Υπό απαγόρευση οι πλαστικές φιάλες στην Ισπανία; Μεγάλες αλλαγές στο πρότυπο ποιότητας!

0

Υπό απαγόρευση οι πλαστικές φιάλες στην Ισπανία; Μεγάλες αλλαγές στο πρότυπο ποιότητας!

Στο πλαίσιο της μεγάλης συζήτησης που διεξάγεται στους κόλπους του  ισπανικού ελαιοκομικού τομέα –με τη συμμετοχή όλων, χωρίς αποκλεισμούς- ένα από τα πρώτα θέματα αφορούν στο ποιοτικό πρότυπο του ελαιολάδου και ειδικότερα στην απαγόρευση των συσκευασιών PET και πλαστικού (πλην του πλαστικού μίας χρήσης) για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Τυχόν απαγόρευση της πλαστικής συσκευασίας για το έξτρα παρθένο θα δημιουργήσει προβλήματα, κυρίως στις κοοπερατίβες που χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό το πλαστικό, ενώ η χρήση γυάλινης συσκευασίας συνεπάγεται και σημαντική αύξηση κόστους. Επίσης η μεταστροφή από τα 5λιτρα παραδοσιακά πλαστικά μπιντόνια σε γυάλινες φιάλες του ενός λίτρου θα επηρεάσει τις καταναλωτικές συμπεριφορές.

Και άλλες αλλαγές

Πέραν του υλικού συσκευασίας, οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν αλλαγές σχετικά με τις μέγιστες χωρητικότητες των δοχείων, και την ύπαρξη προστατευτικού συστήματος που θα εμποδίζει την επαναχρησιμοποίηση της συσκευασίας, καθώς και περιορισμούς σε σχέση με την χρήση του όρου «παρθένο» και «έξτρα παρθένου» όπως και την εμπορία μιγμάτων ελαιολάδων και πυρηνελαίου με άλλα φυτικά έλαια.

Συνύπαρξη ελαιουργείων με πυρηνελαιουργεία

Ένα άλλο από τα σημεία συζήτησης αφορά στην απαγόρευση εγκατάστασης και λειτουργίας στην ίδια μονάδα βιομηχανικών μονάδων σχετιζόμενων με ελαιόλαδο και με το πυρηνέλαιο. Γεγονός που ενδέχεται να υποχρεώσει εταιρείες όπως οι Sovena, Deoleo, Acesur κ.λπ. να επενδύσουν σημαντικά ποσά για τη δημιουργία ανεξάρτητων βιομηχανικών μονάδων, εφόσον φυσικά τους το επιτρέπουν και οι εδαφικές συνθήκες τις περιοχής. Στις τροποποιήσεις περιέχονται και ρυθμίσεις σχετικά με τη γεωγραφική απομόνωση της κάθε βιομηχανικής μονάδας από άλλες καθώς και τη διαμόρφωση δεξαμενικών χώρων προκειμένου να διασφαλιστεί η αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης.

με πληροφορίες από Olimerca