Όλοι μαζί οι Ισπανοί αναζητούν διέξοδο από την κρίση τις ημέρες αυτές

0

Τις ημέρες αυτές, σε συσκέψεις γύρω από ένα μεγάλο στρογγυλό τραπέζι στην Ισπανία συζητούν και αναζητούν λύσεις και διέξοδο από την κρίση που έχει διαβρώσει τις τιμές  και απειλεί τα θεμέλια του ελαιοκομικού τομέα.

Αυτό που οι Ισπανοί βάφτισαν “Γραφείο Αγροτικού Διαλόγου” δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που εμείς έχουμε ονομάσει “Συμβούλιο Ελαιοκομικής Πολιτικής – ΣΕΠ“.  Το ΣΕΠ αποτελεί πρόταση της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) και έλκει την καταγωγή του πολλά χρόνια πίσω, βλέπε π.χ. το “Εθνικό Συμβούλιο Ελαιόλαδου”, από το 1992 [Ένα ντοκουμέντο για τις τιμές…]. Ανάλογης μορφής φορείς υπάρχουν ακόμη και στην Πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ, αλλά και στην Λ.Δ. της Κίνας.

Στο “Γραφείο Άγροτικού Διαλόγου” συμμετέχει δια του υπουργού Λουίς Πλάνας το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας και οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς.

Συγκεκριμένες Προτάσεις που συζητούν οι Ισπανοί

Την σύσκεψη απασχόλησε η λήψη μέτρων για θέματα όπως:

α. Επεξεργασία, επικαιροποίηση και δημοσιότητα στους δείκτες κόστους παραγωγής του ελαιολάδου.

β. Καθορισμός μιας “δίκαιης τιμής”, σύμφωνα με τα παραπάνω.

γ. Να απαγορευθεί στις αλυσίδες λιανικής (σούπερ μάρκετ) η πρακτική των πωλήσεων σε τιμές πολύ χαμηλές, κάτω του κόστους.

δ. Να αναγνωρισθεί η ιδιότητα του “διαμεσολαβητή”, ο οποίος εξασφαλίζει τις καλές σχέσεις μεταξύ των κρίκων της αγροδιατροφικής αλυσίδας επιλύοντας τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται.

ε. Αυστηρές, παραδειγματικές κυρώσεις σε όσους ασκούν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού (νοθείες, παραπλάνηση καταναλωτή κ.λπ)

στ. Αναγραφή στην ετικέτα της προέλευσης του προϊόντος.

ζ. Διευκόλυνση των άμεσων πωλήσεων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές.

η. Βελτίωση του νόμου και της λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων.

Επίσης, άτυπα, παρατηρείται μια επιβράδυνση των εισαγωγών από 3ες χώρες (Τυνησία, Τουρκία) με τη δημιουργία τεχνητών εμποδίων στα Τελωνεία.