλιφόρνια και δευτερευόντως στο Τέξας. Η Καλιφόρνια έφθασε πέρυσι περί τους 15.000 τόνους ωστόσο για την επερχόμενη σοδειά κυριαρχεί η ανησυχία, καθώς είναι πιθανό οι στάχτες των τεράστιων πυρκαγιών που κατέκαψαν τους αμπελώνες της να υποβάθμισαν ποιοτικά τον ελαιόκαρπο.

Τα παραπάνω αποτελούν μία περίληψη της αμερικάνικης αγοράς ελαιολάδου που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας τηλεδιάσκεψης για την τρέχουσα ελαιοκομική σεζόν που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, ο κ. Jorge Pena, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Innoliva.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα