Mέρος V: Mιλoύν, Εμ.Καρπαδάκης, Terra Creta, Κ.Χριστοφοράκης, Συν/σμός Κριτσάς, Ν. Διαμαντίδης, Simbiosis

Το olivenews.gr εγκαινίασε στις 9 Απριλίου 2020 μια μεγάλη έρευνα με θέμα «Διάλογος για την ελαιοκομία (αγροτική οικονομία) τον καιρό του κορωνοϊού». Θέλουμε να δώσουμε το λόγο, να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του ένας όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που ανήκουν στον κόσμο της ελαιοκομίας (ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς), αλλά και γενικότερα της αγροτικής οικονομίας, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη θέση που ο καθένας/καθεμία βρίσκεται στην όλη αγροδιατροφική αλυσίδα. Γι αυτό και η ιστοσελίδα μας θα είναι ανοιχτή και φιλόξενη για όλους/όλες, χωρίς ιδιαίτερη προηγούμενη πρόσκληση, ενώ απάνθισμα των απόψεων θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος (92ο) του περιοδικού Ελιά & Ελαιόλαδο.

Σήμερα βρισκόμαστε στο μέσον μιας μεγάλης υγειονομικής κρίσης, αλληλένδετης με μια οικονομική κρίση, στην οποία ο ελαιοκομικός -και ευρύτερα ο αγροτικός- τομέας καλούνται όχι απλά να επιβιώσουν, αλλά και να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερο ρόλο.

Ευχαριστούμε όλους/όλες για τη συνεργασία τους.

————-

 Εμμανουήλ Καρπαδάκης,

Marketing & Area Exports Manager Terra Creta, Olive Oil Tasting Expert

Α) Πως σας έχει επηρεάσει μέχρι τώρα η κρίση του κορωνοϊού;

Στην ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε λόγω του CONVID-19, κυριότερο μέλημα μας είναι η ασφάλεια των εργαζομένων και στην συνέχεια βέβαια η απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών του πελατολογίου μας. Από την πρώτη κιόλας ημέρα η διοίκηση της εταιρείας εφάρμοσε αυστηρά μέτρα πρόληψης ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, εφαρμόζοντας βέβαια και την εργασία από το σπίτι σε όποια τμήματα αυτό είναι αυτό.

Τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην δραστηριότητά μας, εκτός από τα προφανή που σχετίζονται με την ακύρωση όλων των μετακινήσεων (επαγγελματικά ταξίδια, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, επισκεψιμότητα στις εγκαταστάσεις μας κλπ.), αφορούν κυρίως τον κλάδο των μεταφορών εξαιτίας περιορισμένων επιλογών  σε δρομολόγια και service για το εξωτερικό που οδηγούν σε αυξημένα κοστολόγια. Επιπλέον, για τις μεταφορές εσωτερικού, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα  έχει ήδη διαφοροποιημένα δρομολόγια, που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στις μεταφορές των κρητικών προϊόντων.

Β) Ποιες είναι οι προτάσεις σας – άμεσα/βραχυπρόθεσμα, και,

Με τον περιορισμό των μετακινήσεων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα σε διαθέσιμο εργατικό δυναμικό για την συγκομιδή ελαιόκαρπου το Φθινόπωρο. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει άμεσα να συζητηθεί και βέβαια να ληφθεί υπόψιν στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

– μέσο/μακροπρόθεσμα

Ισχυροποίηση του πρωτογενούς/δευτερογενούς αγροτικού τομέα για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί αλλά και πιο αποτελεσματικοί. Επιπρόσθετα, ωφέλιμο θα ήταν να μειωθεί ακόμα περισσότερο η εξάρτησή μας από εισαγωγές βασικών τροφίμων, μέσα από ενδυνάμωση της τοπικής παραγωγής τους.

Γ)  Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι γενικότερες επιπτώσεις; Πως εσείς μπορείτε να επηρεάσετε αυτές τις γενικότερες εξελίξεις;

Αναμένουμε αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών και στον τρόπο που πραγματοποιούν τις αγορές τους. Ταυτόχρονα κι εμείς οι ίδιοι προσαρμοζόμαστε στην νέα πραγματικότητα για να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την υποστήριξη αλλά και την ανάπτυξη των αγορών με τις οποίες δουλεύουμε.

