Τι συζητήθηκε μεταξύ ΕΔΟΕ με ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδη στις 15/06/2020;

0

Με διαφορά μίας ημέρας εκδόθηκαν δύο Δελτία Τύπου από το Υπουργείο ΑΑ&Τρ και την ΕΔΟΕ δίνοντας διαφορετικό περιεχόμενο σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν κατά τη μεταξύ τους συνάντηση (15/6/2020). Να σημειωθεί ότι απουσίασε η υφ. Φωτ. Αραμπατζή όπως και οι Υπηρεσίες, οι οποίες κατά την προηγούμενη συνάντηση του Φεβρουαρίου είχαν εκπροσωπηθεί από την αρμόδια διευθύντρια κα. Παπαδημητρίου. Ερώτημα προκύπτει από την -μάλλον εκ παραδρομής- αναφορά της ΕΔΟΕ στο πρότυπο της ΑΟΟΡΑ / DEOLEO, το οποίο αποτέλεσε την αιτία της συνάντησης. Όπως έχει γράψει το olivenews.gr στην επικαιρότητα βρίσκεται το πρότυπο της ΝΑΟΟΑ, της οποίας ο ΣΕΒΙΤΕΛ δεν είναι μέλος, ενώ αντιθέτως το πρότυπο της ΑΟΟΡΑ / DEOLEO είναι παλαιότερο (από τον Νοέμβριο 2019) και διαφορετικό. Σχετικό άρθρο φιλοξενείται στο υπό έκδοση 92° τεύχος του -και ψηφιακού- Ελιά και Ελαιόλαδο.

Το Δελτίο Τύπου του ΥπΑΑ&Τρ είχε ως εξής:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου που επιδιώκει με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα και στη συνεχή παρακολούθηση αντιμετώπισης των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, πραγματοποίησε την Δευτέρα 15 Ιουνίου συνάντηση με την Εθνική Διεπαγγελματική Ελαιολάδου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ενδελεχής αναφορά στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο του Ελαιολάδου και αποφασίστηκε η δημιουργία συμβουλευτικής ομάδας για χάραξη στρατηγικής σε θέματα ελαιοκομίας.

Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε η από κοινού διοργάνωση ημερίδων ανά περιφερειακή ενότητα, με τη Διεπαγγελματική Ελαιολάδου και τοπικούς φορείς για τη διαχείριση της πληροφορίας που σχετίζεται με τις καλλιεργητικές φροντίδες, τους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς  έως την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Τέλος, συζητήθηκε το ζήτημα αναμόρφωσης του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Βορίδης τόνισε από την πλευρά του ότι το Υπουργείο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και να αξιολογεί τα προβλήματα που εντοπίζονται στον πρωτογενή τομέα και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει καίρια και ουσιαστικά, προκειμένου να προασπίσει και να αναδείξει το άκρως ποιοτικό ελληνικό προϊόν.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, και οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Παναγιώτης Καραγιάννης, Μανώλης Γιαννούλης, Διονύσης Καραπάνος, Ανανίας Καραχανίδης και Γιώργος Οικονόμου.


 

Επακολούθησε το παρακάτω Δελτίο Τύπου της ΕΔΟΕ:

                                                                                                          

Σε θετικό κλίμα κατανόησης των ελαιοκομικών προβλημάτων από πλευράς του υπουργού ΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη και της διάθεσης επίλυσής τους, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15/6/2020 συνάντηση αντιπροσωπείας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου – ΕΔΟΕ, με την παρουσία και του Γεν. Γραμματέα κ. Γιώργο Στρατάκο.

Στον Υπουργό αναφέρθηκε ο πιθανός κίνδυνος αποκλεισμού μεγάλων ποσοτήτων ελληνικού ελαιολάδου που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές μας προς τις ΗΠΑ, αν υιοθετηθούν από την FDA, οι τροποποιήσεις που ζητούν η Αμερικανική Ένωση Παραγωγών Ελαιολάδου (AOOPA) και η ισπανική εταιρία DEOLEO SA στο πρότυπο εμπορίας των ελαιολάδων και πυρηνελαίων που θα διακινούνται στην εν λόγω αγορά.

Δεδομένου ότι σε διεθνές επίπεδο έχει καταγραφεί μια τάση για περαιτέρω αυστηροποίηση των ποιοτικών παραμέτρων, καθίσταται αναγκαία η διαρκής προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων με το προϊόν, για διαρκή βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων ελαιολάδων, τομέας στον οποίο η χώρα μας διατηρεί πλεονέκτημα.

Ως απόρροια του πιο πάνω θέματος, τονίσθηκε η ανάγκη ενημέρωσης από τις ΔΑΟΚ, των ελαιοπαραγωγών, για την τήρηση των ορθών γεωργικών πρακτικών, των ελαιουργών, για την από πλευράς τους υπεύθυνη και συνεπή διαδικασία ελαιοποίησης, αλλά και η ενημέρωση για αυξημένη προσοχή όλων των ενδιάμεσων κλάδων του ελαιοκομικού τομέα σε θέματα ποιότητας, γνησιότητας και ασφάλειας.

Ο Υπουργός συμφώνησε με την εν λόγω πρόταση και ζήτησε από τον Γεν. Γραμματέα να επιληφθεί άμεσα για τον συντονισμό σειράς ενημερωτικών ημερίδων από περιφερειακές ενότητες ή και ανά νομούς, για θέματα φυτοπροστασίας, καλλιεργητικών πρακτικών, προγραμμάτων, επενδύσεων, χρηματοδοτικών ευκαιριών, ορθής καλλιεργητικής πρακτικής, ΚΑΠ κλπ).

Παράλληλα, με δεδομένη την ανάγκη για παρακολούθηση των θεμάτων ποιότητας του ελαιολάδου σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο, των αλλαγών στην νομοθεσία αλλά και των εξελίξεων στα θέματα του τομέα, προτάθηκε από πλευράς ΕΔΟΕ η συγκρότηση,  υπό τον συντονισμό του ΥπΑΑΤ, μιας Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του τομέα η οποία και θα προτείνει την λήψη μέτρων στα θέματα που θα μελετά. Η εν λόγω πρόταση έτυχε της αποδοχής του υπουργού.

Στην εν λόγω ολιγομελή επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη των συναρμόδιων κρατικών φορέων και εμπειρογνώμονες της ΕΔΟΕ.

Αναφέρθηκε επίσης το θέμα της θέσπισης μηχανισμού παρακολούθησης – ιχνηλασιμότητας του παραγόμενου προϊόντος, από το ελαιουργείο μέχρι και τον τελικό καταναλωτή ή εξαγωγέα, προκειμένου να εξασφαλισθεί ο ποιοτικός έλεγχος, να παταχθούν φαινόμενα νοθείας αλλά και παράνομης διακίνησής του.

Τέλος, τέθηκαν θέματα στήριξης του πρωτογενούς τομέα και λήψης μέτρων για τις επιχειρήσεις, η ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια, η ενημέρωση σχετικά με τις περσυνές αποζημιώσεις και τέλος ο έλεγχος στα ελαιουργεία για την διασφάλιση της παραγόμενης ποιότητας.

                                                                                                            Aθήνα, 18/6/20