Μέρος ΙΙ: Mιλούν, Βάσος Ευθυμιάδης, ΕΣΥΦ, Χρ. Καραδήμος, Συν/σμός Στυλίδας & Ελ. Γερμανάκη, Εργαστήριο ΑΣ Ρεθύμνου

0

Το olivenews.gr εγκαινίασε στις 9 Απριλίου 2020 μια μεγάλη έρευνα με θέμα “Διάλογος για την ελαιοκομία (αγροτική οικονομία) τον καιρό του κορωνοϊού”. Θέλουμε να δώσουμε το λόγο, να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του ένας όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που ανήκουν στον κόσμο της ελαιοκομίας (ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς), αλλά και γενικότερα της αγροτικής οικονομίας, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη θέση που ο καθένας/καθεμία βρίσκεται στην όλη αγροδιατροφική αλυσίδα. Γι αυτό και η ιστοσελίδα μας θα είναι ανοιχτή και φιλόξενη για όλους/όλες, ενώ απάνθισμα των απόψεων θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος (92ο) του περιοδικού Ελιά & Ελαιόλαδο.

Σήμερα βρισκόμαστε στο μέσον μιας μεγάλης υγειονομικής κρίσης, αλληλένδετης με μια οικονομική κρίση, στην οποία ο ελαιοκομικός -και ευρύτερα ο αγροτικός- τομέας καλούνται όχι απλά να επιβιώσουν, αλλά και να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερο ρόλο.

Ευχαριστούμε όλους/όλες για τη συνεργασία τους.

———————

Βάσος Ευθυμιάδης

Πρόεδρος του ΕΣΥΦ (Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας)

Α) Πως σας έχει επηρεάσει μέχρι τώρα η κρίση του κορωνοϊού  :

Ο κλάδος των αγροτικών εισροών, αλλά και ο κλάδος της αγροδιατροφής γενικότερα, έχει ήδη επηρεαστεί σημαντικά από την τρέχουσα κρίση.

Μια πρώτη παρενέργεια είναι ότι παρατηρείται μια σημαντική δυστοκία σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία και δυσχεραίνει ιδιαίτερα την έγκαιρη προμήθεια της αγοράς με τα απαραίτητα προϊόντα.

Στην συνέχεια, έχει ήδη καταγραφεί σημαντική μείωση της ζήτησης σε μια σειρά από προϊόντα που στηρίζονται στην αγροτική παραγωγή, είτε άμεσα (π.χ. φράουλα, ντομάτα) είτε έμμεσα (π.χ. κρασί, μπύρα) που οφείλεται στην παύση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης αλλά και την δραστική περικοπή των εξαγωγών, που με την σειρά της οδηγεί σε μειώσεις των τιμών παραγωγού.

Η πιο σοβαρή, όμως, επίπτωση της κρίσης έχει να κάνει με την ραγδαία αύξηση της ανησυχίας μεταξύ των αγροτών όσον αφορά στο μέλλον των καλλιεργειών τους κατά την παρούσα περίοδο. Η ανασφάλεια αυτή, ιδιαίτερα για τα νωπά / μη διατηρήσιμα προϊόντα και για τις καλλιέργειες που έχουν έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εκτάσεων ή / και των απαιτούμενων καλλιεργητικών φροντίδων, με αποτέλεσμα της μείωση της αγροτικής μας παραγωγής αλλά και της επισιτιστικής επάρκειας που αυτή διασφαλίζει.

Β) Ποιες είναι οι προτάσεις σας :

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από το σύνολο των εταιρειών που ασχολούνται με τις αγροτικές εισροές (προϊόντα φυτοπροστασίας, σπόροι και λιπάσματα) επικεντρώθηκαν στην προστασία του αγρότη / παραγωγού, όχι τόσο κατά την αρχική αυτή φάση της κρίσης αλλά αυτής που πιστεύουμε ότι έρχεται στο εγγύς μέλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό κομμάτι της αγροτικής παραγωγής σχετίζεται με τον τουρισμό, ο οποίος είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υποστεί συντριπτικό χτύπημα όσον αφορά στον αριθμό των ξένων που θα επισκεφτούν την χώρα μας.

Βραχυπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι η Πολιτεία πρέπει να κατευνάσει την ανησυχία που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι οποιοδήποτε πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων προκύψει στη συνέχεια της καλλιεργητικής περιόδου θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Ταυτόχρονα, πρέπει να τους δώσει πρόσβαση στα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα μειωθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και ότι ο αγρότης θα μπορέσει να επικεντρωθεί απερίσπαστος στην παραγωγή των τροφίμων που τόσο έχουμε ανάγκη.

Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει το Κράτος να αξιολογήσει την πορεία των καλλιεργειών και να βρει τρόπο να αποζημιώσει χαμένα αγροτικά εισοδήματα που αποδεδειγμένα θα οφείλονται στην μείωση της ζήτησης, τόσο εγχώριας όσο και εξαγωγικής. Πολύ σημαντικό είναι η ενίσχυση αυτή να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή από τους αγρότες των διαφόρων συντελεστών του κόστους παραγωγής, γιατί αλλιώς το πρόβλημα απλά θα μεταβιβαστεί σε άλλους κλάδους της αγροδιατροφής.

Γ)  Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι γενικότερες επιπτώσεις; Πως εσείς μπορείτε να επηρεάσετε αυτές τις γενικότερες εξελίξεις;

Είναι σχετικά νωρίς να γίνει μια ασφαλής εκτίμηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της κρίσης. Ωστόσο, θεωρούμε βέβαιο ότι αυτή θα οδηγήσει σε μια ύφεση που θα κυμαίνεται από 5 – 10% του ΑΕΠ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, την αγοράς εργασίας κλπ.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις στην γεωργία, είναι επίσης δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί. Θεωρούμε πιθανό οι αροτραίες καλλιέργειες να μην επηρεαστούν ιδιαίτερα, μια που σε περιόδους κρίσης τα κράτη τείνουν να περιορίζουν τις εξαγωγές τέτοιων προϊόντων για να διασφαλίσουν την επισιτιστική τους επάρκεια. Στον τομέα των οπωροκηπευτικών, θεωρούμε πιθανό να υπάρχει μια σχετική μείωση της ζήτησης που θα οφείλεται στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ευρωπαϊκές μας αγορές, μια που η κρίση δεν άφησε κανέναν αλώβητο.

Ο κλάδος των αγροτικών εισροών θα παραμένει δίπλα στον παραγωγό με όλες του τις δυνάμεις προσφέροντας προϊόντα, χρηματοδότηση και τεχνογνωσία, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να πείσει την Πολιτεία ότι ο γεωργικός τομέας ήταν και παραμένει η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, και σαν τέτοιος πρέπει να αντιμετωπισθεί.

—————-

Χρήστος Καραδήμος

Διευθυντής Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας

Α) Πως σας έχει επηρεάσει μέχρι τώρα η κρίση του κορωνοϊού;

Στο σύνολό της η αγορά έχει επηρεαστεί και έχει αναστατωθεί, ειδικά επιχειρήσεις που απευθύνονται στον τομέα του HORECA αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Εκτός αυτού ένα μεγάλο μέρος της επιτραπέζιας ελιάς της Ελλάδας πηγαίνει στην Ιταλία, η οποία και πλήττεται περισσότερο από την υγειονομική κρίση.

Β) Ποιες είναι οι προτάσεις σας – άμεσα/βραχυπρόθεσμα,

Σίγουρα αυτό το οποίο θα πρέπει να προτείνω είναι να αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή με ψυχραιμία. Είναι μια εξωγενής κρίση με χαρακτηριστικά που δεν έχουν να κάνουν με την αγορά αλλά με θέματα υγείας και ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος για κανέναν. Θα πρέπει να δείξουμε υπομονή ώστε μετά την κρίση να δούμε που θα μπορέσει να ισορροπήσει πάλι η αγορά.