————

 Κώστας Χριστοφοράκης

Γενικός Διευθυντής Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κριτσάς

 Α) Πώς σας έχει επηρεάσει μέχρι τώρα η κρίση του κορωνοϊού;

Η κρίση που έχει δημιουργηθεί λόγω κορωνοϊού μέχρι στιγμής δεν μας έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα καθώς εμφανίστηκε μετά το τέλος της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου. Οι πωλήσεις μας διατηρούνται στα συνήθη για την εποχή επίπεδα στο εξωτερικό. Ωστόσο διαπιστώνουμε μια μείωση στη ζήτηση του ελαιολάδου μας στην τοπική αγορά HORECA η οποία θα συνεχιστεί και τους προσεχείς μήνες. Οι δράσεις του προγράμματος ΟΕΦ που υλοποιούμε είχαν στο σύνολό τους ολοκληρωθεί πριν την κήρυξη των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Οι καλλιεργητικές εργασίες στους ελαιώνες αυτήν την περίοδο είναι ούτως ή άλλως περιορισμένες.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο τρόπος που η Πολιτεία προσπάθησε να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού να λειτουργήσει ως οδηγός για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης όχι μόνο για την αποφυγή εμφάνισης αλλά και για τον περιορισμό της εξάπλωσής του, στην περίπτωση που εμφανιστεί ένας άλλος ιός. Ο ιός της Xylella ο οποίος μπορεί να μην επιδρά άμεσα στην υγεία μας αλλά σίγουρα θα έχει επίδραση στο εισόδημα μας.

Β) Ποιες είναι οι προτάσεις σας – άμεσα/βραχυπρόθεσμα, και, – μέσο/μακροπρόθεσμα για να ξεπεραστούν οι όποιες συνέπειες;

Με δεδομένο ότι πρόκειται για μια κρίση που είναι εξωγενής, και όχι ενδογενής όπως η πρόσφατη κρίση που ζήσαμε με το δάκο, συνιστάται καταρχήν υπομονή και ψυχραιμία. Θεωρούμε ότι άμεσα θα απαιτηθεί συστηματική ενημέρωση των παραγωγών για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν περί τα τέλη του Φθινοπώρου, περίοδο κατά την οποία θα βρισκόμαστε στο στάδιο της συγκομιδής και λειτουργίας του ελαιουργείου ώστε να είμαστε καθ’όλα προετοιμασμένοι στην περίπτωση επανεμφάνισης του κορωνοϊού. Την περίοδο εκείνη προφανώς και δεν θα πρέπει να συζητάμε για το αν και με ποιο τρόπο επιτρέπεται η μετακίνηση των παραγωγών, για το πώς θα διασφαλίσουμε την υγεία των εργατών και άλλα συναφή θέματα.  Όλα αυτά θα πρέπει να λυθούν άμεσα ώστε να μην μας επηρεάσουν.

Γ)  Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι γενικότερες επιπτώσεις; Πως εσείς ως επιχείρηση μπορείτε να επηρεάσετε αυτές τις γενικότερες εξελίξεις;

Εκτίμηση μας είναι ότι ο κλάδος του ελαιολάδου και ιδιαίτερα του επώνυμου εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου δεν θα επηρεαστεί σημαντικά. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τρόφιμο, και μάλιστα ένα από τα βασικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής. Όσον αφορά τη δική μας συμβολή, αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι να συνεχίσουμε να διοχετεύουμε στην αγορά ένα προϊόν το οποίο όχι μόνο διακρίνεται από την ασφάλεια του αλλά και για την ποιότητά του.

———–

Δρ. Νίκος Διαμαντίδης

Γενικός Διευθυντής της Simbiosis, η οποία παρέχει υπηρεσίες και αναπτύσσει συστήματα υποστήριξης επιχειρησιακών αποφάσεων για επιχειρήσεις και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα. Διαθέτει πολύχρονη εμπειρία σε θέματα project management, κλαδικών/τομεακών αναλύσεων και  οργάνωσης συστημάτων πληροφόρησης που καλύπτουν ευρύ φάσμα επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.

