Ο Σταύρος Αραχωβίτης για την πορεία του ελαιοκομικού τομέα

0

Με αφορμή την απαρχή της νέας δεκαετίας το olivenews.gr έχει ζητήσει την άποψη διαφόρων θεσμικών προσωπικοτήτων για την πορεία της ελληνικής ελαιοκομίας, τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις τους, ιδίως μάλιστα καθώς ο τομέας βιώνει μια ιδιαίτερα δύσκολη -και τη δεύτερη συνεχή- χρονιά.

Αρχίζουμε σήμερα με τον γεωπόνο, πρώην υπουργό ΑΑ&Τ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Αραχωβίτη, που είχε την καλοσύνη να ανταποκριθεί με μία πολύ άμεση, ειλικρινή και ενδιαφέρουσα τοποθέτηση. Θα συνεχίσουμε με τη δημοσίευση και των υπόλοιπων τοποθετήσεων καθώς θα έρχονται στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τη νέα δεκαετία του ελαιοκομικού τομέα και ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες;

Xρειάζεται, εδώ και τώρα, μια πολύ προσεκτική και διεισδυτική προσέγγιση στο θέμα του ελαιοκομικού τομέα. Τα πράγματα είναι πολυσύνθετα, κατά τη γνώμη μου. Το διεθνές αλλά και το ελληνικό τοπίο αλλάζουν ραγδαία και οι αλλαγές αυτές φαίνεται να είναι δομικού τύπου και βαθιές.

Η κατακρήμνιση της τιμής του Ελαιολάδου και της βρώσιμης Ελιάς είναι ένα σύμπτωμα των αλλαγών αυτών, που ελπίζω και εύχομαι να μην πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά. Το Ελαιόλαδο και οι βρώσιμες Ελιές είναι από τα βασικά μας εθνικά προϊόντα με απαράμιλλη ποιότητα, με εξαγωγική κατεύθυνση, με μεγάλη συμμετοχή στο αγροτικό ΑΕΠ και στην απασχόληση. Η ιστορία του τόπου μας, η διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο και η κοινωνική συνοχή εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από τη βιωσιμότητα της συγκεκριμένης καλλιέργειας.

Ωστόσο, μόνο τα ευχολόγια δεν αρκούν για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου θέματος. Απαιτείται η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια από αυτές θα πρέπει να είναι η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου για τον Ελαιοκομικό τομέα. Η αδράνεια, η αγνόηση των μηχανισμών διαμόρφωσης της αγοράς του Ελαιολάδου και η ομολογία αδυναμίας, οδηγούν σε διόγκωση του προβλήματος, χωρίς να δίνουν προοπτική, γεγονός που αυξάνει τη δυσαρέσκεια του παραγωγικού κόσμου.

Είναι γεγονός ότι η χώρα έχασε πολύτιμο χρόνο τις προηγούμενες δεκαετίες. Χρόνος αλλά και πόροι σπαταλήθηκαν, χωρίς τη δημιουργία ουσιαστικών μηχανισμών για την ανάδειξη του ελληνικού Ελαιολάδου και της βρώσιμης Ελιάς στη θέση που τούς αρμόζει στην παγκόσμια αγορά. Ταυτόχρονα, δεν τέθηκαν ισχυρά θεμέλια για την πρόβλεψη και αποφυγή κρίσεων, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα η αδράνεια ισοδυναμεί με συνενοχή!

Στο πρόσφατο παρελθόν αναλήφθηκαν ορισμένες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και προς το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας αλλά και προς τον προηγούμενο Επίτροπο.  Αυτές οι κινήσεις θα πρέπει να ενταθούν.

Ο συντονισμός και η ανάληψη δράσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι απαραίτητες, περισσότερο από ποτέ!

Εύχομαι καλή και παραγωγική χρονιά σε όλους τους εμπλεκόμενους με την ελαιοπαραγωγή στη χώρα μας, αλλά και σε όλους τους συνανθρώπους μας!

Μια χρονιά που δυστυχώς, ξεκινά δύσκολα για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, με επέκταση σε πολλούς κλάδους της εθνικής μας οικονομίας.

Σταύρος Αραχωβίτης

Βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ
Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