και, – μέσο/μακροπρόθεσμα;

Να στηριχτούν και να προστατευτούν οι υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν οδηγήσει την επιτραπέζια ελιά να είναι το νούμερο 1 αγροτικό εξαγώγιμο προϊόν, να δίνουν δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους και να στηρίζουν χιλιάδες ελαιοπαραγωγικές οικογένειες. Σίγουρα ένα μεγάλο μέρος της αγοράς θα επηρεαστεί αρνητικά φέτος αλλά η κατανάλωση σε μεγάλο βαθμό κάποια στιγμή θα επανακάμψει και εκεί θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε να είμαστε απλώς προμηθευτές φθηνής πρώτης ύλης για την βιομηχανία του εξωτερικού.

Γ)  Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι γενικότερες επιπτώσεις; Πως εσείς μπορείτε να επηρεάσετε αυτές τις γενικότερες εξελίξεις;

Λίγο ως πολύ η επιτραπέζια ελιά ως τρόφιμο θα κλονιστεί λιγότερο σε σχέση με άλλα προϊόντα. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να παρέμβουμε στην αγορά και να απορροφήσουμε κάποιες ποσότητες τις οποίες έχουν αποθηκευμένες οι παραγωγοί προκειμένου να στηρίξουμε με αυτόν τον τρόπο τα μέλη μας αλλά και να μην αφήσουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες πανικού στους παραγωγούς και ξεπουλήσουν το προϊόν τους μέσα στην κρίση.

———-

 

Ελευθερία Γερμανάκη 

Γεωπόνος, υπεύθυνη του διαπιστευμένου Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου ΑΣ Ρεθύμνου και της ομάδας δοκιμαστών  του, κριτής σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου

Α) Πώς σας έχει επηρεάσει μέχρι τώρα η κρίση του κορωνοϊού; 

Αν και η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται τραγική, λόγω CONVID-19, είναι ευτύχημα που δεν συμπίπτει με τους κύριους μήνες της ελαιοπαραγωγής, μήνες που η αγροτική δραστηριότητα είναι αυξημένη αλλά και το εργαστήριό μας έχει τον κυριότερο όγκο οργανοληπτικών δοκιμών.

Η δική μας δραστηριότητα έχει επηρεαστεί κυρίως στην ομαλή παραλαβή δειγμάτων ελαιολάδου, την λειτουργία της ομάδας δοκιμαστών αλλά και το πρόγραμμα σεμιναρίων που λειτουργούσε στις εγκαταστάσεις μας.  Πολύ γρήγορα όμως, και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αναπτύξαμε εσωτερικούς μηχανισμούς για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εργαστηρίου μας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των δοκιμαστών μας. Επίσης αναπτύσσουμε σειρά σεμιναρίων «από απόσταση» για να καλύψουμε και το εκπαιδευτικό κομμάτι.

Β) Ποιες είναι οι προτάσεις σας       

– άμεσα/βραχυπρόθεσμα, και,

– μέσο/μακροπρόθεσμα για να ξεπεραστούν οι όποιες συνέπειες

Αναπροσαρμογή στις εσωτερικές διαδικασίες αλλά και στα μοντέλα συνεργασιών, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε υγιείς και αποτελεσματικοί, την υποστήριξη του ελαιοκομικού κλάδου.

Γ)  Ποιές εκτιμάτε ότι θα είναι οι γενικότερες επιπτώσεις; Πως εσείς ως επιχείρηση μπορείτε να επηρεάσετε αυτές τις γενικότερες εξελίξεις;

Θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη φροντίδα των ελαιώνων από τους παραγωγούς  και από τα προγράμματα φυτοπροστασίας για να μπορέσουμε να έχουμε υγιή ελαιόκαρπο στα ελαιοτριβεία το Φθινόπωρο. Η δική μας η συμβολή, θα συνεχίσει να είναι η υποστήριξη του ελαιοπαραγωγικού  κλάδου  με αξιολογήσεις δειγμάτων, συμβουλευτικές υπηρεσίες γύρω από την διασφάλιση της ποιότητας αλλά και ανάπτυξη εξειδικευμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

————

Δείτε στο ακόλουθο λινκ τι δήλωσαν σχετικά για την ελαιοκομία στον καιρό του κορονωϊού:

Μέρος Ι: Μιλούν, Δήμ. Αλιέως, SOVENA SA, Δημ. Δαμιανός, καθ. ΓΠΑ & Ιω. Καλτσής, PROTYPON AE