 Α) Πώς σας έχει επηρεάσει μέχρι τώρα η κρίση του κορωνοϊού;

Δραστηριοποιούμενοι επιχειρηματικά σε ένα περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, αβεβαιότητα, πολυπλοκότητα και ασάφεια είχαμε κατά κάποιο τρόπο αποκτήσει τις δεξιότητες προσαρμογής σε «ιδιαίτερες» καταστάσεις. Είχαμε και έχουμε την αναγκαία υποδομή που μας επέτρεψε την άμεση μετάβαση σε συνθήκες εξ αποστάσεως εργασίας. Διευρύναμε τα κανάλια επικοινωνίας με τους πελάτες και συνεργάτες μας. Πήραμε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της προσαρμογής ορισμένων διαδικασιών που διέπουν την εφαρμογή συγχρηματοδοτούμενων έργων, μεταξύ των οποίων και τα προγράμματα ΟΕΦ, στις οποίες ο δημόσιος τομέας ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά. Και το κυριότερο μας δόθηκε η ευκαιρία να επιταχύνουμε την ολοκλήρωση  του σχεδιασμού νέων υπηρεσιών οι οποίες θα είναι πολύ σύντομα διαθέσιμες

Β) Ποιες είναι οι προτάσεις σας – άμεσα/βραχυπρόθεσμα, και, – μέσο/μακροπρόθεσμα για να ξεπεραστούν οι όποιες συνέπειες;

Δεν ενστερνιζόμαστε την άποψη ότι η «επόμενη» μέρα θα είναι καταστροφική. Καταστροφική θα γίνει αν συνεχίσουμε με τις προ κορωνοϊού πρακτικές και τρόπους λειτουργίας.

Στο πλαίσιο αυτό  βραχυπρόθεσμα εκτιμώ ότι η υιοθέτηση ακόμη περισσότερων μέτρων για τη μείωση της γραφειοκρατίας θα συμβάλλει θετικά. Η απελευθέρωση παραγωγικού χρόνου, η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω της αξιοποίησης των ΤΠΕ, θα απελευθερώσει παραγωγικό χρόνο και στις επιχειρήσεις αλλά και στο δημόσιο τομέα. Επίσης, η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτήσεις, και ιδιαίτερα των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, θα πρέπει να διευκολυνθεί. Ουσιαστικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα έχει και η υιοθέτηση πολιτικών που θα δώσουν την ευκαιρία στον κλάδο του τουρισμού να ανακάμψει αλλά παράλληλα να λειτουργήσει και ως κλάδος απορρόφησης των διατροφικών μας θησαυρών

Γ)  Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι γενικότερες επιπτώσεις; Πως εσείς ως επιχείρηση μπορείτε να επηρεάσετε αυτές τις γενικότερες εξελίξεις;

Σενάρια μπορούν να γίνουν πολλά. Όλα όμως δείχνουν ότι σταδιακά θα οδηγηθούμε σε μια οικονομία στην οποία οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και οι εφαρμογές τους θα έχουν πολύ πιο σημαντική θέση από τη σημερινή. Η περαιτέρω διείσδυση τους στην καθημερινότητα θα έχει επιπτώσεις στον τρόπο υλοποίησης αλλά και στις συνθήκες διεξαγωγής πολλών εργασιών ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει νέα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η συμβολή η δική μας εστιάζεται στην υποστήριξη των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα στην υιοθέτηση νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών και στην προσαρμογή τους σε ένα περιβάλλον όπου η ώσμωση μεταξύ φυσικού και ψηφιακού κόσμου θα είναι ακόμη μεγαλύτερη

————

«Διάλογος για την ελαιοκομία (αγροτική οικονομία) τον καιρό του κορωνοϊού»

Μέρος Ι: Μιλούν, Δήμ. Αλιέως, SOVENA SA, Δημ. Δαμιανός, καθ. ΓΠΑ & Ιω. Καλτσής, PROTYPON AE

Μέρος ΙΙ: Mιλούν, Βάσος Ευθυμιάδης, ΕΣΥΦ, Χρ. Καραδήμος, Συν/σμός Στυλίδας & Ελ. Γερμανάκη, Εργαστήριο ΑΣ Ρεθύμνου

Μέρος IIΙ: Μιλούν, Π. Παγάνης, ελαιοκαλλιεργητής, Γ. Κόκκινος, πρόεδρος ΟΠ Νηλέας, & Βασίλης Κοκκινοφόρος, ελαιουργός

Μέρος ΙV: Mιλoύν, Θωμάς Αραπογιάννης, TÜV Hellas, Σπ. Καπαρέλης, The Olympian Treasure, Δ. Πρίφτης, Μεσογειακοί Ελαιώνες